Kommuner og regioner skal ikke vente på anbefalinger fra Dataetisk Råd, inden de slipper kunstig intelligens løs i den danske sundhedssektor.
Det siger finansminister Nicolai Wammen (S) i et svar til Folketingets finansudvalg.
Regeringen, KL og Danske Regioner blev i forbindelse med økonomiaftalerne for 2020 enige om at iværksætte 15 såkaldte ‘signaturprojekter’ med kunstig intelligens i både regioner og kommuner – blandt andet på sundhedsområdet.
Dataetisk Råd har imidlertid endnu ikke leveret anbefalinger på området, og derfor har finansudvalget spurgt Nicolai Wammen, om man vil vente med at sætte gang i de mange AI-projekter, der netop nu er i opstartsfasen.
Men det er der ikke behov for, lyder det fra finansministeren, der påpeger, at man vil inddrage Dataetisk Råd på et senere tidspunkt.
»Erfaringerne fra projekterne skal bidrage til debatten om, hvordan vi bruger nye teknologier som kunstig intelligens på en fornuftig måde, herunder erfaringer med de etiske problemstillinger, som kan opstå ved brugen af kunstig intelligens på bl.a. sundhedsområdet,« hedder det i svaret fra Nicolai Wammen:
»Derfor har regeringen, KL og Danske Regioner stillet som krav til projekterne, at de arbejder med og forholder sig til relevante etiske aspekter, samt at projekterne har fokus på at understøtte det sundhedsfaglige personales arbejde. Ligeledes er parterne enige om, at Dataetisk Råd skal inddrages, når der foreligger konkrete erfaringer og problemstillinger fra projekterne. Regeringen ønsker derfor at fastholde, at projekterne igangsættes i efteråret 2019, som det blev aftalt med KL og Danske Regioner i økonomiaftalerne (...).«
Projekter over hele landet
De mange projekter skal modtage støtte fra ‘investeringsfonden for nye teknologier og digitale velfærdsløsninger’, der blev etableret af den forrige regering, og i første omgang modtager de 67 millioner kroner i støtte i perioden 2019 til 2022.
Projekterne er forankret i kommuner og regioner, og på den regionale del er der tale om otte forskellige forsøg med AI i sundhedssektoren.
På Rigshospitalet vil man blandt andet bruge kunstig intelligens i tilrettelæggelsen af behandlingsstrategier for kræftpatienter, mens man i Region Nord vil forudse sygdomsforværring blandt KOL-patienter.
På den kommunale side ligger en stor del af projekterne på beskæftigelsesområdet, og i Frederiksberg Kommune vil man for eksempel bruge kunstig intelligens til at sikre ‘korrekt og ensartet sagsbehandling ved spørgsmål om sanktionering af ledige borgere’.