Stor usikkerhed om Schrems II-garanti i Googles nye EU-cloud

18. oktober 2021 kl. 03:457
Stor usikkerhed om Schrems II-garanti i Googles nye EU-cloud
Illustration: Nanna Skytte.
Om under et år skal en ny EU-cloud-løsning fra Google være køreklar i Tyskland. Initiativet skal give europæere kontrol over data, men ingen ved, hvad den nye sky vil betyde for Schrems II-problematikken, eller om data alligevel kan ende i USA.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I midten af 2022 skal Google have en ny europæisk cloud-løsning klar i Tyskland. Det skrev tech-giganten i en pressemeddelelse i starten af september, for ligesom Microsoft og Amazon har man ambitioner om at tilbyde EU-borgere en sky, hvor databehandlingen udelukkende foregår inden for unionens fysiske rammer.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
19. oktober 2021 kl. 06:20

God pointe. At Microsoft har kunnet udvikle dette lokale produkt for Kina, og ikke for Europa, kunne måske indikere hvor NSA har mest behov for at udføre sin væsentligste opgave - industrispionage.

Det er naivt at tro, at GDPR beskytter imod NSA. De har fortsat mulighed for at lave bagdøre, ansætte agenter, etablere aflytning og så videre.

Det her handler om at beskytte vores persondata imod misbrug i det åbne af private. I USA behøver man ikke være NSA. Enhver amerikaner kan gå til en dommer med en påstand og få udleveret dine data. Det er specielt sandt hvis du ikke tilfældigvis har amerikansk statsborgerskab, da du så ingen rettigheder har.

6
18. oktober 2021 kl. 22:10

Eller bare hvem der er naive nok til at tillade, at de gør.

Netop, der skabes lige en illusion via lidt kreativt lappeskrædderi, firma Dit og bygning Dat samt teknik Fiks og Grydeklar lige om lidt. En fremragende og særdeles kendt illusion, men fakta er:

Landet [USA] giver nemlig ikke den samme grad af databeskyttelse sammenlignet med EU, og efterforskningstjenesterne har mulighed for at anmode tech-giganter om europæiske borgeres oplysninger helt uden, de registrerede ved noget om det.
[samt]
Det må myndighederne også, selvom databehandlingen udelukkende foregår i EU, ifølge den amerikanske lovgivning Cloud Act

Lige de her sætninger består dags dato uændret og er juridisk bindende.

Så om nogen nu mener, at man godt kan hoppe på tungen samtidig med at man spiller banjo, blæse og have mel i munden osv.. så er det jo blot endnu en kulørt Hollywoodfilm.

3
18. oktober 2021 kl. 09:46

AWS, Microsoft osv. er alle underlagt amerikansk lovgivning og for at skulle leve op til denne, skal de bryde med loven i EU

Microsoft Azure er tilgængelig i Kina gennem det uafhængige selskab 21Vianet. Det er helt og holdent adskilt fra moderselskabet. AWS, Microsoft og Google kunne vel "bare" lave en konstellation i samme stil, så har de mulighed for at drive forretning og overholde både amerikansk og EU-lov på samme tid.

2
18. oktober 2021 kl. 09:29

Det er ikke deres eget IT se vil have kørende i skyen. De vil gerne bruge deres services, som i funktion og virke, ikke rigtig har nogen seriøse konkurrenter. Disse servies usbydes desværre KUN som en SaaS løsning, og derved er hele udfordringen ret paradoksalt.

Jeg er helt på linje med at det er på tide at komme videre, og se på "best possible alternativ", og leve med de brgrænsninger der vil være herved.

1
18. oktober 2021 kl. 08:41

Hold nu k… et langt skriv om en konstant søgen efter noget vi alle sammen jo godt ved ikke kommer til at holde; AWS, Microsoft osv. er alle underlagt amerikansk lovgivning og for at skulle leve op til denne, skal de bryde med loven i EU. Og da de alle er hjemhørende i USA er der ingen tvivl om hvilken side de vælger at tilgodese. Så lad nu bare være og find et europæisk alternativ, hvis I vil have jeres IT kørende på en andens server.