Stor efterspørgsel på Linux-folk - men svært at finde nogen, der er gode nok

Hver anden virksomhed efterspørger it-folk med Linux-kompetencer, men 85 procent af dem har svært ved at finde de rette.

Linux-erfaring er en god ting at kunne skrive på sit CV, hvis man skal tro en undersøgelse, som jobportalen Dice.com har lavet for Linux Foundation.

81 procent af de 2.000 adspurgte virksomheder forventer at skulle ansætte én eller flere folk med Linux-kompetencer i 2012, og af dem forventer 47 procent, at de vil ansætte flere i første halvår af 2012, end de gjorde i sidste halvår af 2011.

Men de virksomheder kan få svært ved alle sammen at finde de egnede folk. Ifølge undersøgelsen oplever 85 procent af virksomhederne, at det er vanskeligt at finde egnede kandidater med Linux-kompentencer.

For dem, der har kompetencerne, kan det betyde ekstra frynsegoder. To ud af tre af de adspurgte virksomheder vil nemlig gå langt for at holde på deres Linux-eksperter. Ud over højere løn er det især fleksible arbejdstider og efteruddannelse, som er populære frynsegoder for Linux-folkene.

18 procent af virksomhederne har også interne bonusordninger, som belønner medarbejdere, der opbygger kvalifikationerne inden for Linux.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (24)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Cristian Ambæk

Jeg kikker ofte på de forskellige job opslag i job portalerne. Og jeg må nok sige at jeg ikke rigtig kan finde de vilde Linux / Unix jobs som sådan. Men jeg håber da at der kommer en højere efterspøgersel i DK så jeg kan skifte min nuværende arbejdsplads ud. Hvor jeg også er Linux Server Administrator i en større virksomhed.

 • 6
 • 0
#2 Henning Wangerin

Jeg kan ikke rigtig se hvad job-situationen i USA er værd her i DK.

Jeg ved ikke hvor meget der er blevet læst på detaljerne inden nyheder er blevet posted, for så burde klokkerne have ringet.

Men jeg vil da meget gerne se at ....

81 procent af de 2.000 adspurgte virksomheder forventer at skulle ansætte én eller flere folk med Linux-kompetencer

.... så begynder det da lige pludseligt at blive sjovt at rode med Linux.

Jeg tror bare ikke lige det bliver i lille DK forløbig. Desværre.

 • 1
 • 0
#5 Kim Henriksen

Jeg læser datatekniker på Mercantec, der har man 1 uge med Linux, hvor man ofte sidder og koder i bash, så mange tror at Linux = BASH, og alt man skal lave alting fra bunden, i bash.

De fleste kender Linux, få har prøvet, endnu færre bruger det. Ud af ca. 100 elever, har jeg ikke registeret en eneste laptop med Linux, ud over min egen.

Der bliver typisk undervist i Microsoft produkter, og mange målpindene i mange fag er da også direkte baseret på Microsofts målpinde for deres certificeringer.

Og alt dette er der jo ikke noget af sige til når de to store nøglespillere i lokal område er Grundfos og B&O, og deres administration er jo baseret på en Microsoft platform.

Til svendeprøven for IT Supporter og Datatekniker, skal man typisk opsætte et lille miljø, med diverse netværks services, så som directories, fil servere, print servere osv. Du må gerne lave dette med open source produkter, men det er ikke ret mange, så har modet på at prøve, da de jo er blevet undervidst i Windows Server, så det ligger jo ofte lige til højrebenet - Og du vil jo trods alt helst bestå med højest mulige karakter.

Men jeg synes det er ærgeligt, at tingene er så rettet imod Microsoft, der betyder at de elever der bliver uddannet ikke er så kreative, og altid vælger den bedste løsning, til en given situation.

Jeg er så "heldig" om man vil, at min virksomhed hvor jeg er elev er baseret på en Linux platform, så jeg får Linux den vej igennem, og Microsoft via skolen, så det jo ren win-win for mig.

 • 9
 • 0
#6 Bjarke Alling

Som aktør i det danske Linux marked i mere end 10 år kan jeg bekræfte at der er behov for spidse Linux kompetancer. I det seneste 1-2 år har jeg haft talrige dialoger med større danske virksomheder der efterspørger eksperter i cluster, optimering, high performance, databaser på Linux osv. Mit gæt er at der er få i DK som tør satse og få uddannet sig tilstrækkeligt og dokumenteret deres erfaringer samt vise dette offentligt. Gør man det kommer kunderne også frem og spørger efter ens evner.

 • 0
 • 0
#9 Klavs Klavsen

Så kigger de ikke godt nok vil jeg mene.

Men hvis de kun checker de store konsulenthuse, så er det sikkert rigtigt :)

Men det kan selvf. være svært at vide hvad man får - men det gælder bestemt også ved konsulenter fra de store konsulenthuse - det har jeg prøvet adskillige gange - så det er lidt en "tænkt" fordel ved store konsulenthuse.

De store er jo så de eneste man finder, hvis man ikke har et netværk der kender nogen - da de små selvstændige konsulenter (som der er mange af i DK - især når det gælder Linux) ikke er så gode til at reklamere for sig selv (det koster og er spild af penge, hvis ikke man er god til marketing udover teknik :) - det gælder selvf. også mig selv :)

 • 0
 • 0
#13 Torben Sørensen

Vi oplever rent faktisk en stigende efterspørgsel efter Linux kompetencer og hører fra kunderne, at det kan være svært at finde dygtige Linux folk, hvilket er en af årsagerne til at de kommer til os.

Specielt indenfor udvikling på en open source platform oplever vi et stort vækst i efterspørgslen (vi mangler faktisk folk pt. så jeg må hellere få lavet et opslag :-P )

Når vi har ledige stillinger bliver de slået op på vores hjemmeside og annonceret på sslug-job, linkedin mv. først. Kun hvis det ikke virker går vi ud og annoncerer. Men det virker næsten altid :-)

 • 1
 • 0
#14 Klavs Klavsen

Hej Torben :)

Da du jo driver et konsulenthus, er svaret så at der er Linux kompetancer - men de er alle ansatte i konsulenthuse :)

Og den påståede mangel på Linux kompetancer, må så være en mangel på folk med Linux kompetancer - der står UDEN et job på hånden.

Det er jo en lidt anden historie.

 • 0
 • 0
#15 Torben Sørensen

Det vi hører fra kunderne er, at det et svært at finde kvalificerede ansøgere.

Nogle sidder helt klart i konsulenthusene og ønsker ikke at skifte. Der er klart forskel på at være konsulent og at sidde i en intern stilling hos en virksomhed - uanset om det er som driftmedarbejder eller projektmedarbejder.

Andre er freelancere og ønsker ikke en fast stilling.

Men det tyder på (med risiko for at generalisere og gøre nogen sure, hvilket ikke er min hensigt) at der er langt mellem dygtige, LEDIGE Linux folk.

Så lad os få oplært nogle flere - for der bliver brug for dem er min fornemmelse. Vi tager normalt 2-4 i praktik hvert år fra Datamatiker- eller Ingeniør-skolerne og nogle af dem bliver efterfølgende ansat.

 • 2
 • 0
#17 Jesper Frimann

@Kim Henriksen.

Jeg har selv haft en elev fra en IT erhvervsuddannelse på som føl, senere blev han trainee og så fastansat. I dag er jeg mentor for ham og han blev udnævnt til Chef Konsulent her i Q4 sidste år. Og jeg var sku nok mere stolt end han var :)= Han er forresten Linux Haj.

Hvis jeg var dig ville jeg simpelt hen skrive til de steder, hvor du kunne tænke dig eventuelt at komme i praktik. (hvis jeg forstod dig korrekt)

// Jesper

 • 3
 • 0
#23 Bjarne W. B. Petersen

Som nystartet på ITU's Softwaredevelopment and technology er jeg meget interesseret hvor jeg kan få et studiejob.

Jeg ville elske at få foden indenfor i et linux/*bsd/unix-miljø og få nogle erfaringer på et mere professionelt plan, end de 12-14 års hobbyplan jeg pt. har.

Og hvilke kompetencer skal jeg gå efter at tilegne mig i mine 2 år på ITU?

 • Bjarne
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere