#StopTheBias: Nye Trump-anklager mod Google modsiges af Internet Archive

Illustration: YouTube
Google benægter beskyldninger om, at de har undladt at promovere Donald Trumps State of the Union-tale på google.com, og bakkes op af arkiverede versioner af siden fra Internet Archive's Wayback Machine.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, beskylder i ny Twitter-video Google for ikke at promovere hans State of the Union-taler på google.com på samme vis som virksomheden gjorde, da Barack Obama var USA's præsident.

Google bestrider dog påstanden, og Internet Archive's Wayback Machine synes ligeledes at modbevise anklagen mod teknologigiganten, der er den seneste af flere i denne uge fra den amerikanske præsident.

Det skriver TechCrunch.

Videoen, som Donald Trump tweetede med teksten #StopTheBias, er i skrivende stund fastgjort øverst i den amerikanske præsidents feed.

Læs også: Trump-administrationen vil undersøge Googles søgemaskine for anti-Trump bias

Den viser tilsyneladende, at Google tidligere har promoveret og linket til den såkaldte State of the Union-tale - som amerikanske præsidenter holder hvert år - men stoppede efter præsidentembedet overgik fra Barack Obama til Donald Trump i begyndelsen af 2017.

Påstandene underbygges med screenshots fra google.com under Barack Obamas State of the Union-taler i henholdsvis 2012, 2013, 2014, 2015 og 2016 - hvor de blev promoveret med links til et livestream under søgefeltet. De næste to år var denne promovering væk, viser de to sidste screenshots i videoen.

Læs også: Google lukker 39 Youtube-kanaler kædet til iransk propagandakampagne

Google har dog meldt ud, at det ikke er sandt. I 2018 linkede de på samme vis som under Barack Obama's præsidentembede til et livestream af Donald Trump's State of the Union-tale. Der var rigtig nok intet link i 2017, hvilket skyldes, at Donald Trump ikke holdt nogen State of the Union-tale dette år.

»Vi har historisk set ikke promoveret præsidentens første tale til kongressen, der teknisk set ikke er en State of the Union-tale. Derfor inkluderede vi ikke en promovering for denne tale på google.com i hverken 2009 eller 2017,« siger Google i en udtalelse til Buzzfeed News.

Ifølge TechCrunch stammer de anvendte screenshots i videoen tilsyneladende fra Internet Archive's Wayback Machine. Mens linket til talen ikke dukker op på den arkiverede version af google.com fra 30. januar 2018 - hvor talen blev holdt amerikansk tid - så vises det fra klokken et om natten 31. januar, hvilket skyldes, at Wayback Machine bruger Greenwich Mean Time.

Anklagen kommer efter, at Donald Trump tidligere på ugen beskyldte Googles søgemaskine for at undertrykke konservative stemmer. En beskyldning som Google's moderselskab Alphabet ligeledes har afvist.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere