'Stærk' netneutralitet og stop for roaming vedtaget i EU-parlamentet

Ny telepakke med blandt andet et forbud mod roaming-priser og regler om netneutralitet er nu besluttet i Europa-Parlamentet. Nu mangler kun grønt lys fra Ministerrådet.

Den store lovpakke om telemarkedet, som EU har arbejdet på i årevis, er torsdag ved middagstid blevet stemt igennem Europa-Parlamentet. Dermed har politikerne, i samarbejde med embedsværket i Europa-Kommissionen, nu vedtaget nye regler om netneutralitet og et farvel til de forhadte roaming-overpriser på tale, sms og data i EU. Det skriver Europa-Kommissionen.

Sidste trin i lovarbejdet er dermed Ministerrådet, hvor de enkelte medlemslande skal sige god for telepakken.

Venstre-politiker Jens Rohde, der i Europa-Parlamentet sidder i den liberale gruppe, har haft en hovedrolle i arbejdet med afskaffelsen af roaming-konceptet, og han glæder sig i en pressemeddelelse over resultatet.

Læs også: Sådan kom EU-forbuddet mod roaming-priser på bordet

»For et år siden troede ingen på, at det kunne lade sig gøre at samle flertal for det forslag. Ved tidligere afstemninger havde der været massivt flertal imod afskaffelse af roamingafgifterne. Derfor er jeg meget glad for i dag at konstatere, at så bredt et flertal tilslutter sig forslaget,« udtaler han.

Fra venstre side af salen, hos de grønne, hvor det svenske Piratparti hører til, har der undervejs været stærk kritik af pakken, fordi de nye regler om netneutralitet gav teleselskaberne lov til at tage betaling for ’specialtjenester’, uden at definere det nærmere. Men et ændringsforslag til reglerne om netneutralitet, der strammer reglerne op, fik i sidste ende flertal i parlamentet, og dermed kan Piratpartiet nu også tale varmt om lovpakken.

Læs også: EU siger ja til at afskaffe roaming - Piratpartiet protesterer

»Gudskelov var et flertal af parlamentets medlemmer i dag fornuftige og stemte for at opretholde princippet om netneutralitet i EU. Forslaget fra Kommissionen, som i praksis ville give de store internetudbydere fri bane til at diskriminere brugere efter eget valg, er blevet revideret. Afstemningen i dag sikrer eksplicit netneutralitet og vil forhåbentligt sikre lige forhold for alle online services og brugere, og vil skabe et mere åbent net-miljø, der opfordrer til innovation,« skriver Amelia Andersdotter i en pressemeddelelse.

Læs også: Piratpartiet advarer mod EU’s nye telepakke: »Uansvarlig populisme«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Thomas Larsen

Det er værd at huske at parlamentets beslutning først skal vedtages i ministerrådet også. Ministerrådet er et sted hvor repræsentanter for medlemslandenes regeringer sidder og de er traditionelt MEGET mindre forbrugervenlige og meget mere lydhøre over for erhvervsinteresser.

Jeg vil faktisk vove at påstå at det er ministerrådet der er kilden til de fleste upopulære beslutninger i EU mens vores folkevalgte parlamentarikere kæmper en brav kamp for at sætte forbrugernes interesser forrest.

Dette overser mange desværre når de siger at de er "skeptiske over for EU". Reelt er de skeptiske over for deres eget lands regerings opførsel i ministerrådet.... lige som i sagen om de krumme agurker.

 • 6
 • 0
#4 Deleted User

Hvordan det ender hos slutbrugeren. Nogen skal jo betale for festen..

Hvis der ryger 10% oveni de normale takster for at kompensere for det de ikke tjener på roaming så betaler jeg gerne. Jeg betaler for ikke at skulle bekymre mig om risikoen for en telefonregning med indbygget lussing, jeg betaler for at kunne bruge min telefon frit uanset hvor jeg er. Det er en service som er mere værd.

 • 6
 • 0
#7 Jørgen Elgaard Larsen

Det er værd at huske at parlamentets beslutning først skal vedtages i ministerrådet også.

Ja. Men lige i denne sag vil der være rigtig meget badwill i at blokere for parlamentets beslutning. Det kan godt være, at telecompakken også handler om alt muligt andet, men den brede befolkning vil fokusere på reguleringen af roaming.

Jeg tvivler på, at flertallet af ministerrådet tør gå imod det.

 • 1
 • 0
#10 Thomas Tanghus

Nej, du betaler N% mere, fordi du er vilig til at betale N% mere.

I Føtex ja, men i min boligforening er vi bundet til YouSee. Jeg kunne i princippet prøve et 3/4G abonnement, men jeg bor i stueetagen i et "hjørne" af blokken, så det ville nok ikke give et godt resultat, og det ville blive urimeligt dyrt. Ellers ville jeg helst handle i REMA ;)

 • 0
 • 0
#11 Esben Nielsen

Ikke at jeg er imod det, men jeg kan ikke se, at det har noget med konkurence over landegrænserne at gøre:

Hvis vi i DK havde en lov om netneutralitet og Tyskland ikke har, kan teleselskaber vel stadig konkurrere over grænserne? De skal godt nok justere deres forretningsmodel, men der er jo mange andre ting, som er forskellige over grænsen alligevel. Man kan er jo som forbruger alligevel ikke bare købe en forbindelse med andre regler på den anden side af grænsen i forhold til, hvor man bor.

Roaming er mere naturligt et EU problem, da det jo netop er noget, der foregår på tværs af grænserne.

 • 0
 • 0
#12 Thomas Tanghus

Ikke at jeg er imod det, men jeg kan ikke se, at det har noget med konkurence over landegrænserne at gøre:

Ikke alt, der bli'r besluttet i EU regi har med konkurrence, arbejdsmarkedet eller generelt økonomi at gøre. Menneskerettigheder er et godt eksempel. Jeg tolker EPs beslutning som at "det var det rigtige at gøre". Der sidder faktisk adskillige ganske fornuftige mennesker i EP, og denne gang kunne de oven i købet enes på tværs af de forskellige fløje. En beslutning kun på nationalt niveau vil have meget lille gennemslagskraft, men et enigt EP sender et stærkt signal til resten af verden. Som nævnt andetsteds er problemet så at få vores nationale politikere til at ratificere beslutiningen.

 • 0
 • 0
#13 Jesper Lund

Roaming er mere naturligt et EU problem, da det jo netop er noget, der foregår på tværs af grænserne.

Det ville være lidt besynderligt hvis man afskaffede roaming for mobilt internet, og derefter overlod det til medlemsstaterne at fastsætte regler om netneutralitet.

Derudover er telelovgivningen et kompetenceområde for EU, så dette er i virkeligheden en mere generel diskussion af hvad EU skal lovgive om, og hvad der skal overlades til MS.

 • 0
 • 0
#14 Johannes Aagaard

Som jeg læser såvel kommissionens udkast som parlamentets version af samme, så hæfter jeg mig ved, at uanset det forhold, at man (i varierende grad) lovpriser netneutralitet, så vil der i mine øjne være ret frit spil for at udbyderne nu vil udnytte muligheden for at betegne diverse services som "specialiserede", hvorefter sådanne kan takseres særskilt. I rapportens pkt. 49 står således anført, at:

"(49) It should be possible to meet end-user demand for services and applications requiring an enhanced or assured service quality. Such services may comprise inter alia broadcasting, video-conferencing and certain health applications. End-users should therefore also be free to conclude agreements on the provision of specialised services with an enhanced quality of service with either providers of internet access services, providers of electronic communications to the public or providers of content, applications or services. Where such agreements are concluded with the provider of internet access, that provider should ensure that the enhanced quality service does not cause detriment to the quality of internet access. Furthermore, traffic management measures should not discriminate between competing services and applications."

Er det en helt forkert antagelse? http://www.version2.dk/artikel/piratpartiet-advarer-mod-eus-nye-telepakk...

 • 0
 • 0
#15 Jesper Lund

Som jeg læser såvel kommissionens udkast som parlamentets version af samme, så hæfter jeg mig ved, at uanset det forhold, at man (i varierende grad) lovpriser netneutralitet, så vil der i mine øjne være ret frit spil for at udbyderne nu vil udnytte muligheden for at betegne diverse services som "specialiserede", hvorefter sådanne kan takseres særskilt. I rapportens pkt. 49 står således anført, at:

Disse ændringsforslag blev vedtaget http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+AMD+...

De begrænser hvad der kan være specialtjenester.

Først er der artikel 2.15 i AM 235, specielt "provided over logically distinct capacity". IPTV på en xDSL forbindelse vil opfylde det krav.

Artikel 23.3 i AM 236 kræver at specialtjenester ikke må være "functionally equivalent" til almindelige indholdstjenester på internettet.

Providers of internet access to end-users shall not discriminate between functionally equivalent services and applications.

Så det som parlamentet endte med at vedtage ser rigtigt godt ud for netneutralitet!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere