Ny dom afgør, at amerikanske myndigheder ikke kan tvinge Microsoft til at give dem adgang til data fra servere udenfor USA’s grænser, skriver BBC.
Det amerikanske justitsministerium bad om adgang til e-mails fra servere i Irland i forbindelse med en sag om ulovlige stoffer. Microsoft nægtede og advarede mod at data blev globalt ’frit for alle’, hvis myndigheder får adgang til servere uden for landets grænser – og pointerede at også andre lande i det tilfælde ville kunne hente amerikaneres data.
Sagen har været et årelangt tovtrækkeri, hvor domstole tidligere har givet myndighederne medhold i sagen, men Microsofts seneste appel har altså nu båret frugt i appelretten.
Justitsministeriet er skuffet over det nye resultat. Appellerer de dommen, ender sagen i den amerikanske højesteret.
Ny tillid til skyen
På den anden side af hegnet jubler både Microsoft og andre store tech-firmaer så som Apple og Amazon samt privacy-organisationer, der har støttet op om Microsofts sag.
Udover at stoppe ’frit for alle’ scenariet, har dommen også en anden positiv effekt ifølge præsident og chef for den juridiske afdeling i Microsoft Brad Smit til BBC:
»Det fortæller folk, at de virkelig kan stole på teknologien, når de flytter deres informationer over i skyen.«
Modsat lyder argumentet blandt kritikere i det juridiske samfund, at skyen risikerer at blive ’safe haven’ for kriminelle.
USA skal respektere EU-lovgivning
I sidste ende var det en akt fra 1986, dommeren Susan Carney lagde til grund for sin afgørelse. Den begrænser ransagningskendelser udenfor USA, hvilket Susan Carney understregede var vigtig for at bevare gode relationer til udlandet, skriver BBC.
»Som konsekvens skal USA’s myndigheder respektere europæiske borgeres digitale privatlivrettigheder og beskyttelse af deres personlige data,« understreger Myles Jackman, der er juridisk chef i privacy-gruppen Open Rights Group, der også støttede op om Microsofts sag.
Derudover argumenterede Susan Carney, at der stadig er mulighed for at få fingre i europæeres emails gennem samarbejde mellem lande. Dette tager dog både længere tid og er dyrere, fortæller redaktør i Bloomberg Law Privacy & Security News til BBC.
Reglerne er forældede
Microsoft sag med det amerikanske justitsministerium har også givet stof til eftertanke.
En dommer involveret i sagen ved navn Gerard Lynch mener ifølge BBC, at loven hurtigst muligt bør opdateres.
»Jeg er enig i resultatet - men uden en illusion om, at resultatet skal anses som et rationelt politisk resultat, selvom det fejres som en milesten i at beskytte privatlivet,« skriver han.
Også Microsoft mener, reglerne i dag er forældede.
»Beskyttelsen af privatlivet og behovet for retshåndhævelse kræver nye juridiske løsninger, som reflekterer den verden vi har i dag – i stedet for teknologier der eksisterede for tre årtier siden, dengang den nuværende lov blev vedtaget.«