Stor online spilbutik på vej til Linux

Illustration:
Valves digitale spilbutik, Steam, er på vej til Linux sammen med en række spil fra Valve.

Mange år har Linux-brugere kunne se misundeligt på Windows-platformen, som suverænt vinder på udvalget af spil. Men nu ser det ud som om at Linux-brugerne får lov til at lege med. Spilproducenten Valve har nemlig netop annonceret, at spilbutikken Steam kommer til Linux sammen med det populære spil Left 4 Dead 2. Det skriver Arstechnica.com.

Det er dog ikke alle Linux-brugere der er inviteret med i legen. Valve har i første omgang kun valgt at understøtte Linux-distributionen Ubuntu til at udgive sine produkter på. Spilgiganten vil dog overveje at understøtte flere distributioner, hvis projektet skulle ende med succes.

Når Valve porterer spillet Left 4 Dead 2, følger spillets grafikmotor Source også med over til Linux. Det åbner op for en lettere konvertering af en række populære spiltitler, som benytter sig af Source-motoren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Alexander Færøy

Du har simpelthen fundet et par sider med lister over en række gamle spil eller halvhjertede open source reimplementeringer af eksisterende spil og har fuldstændig misforstået værdien af at et stort firma, der er anerkendt for deres spil, vælger at tilføje Linux som en ny spilplatform.

Hvor er det skønt at vi forhåbentlig snart kan holde op med at sige "Linux virker fint for mig, men du skal nok ikke bruge det, hvis du vil spille spil".

 • 20
 • 0
#9 Leonard Kramer

Det er rigtig nok af de sider Lars ikke er specielt spændene i forhold til Windows udvalget af spil, men en positiv ting der er sket i løbet af de sidste par år er at den commercielle indie scene har fået øjnene op for Linux, ikke mindst på grund af Humble Bundle og lignende tiltag som understøtter Linux.

Spil udvalget er faktisk eksploderet. Det er rigtig at de har været sløjt med de store firmaers support, så det er da bestemt positivt at Valve nu hopper med på vognen.

 • 3
 • 0
#12 Niels Hansen

... Alt efter definitionen af ordet 'reelt'. For selvom det teknisk set ikke er et stort issue, så opleves det tit sådan i daglig brug. Jeg tænker specifikt på varierende versioner og tilgængelighed af system-libs. For mange af os kræver det lige lidt tid til work-arounds, men der er folk der oplever det som en reel show-stopper.

Og folk der ikke ved hvad de taler om er vel også en slags mennesker :)

 • 0
 • 0
#13 Anonym

Jeg forstår godt at Valve vælger Ubuntu som udgangspunkt. Det er nok den mest udbredte forbruger Linux, og givetvis også den distro hvor der er flest gamer-dualbootere.

Apple har været heldig i at tiltrække flere og flere spil firmaer, og det ville da være lækkert hvis Linux får held til det samme. I den sammenhæng er partnerskabet med Ubuntu nok det helt rigtige, da Ubuntu for mig virker langt mere forbruger orienteret end de andre distros. Og det er vel også i alle Linux gamers interesse at Valve går helhjertet ind på en distro frem for halvhjertet på et hav af distro's

 • 3
 • 0
#16 Martin Bøgelund

... Alt efter definitionen af ordet 'reelt'. For selvom det teknisk set ikke er et stort issue, så opleves det tit sådan i daglig brug. Jeg tænker specifikt på varierende versioner og tilgængelighed af system-libs. For mange af os kræver det lige lidt tid til work-arounds, men der er folk der oplever det som en reel show-stopper.

Inden for kontekst af artiklen, kan man jo sige at en Linux-bruger der skal skifte eller dual-boote ind i en anden Linux-distro end den foretrukne for at køre Steam, sikkert oplever det som en mindre bitter pille end at skulle anskaffe sig en Windows.

Jeg får heller ikke selv lyst til at skrige "fragmentering!" når Steam nu kommer til kun én Linux-distro.

Læser man bloggen fra Valve, siger de jo selv at porteringen var en succes, og at de kun fokuserer på en enkelt distro mens de laver proof of concept - Hvis porteringen fra Win/Mac gik så let som de antyder, skulle udvidelsen fra Ubuntu til f.eks. Mint gerne udgøre et langt mindre problem.

Det der må være vigtigt for Linux-brugere der gerne ser Steam på Linux, er at give noget god støtte den anden vej.

Brug nogle penge derinde, og opfør jer ordentligt. Så får Valve sikkert lyst til at udvide sit engagement i Linux.

 • 0
 • 0
#18 Helge Svendsen

Hvis de kører på steams egen spilmotor, så må man gå ud fra, at deres porterings opgave af et spil er til at overskue.

Det er vel netop deres spilmotor, der er porteret til linux.

Dvs. dette må også gælde for eksisterne windows titler, der bruger samme teknologi.

 • 0
 • 0
#19 Svante Jørgensen

Portalen betyder vel ikke, at spillene er til rådighed? Porteringsopgaven er vel den samme, eller hvordan?

Det er korrekt at portal og spil ikke er det samme og kræver hver deres porteringsopgave - men en seriøs spilportal (og Valve's Steam er nok det mest seriøse overhoved) vil jo ikke gå i luften på en ny platform uden at tilbyde nogen spil.

Valve skriver at de allerede har porteret Left 4 Dead 2 og arbejder på at portere flere af deres egne titler. Og mon ikke at andre udviklingshuse der udgiver spil med Linux understøttelse vil komme hurtigt på banen?

Kilde: http://blogs.valvesoftware.com/linux/steamd-penguins/

 • 0
 • 0
#20 Magnus Jørgensen

@Lars Bjerregaard

Jeg kører udelukkende ubuntu derhjemme, så der er ikke fordi jeg har noget imod Linux. Men de spil du nævner er ikke noget der kan sammenlignes med de spil der udvikles til Windows. Der er kommet nogle få linux versioner af store spil udgivelser, men slet ikke noget der kan tiltrække brugerene.

At Valve har valgt at portere Source engine og Steam og at Unity engine nu også er porteret til Linux, tegner rigtigt godt. Det betyder at der er begyndt at være et marked for Linux til gamere.

 • 2
 • 0
#21 Lars Bjerregaard

... Men de spil du nævner er ikke noget der kan sammenlignes med de spil der udvikles til Windows. ...

Jeg påstod ikke at der ikke var mangel på de nyeste og største spil til Linux (samme gælder sikkert til OSX), jeg påpegede bare at "ingen spil på Linux" ikke er korrekt, der er masser af dem. Bortset fra det er nyheden da kun glædelig, mere af det.

 • 1
 • 3
#22 Martin Bøgelund

I samme boldgade vil jeg nævne et interessant projekt som går ud på at lave en spilkonsol der kører Android. Tilgangen er åben og gratis - hardware åben for tweaking og mod'ing og alle spil skal være tilgængelige i en gratis version. Men selvfølgelig kan man også tjene penge på spil til konsollen.

Projektet er skudt i gang på Kickstarter, og var allerede finansieret med en faktor 3 af de $950.000 efter et døgn. Pt er det finsieret med en faktor 5! Der er åbenbart stor efterspørgsel efter en grundlæggende ændring af spilmarkedet.

Der er stor hurlumhej omkring Ouya i medierne, og det undrer mig at Version2 ikke har fortalt om Ouya endnu - det kan blive meget disruptivt for det etablerede spilmarked hvis Ouya lykkes med denne konsol.

http://www.inc.com/maeghan-ouimet/game-console-maker-ouya-breaks-kicksta...

http://www.kickstarter.com/projects/ouya/ouya-a-new-kind-of-video-game-c...

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere