Stor sejr til Microsoft i sag om udlevering af data fra europæiske servere

Amerikanske myndigheder kan ikke tvinge firmaer til at udlevere data fra servere udenfor USA's grænser, så de kan få adgang til for eksempel europæeres emails. Det er resultatet af en ny dom.

Ny dom afgør, at amerikanske myndigheder ikke kan tvinge Microsoft til at give dem adgang til data fra servere udenfor USA’s grænser, skriver BBC.

Det amerikanske justitsministerium bad om adgang til e-mails fra servere i Irland i forbindelse med en sag om ulovlige stoffer. Microsoft nægtede og advarede mod at data blev globalt ’frit for alle’, hvis myndigheder får adgang til servere uden for landets grænser – og pointerede at også andre lande i det tilfælde ville kunne hente amerikaneres data.

Sagen har været et årelangt tovtrækkeri, hvor domstole tidligere har givet myndighederne medhold i sagen, men Microsofts seneste appel har altså nu båret frugt i appelretten.

Justitsministeriet er skuffet over det nye resultat. Appellerer de dommen, ender sagen i den amerikanske højesteret.

Ny tillid til skyen

På den anden side af hegnet jubler både Microsoft og andre store tech-firmaer så som Apple og Amazon samt privacy-organisationer, der har støttet op om Microsofts sag.

Udover at stoppe ’frit for alle’ scenariet, har dommen også en anden positiv effekt ifølge præsident og chef for den juridiske afdeling i Microsoft Brad Smit til BBC:

»Det fortæller folk, at de virkelig kan stole på teknologien, når de flytter deres informationer over i skyen.«

Modsat lyder argumentet blandt kritikere i det juridiske samfund, at skyen risikerer at blive ’safe haven’ for kriminelle.

USA skal respektere EU-lovgivning

I sidste ende var det en akt fra 1986, dommeren Susan Carney lagde til grund for sin afgørelse. Den begrænser ransagningskendelser udenfor USA, hvilket Susan Carney understregede var vigtig for at bevare gode relationer til udlandet, skriver BBC.

»Som konsekvens skal USA’s myndigheder respektere europæiske borgeres digitale privatlivrettigheder og beskyttelse af deres personlige data,« understreger Myles Jackman, der er juridisk chef i privacy-gruppen Open Rights Group, der også støttede op om Microsofts sag.

Derudover argumenterede Susan Carney, at der stadig er mulighed for at få fingre i europæeres emails gennem samarbejde mellem lande. Dette tager dog både længere tid og er dyrere, fortæller redaktør i Bloomberg Law Privacy & Security News til BBC.

Reglerne er forældede

Microsoft sag med det amerikanske justitsministerium har også givet stof til eftertanke.

En dommer involveret i sagen ved navn Gerard Lynch mener ifølge BBC, at loven hurtigst muligt bør opdateres.

»Jeg er enig i resultatet - men uden en illusion om, at resultatet skal anses som et rationelt politisk resultat, selvom det fejres som en milesten i at beskytte privatlivet,« skriver han.

Også Microsoft mener, reglerne i dag er forældede.

»Beskyttelsen af privatlivet og behovet for retshåndhævelse kræver nye juridiske løsninger, som reflekterer den verden vi har i dag – i stedet for teknologier der eksisterede for tre årtier siden, dengang den nuværende lov blev vedtaget.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
René Nielsen

I sidste ende var det en akt fra 1986, dommeren Susan Carney lagde til grund for sin afgørelse. Den begrænser ransagningskendelser udenfor USA, hvilket Susan Carney understregede var vigtig for at bevare gode relationer til udlandet, skriver BBC.

Dommeren bruger ikke relationerne til udlandet men begrundede afgørelsen med;

“We conclude that Congress did not intend the SCA’s warrant provisions to apply extraterritorially”

.

Sagt på alm. dansk at kongressen ikke havde til hensigt at en amerikansk dommerkendelse skulle havde gyldighed udenfor USA selvom det i øvrigt er et amerikansk ejet selskab.

Derfor overskriften; Agurketid!

Iøvrigt skulle sagen efter sigende dreje sig om den 28-årlige Gary Davis fra Irland som skulle være anklaget ifm. Silkroad-sagen og som i øjeblikket kæmper imod udvisning til USA.

Link - http://pdfserver.amlaw.com/nlj/microsoft_ca2_20160714.pdf

NB: Jeg kan i øvrigt godt lide domstolens kendelse - det ser man ikke i retsudskrift fra Danmark.

"We therefore REVERSE the District Court’s denial of Microsoft’s motion to quash; we VACATE its order holding Microsoft in civil contempt of court; and we REMAND this cause to the District Court with instructions to quash the warrant insofar as it demands user content stored outside of the United States"

.

 • 0
 • 0
Bent Jensen

Når sagen appellere, og hvis MS taber i højesteret. Måske andre myndigheder end de 3 stjernet har haft noget at skulle have sagt. Det bliver jo lidt dyrt at lukke alt data udveksling mellem EU og USA. Men hvad hvis data befandt sig i USA, og stadig med en EU borger, så skulle den nye aftale vel træde i kraft. Hvad det så betyder for en sådan sag ?

 • 0
 • 0
Morten Jensen

Men MS fortjener trods alt ros for at have taget kampen op.

Tja tjo. Resultatet er jeg fint tilfreds med. Jeg bilder mig bare ikke ind at de har gjort det, fordi de pludselig er begyndt at respektere brugeres privatliv eller ret til selvbestemmelse. Jeg ser det egentligt mere som en "modig" PR-kampagne der er søsat i kølvandet på al den goodwill Apple høstede i medierne, da de ikke ville bistå FBI i at cracke iPhones.

De har jo ingen skrupler med at overvåge din Skype kommunikation f.eks.. Efter MS købte Skype holdt det op med at være P2P og begyndte at køre trafikken igennem MS-servere. Angiveligt for at kunne hjælpe myndighederne med deres ønsker om at opsnappe samtaler.

Man skal ikke glemme at NSA, CIA, FBI osv. betaler op mod ganske store beløb for disse tjenester. Det er dokumenteret* at myndighederne langer milliarder over disken for at købe sig til disse oplysninger.

[*] Fra første side på en google søgning: - Fra http://www.forbes.com/sites/robertlenzner/2013/09/23/attverizonsprint-ar... : "In a separate report the Washington Post reported that NSA pays the telcos roughly $300 million annually for access to information on their communications"

 • 0
 • 0
Jesper Hansen

Tja tjo. Resultatet er jeg fint tilfreds med. Jeg bilder mig bare ikke ind at de har gjort det, fordi de pludselig er begyndt at respektere brugeres privatliv eller ret til selvbestemmelse. Jeg ser det egentligt mere som en "modig" PR-kampagne der er søsat i kølvandet på al den goodwill Apple høstede i medierne, da de ikke ville bistå FBI i at cracke iPhones.

Måske du skulle læse op på historien så - denne her sag har kørt i 2½ år, så det har skam ikke noget med Apples nylige kamp mod FBI at gøre. Microsoft har været åbne om det hele vejen igennem, og Apple, Amazon m.fl. har støttet dem i kampen.

Og den primære årsag til at de gør det, er selvfølgelig for at beskytte deres forretning. De mange milliarder dollars de har investeret i Azure, Office 365 og øvrige cloud produkter vil de uden tvivl gerne tjene hjem igen. Og af samme grund har andre firmaer bakket dem op, da de også har massive investeringer som ville være lige til at trække ud i toilettet, hvis sagen blev tabt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere