Stop postklynkeriet - breve er fortid og dovenskab


Jeg er nødt til at tage bladet fra munden. Eller måske rettere brevet. I den verserende diskussion af milliardunderskuddet i PostNord. Og ikke mindst de mange læserbreve og indlæg på f.eks. Facebook, hvor borgere himler op om, at postvæsnets nedtur er politikernes egen skyld, når portoen på almindelige breve er på 25 kroner, og posten ikke engang bliver bragt ud dagligt.
For mig er der tale om rendyrket Morten Korch-idyllisering af fortiden. Jeg savner ikke dengang, man var nødt til at stå i kø på posthuset op til flere gange om ugen med sine girokort for at få dem betalt. Eller for den sags skyld det samme tidsspilde i banken, fordi en check skulle indløses eller penge hæves. Eller hvad med tinglysningskontoret, som kun lå ét sted i byen med minimale åbningstider – jeg savner det ikke.
Ligesom NemID bliver e-Boks skældt ud for at være en af hovedsynderne bag postens problemer – og politikerne beskyldes for at være de skånselsløse ’bagmænd’.
Jeg kan kun sige: Jeg elsker e-Boks. Ikke mere skal grimme ringbind fylde mine reoler, ikke længere hober bunkerne sig op med tilsendte breve indeholdende kedelige oversigter, udskrifter, meddelelser og regelændringer – og hvor jeg med et støn en kedelig regnvejrssøndag møjsommeligt går i gang med at sætte det hele i ringbind. Som oftest til ingen verdens nytte, for kun yderst sjældent fik jeg brug for disse dokumenter igen. Spild af tid. Og plads.
Jeg elsker også NemID. Jeg kan godkende aftaler, overføre penge, signere skøder eller kontrakter og en masse andre ting på et splitsekund - pligtopgaver, som før åd halve og hele dage (eller i hvert fald timer) af mit liv for at blive ordnet, fordi jeg skulle møde op personligt på et eller anden dødssygt offentligt kontor, hvor der lugtede af gammelt linoleum.
Og for at være hudløst ærlig: Når nogen sender mig et brev i dag, så opfatter jeg det som discount. Som noget, der absolut ikke haster. Jeg tømmer højst min brevkasse en gang om ugen og lader gladeligt breve ligge på køkkenbordet et par dage, inden jeg åbner dem. Jeg opfatter ikke et brev som vigtigt. Sender man et brev til mig, så skal man bestemt ikke regne med, at det – i modsætning til en e-mail – bliver læst hurtigt.
Dybest set opfatter jeg det som dovenskab fra afsenderen, når de sender et brev. Se dog at få digitaliseret jeres systemer, og send mig en e-mail eller en SMS. Som f.eks. Brunata, der forleden varslede med en på forhånd fastlagt dato, at en servicetekniker skulle komme forbi og se på mine varmemålere. Jeg åbnede først brevet, efter at datoen var passeret. Sorry, Brunata – send en mail næste gang.
Eller endnu værre: Da Dong for nogle måneder siden sendte mig en check på et beløb, jeg skulle have tilbage. Jeg blev rasende. Magen til strandhugst af min tid, fordi I ikke gad overføre pengene til min konto. Min lykke, at checken nu er helt udfaset.
Jeg gider simpelthen ikke breve og papirdokumenter. Send mig en e-mail, eller læg jeres meddelelser i min e-Boks.
Så nedlæg gerne Posten for min skyld. Det er KODAK om igen. Tiden er vokset fra jer. Jo, der er borgere, som ikke er gået online, men Digitaliseringsstyrelsens undersøgelser viser, at de er stadigt færre. Jo, der skal findes en ordning til dem, der ikke kan åbne e-Boks, ligesom der skal for dem, som ikke kan eller vil anvende NemID. Lad hjemmehjælperne tage breve med ud. Eller overlad det til en af de mange andre aktører, som fint håndterer forsendelser.
Jeg er ikke imod et statsligt selskab, men jeg romantiserer ikke over røde jakker og røde postkasser. Jeg har det fint med, at GLS leverer pakker og breve til mig.
Så er der julekortet. Dette af nogle højt besungne julekort i foret kuvert, skrevet i hånden på tykke kort med fine motiver. Jovist, det er hyggeligt. Men for mig er det den personlige hilsen, nyt om ve og vel, der er substansen, ikke crepe-for og tykt papir.
Og jo, der er måske et problem, når vi skal sende diverse prøver af fysiologisk art frem til undersøgelse for f.eks. salmonella. Men de mange timer, jeg har sparet ved digitaliseringen, spenderer jeg gerne på at tage til et laboratorium, lægehus eller hospital de få gange i løbet af livet, hvor sådanne prøver skal hurtigt frem.
Det er vel også værd at huske på, at breve kræver belastende ressourcer: kemikalier i tryksværte, papir i kilometervis, CO2-belastning i tonsvis, partikelforurening til hostende overflod og ulidelig larm, når posttog og lastbiler tonser af sted på skinner og veje. Hvor er klima- og ressourcebekymringen henne i debatten om PostNord?
Den virkelige katastrofe er, at der på grund af en elendig ledelse i PostNord (og hos politikerne) er spildt milliarder, som kunne være brugt på at forbedre den kollektive trafik - en anden offentlig infrastruktur, som i langt højere grad trænger - end at holde fast i postbude i røde jakker til kaffedrikning, hvor hyggeligt det end sikkert er for nogle.
Personligt kunne jeg sagtens leve med at hente de få breve, som er tilbage (med f.eks. et nyt Dankort) - og som jeg allerede gør med pakker - i den lokale Irma eller Brugs. Her kan jeg oven i købet slå en sludder af med den lokale ekspedient. Men først og fremmest burde de fleste brevsendere se at få digitaliseret deres systemer. Send mig en mail. Jeg gider ikke breve.
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sponseret indhold
V2 Briefing | GENERATIV AI: Sådan bruger du det professionelt
Kunstig Intelligens22. marts
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Sjovt nok, så har man i tidsrummet 2010-2015 haft et samlet underskud på 182 millioner i Post Danmark, men har i samme tidsrum trukket 3,26 milliarder ud af firmaet i form af aktieudbytte til aktionærerne (Den Danske og Svenske Stat).
Det er godt nok grove løjer, Jesper Frimann, tak for den oplysning.
I det hele taget er det jo en syg ide, at alt skal kunne drives rentabelt. Visse ting må *fællesskabet" stå for, fordi vi mener, at det samlet set er vigtigt for samfundet, at det fungerer. Efter min mening er postvæsnet en af disse ting. Med mindre at det altså faktisk godt kan løbe rundt, hvis bare man ikke trækker store beløb ud, som du nævner.
Vi kommer jo til at erstatte udgifterne til postvæsnet med ekstra hjemmehjælp til folk, som indtil nu har kunnet klare den slags selv - det kan de så ikke mere nu. Hvor smart er det?
God leder om hele den udvikling i Politiken i dag:http://politiken.dk/debat/ledere/art5865721/Giv-posten-penge-og-en-chance-mere"Postbuddet, postkasserne og posthusene var engang andet og mere end en virksomhed med fokus på bundlinjen. De var en del af Danmark, af nationen og børnerimene. En etat med århundredgamle traditioner, og for hver gang man effektiviserer sådanne institutioner væk, mister man lidt af landets sjæl. "
Lederen er desværre abonnementsbelagt.
Sjovt nok, så har man i tidsrummet 2010-2015 haft et samlet underskud på 182 millioner i Post Danmark, men har i samme tidsrum trukket 3,26 milliarder ud af firmaet i form af aktieudbytte til aktionærerne (Den Danske og Svenske Stat).
Så det staten har gjort er jo bare at agere kapital fond af værste skuffe, og langsomt tømt firmaet for penge, alt imens man har sat priserne op, givet medarbejderne på puklen og forringet servicen.
Det kræver bare at man lige læser regnskaberne igennem:
PostDK havde i 2015 et underskud på 223 mil og gav udbytte på 795 millioner. PostDK havde i 2014 et underskud på 154 mil og gav udbytte på 0 millioner. PostDK havde i 2013 et underskud på 102 mil og gav udbytte på 496 millioner. PostDK havde i 2012 et underskud på 124 mil og gav udbytte på 397 millioner. PostDK havde i 2011 et overskud på 124 mil og gav udbytte på 826 millioner. PostDK havde i 2010 et overskud på 297 mil og gav udbytte på 745 millioner. PostDK havde i 2009 et overskud på 1640 mil og gav udbytte på ~674millioner
Taberne i det her er os kunderne/ejerne.
// Jesper
Havde et monopol i lang tid - havde de YDERST favorable vilkår for at forberede sig på en liberalisering og bibeholde pakkeforsendelser m.v. ved at gøre sig konkurrence dygtige.
Man må blot erkende at direktionen i PostDanmark med al tydelighed har været for dyre og for dårlige til at lede virksomheden ind i en konkurrencefyldt fremtid. Således har en række andre virksomheder kunne erobre store markedsdele. Nu piver de over den lovgivning, som retfærdiggjorde deres monopol i sin tid, men i sidste ende er det deres egen skyld.
Jeg spekulerer på om det er fordi man ikke har valgt de bedste til lede virksomheden, men blot valgt dem blandt vennerne - som man også i dag ser mange steder. Der er betænkeligt mange børn og nærtstående af højtstående embedsmænd i lukrative bestyrelsesposter m.v..
Men ud over muligheden for at bryde brevhemmeligheden generelt, så kan folk jo blive syge, og sågar kan det gå så galt at folk dør.
Jah, der skal selvfølgelig lidt mere end en brevåbner til at få adgang til andres e-boks.
Med mindre de har været smarte nok til at have fuldmagt til hinandens e-boks, altså.
Det ændrer jo ikke på hvordan det fungerer. Når der kommer en rudekuvert fra vandværket, så åbner man den, når der betales regninger. Det er de færreste steder at der er registreret mere end et navn, uanset. Men ud over muligheden for at bryde brevhemmeligheden generelt, så kan folk jo blive syge, og sågar kan det gå så galt at folk dør. Brevhemmelighed eller ej, så er det noget, som skal håndteres.må ingen andre i husstanden end de, der står på brevet, åbne brevet
Det har du ret i. Det er så vidt jeg ved, også det eneste sted, hvor det fungerer. Det seneste er, hvor man hægter husstandens EL-måler op på et CPRnr.vores årlige ejendomsskattebillet i e-boks
Man kan ikke sende et brev til husstanden gennem E-boks, som er personlig.
Det gælder skat, afgifter, renovation, el, vand etc.
Øh, vi får da f.eks. vores årlige ejendomsskattebillet i e-boks. Der bliver bare sendt en besked til både min kone og mig, da vi begge står som ejere af huset.
De andre ting gælder det samme for.
Desuden er papirbreve jo heller ikke adresseret til husstanden som sådan. Der vil altid stå et eller flere navne på personer på de officielle breve. Og da brevhemmeligheden gælder, må ingen andre i husstanden end de, der står på brevet, åbne brevet (i princippet, i hvert fald).
God pointe, Gert Madsen. Den havde jeg ikke tænkt på.Man kan ikke sende et brev til husstanden gennem E-boks, som er personlig.
Det gælder skat, afgifter, renovation, el, vand etc.
Nu er dette jo et IT-fagligt medie, og der er også en IT-faglig vinkel på dette.
Hvordan kan man definere et system, som skal erstatte den gamle postkasse, uden at sikre sig at den har de samme egenskaber ? Hvordan kan man undlade at forholde sig til at en fysisk postkasse forholder sig til en husstand, og ikke en person ? Man kan ikke sende et brev til husstanden gennem E-boks, som er personlig. Det gælder skat, afgifter, renovation, el, vand etc. Hvordan f..... kan man definere den slags systemer, som kun forholder sig til een person ? Det handler om helt basal IT-viden, som er (eller burde være) stof på 1. semester i enhver IT-uddannelse.
Jeg har et nærtstående familiemedlem, som har gigtsvage hænder, der feks. ikke er i stand til at taste en pin-kode i en dankortautomat. At tale om E-boks, NemID etc. er helt sort. Det kan ikke lade sig gøre.
Vel er det et problem, som forsvinder med tiden, men at bilde sig ind at der ikke kommer andre efterfølgende, med det samme problem, er decideret ubegavet.
Så kan man jo få hjælp, men her dukker der nogle åbenlyse problemer op: De fleste breve, vil det da være fint om feks. hjemmehjælperen åbner, og læser. Eller bare en tilfældig forbipasserende. Men der er andre, som man evt. kun vil have en/nogle udvalgte (børn evt.-) til at håndtere. Den sondring er let at lave med fysiske breve. Med E-boks er det alt eller intet. Jeg er heller ikke sikker på at det strengt taget er lovligt, at udlevere NemID til VVS-manden, som jo ellers kan åbne et fysisk brev, når han alligevel er kommet forbi.
Og så er der jo alle de åbenlyse designfejl, som vi har tæsket til døde flere gange her i debatten.
Hvis det offentlige vil have breve ud kan de hyre et privat selskab eller sætte en person med en cykel eller bil til at bringe dem ud. Så meget sendes der heller ikke mere.
Jeg modtager stadig mine golf og bil magasiner i postkassen, kan altså bare bedre lide at læse dem som magasiner end på en iPad eller mobil, men derudover er det kun grundejerforeningen og Jehovas Vidner der smider noget i min postkasse. Og den lokale pizza pusher - der ikke accepterer mit nej tak skilt.
Jeg mener også at tiden er løbet fra at have et stort dansk postvæsen, tak til dem for uvurderlig service og kulturel betydning men tiden er altså løbet fra dem. Så luk ned, få betalt ansatte deres tilgodehavende og sælg bygningerne til andre formål.
Konspirationsteori nr. 1: Svensken fægtede sig ind i Post Danmark og skiftede først navnet. Derefter blev den flere hundrede år gamle postgule farve erstattet af en solbleget udgave af det svenske flag. De røde postkasser skal afløses af gule. Vores postlinier er smadret til ukendelighed.
Jeg er sikker på, at det er hævn for det stockholmske blodbad. Lige om lidt hacker de vores internetlinier sønder og sammen, og da posten er et par uger undervejs, kan de nå at invadere Sjælland, uden at forsvaret i Jylland opdager det.
Konspirationsteori nr. 2: Svenskerne forstod ikke begrebet postombringning og slog derefter ordet "ombringe" op på:
https://translate.google.com/#da/sv/ombringe
Mvh. Per
Hvad gør, at man i Sverige kan sende et 1:a-klassbrev på 50g for 6,50 skr med følgende kvalitet?
.. sendt 'i någon av våra gula brevlådor eller hos ett ombud'Skicka 1:a-klassbrev vart du vill i Sverige och det är framme redan nästa vardag.
I Danmark har vi så Quickbrev til 27 dkr (dog op til 100g) og følgende kvalitet:
Quickbreve omdeles fra dag til dag, mandag til fredag, og skal indleveres på ét af de mere end 1.100 posthuse i Danmark.
Det er en prisforskel på 5 gange!
Så vidt jeg har forstået reglerne om postombringning, så er brevpost stadigt et monopol, det er i hvert fald hvad alle de firmaer påstår når jeg ringer/skriver til dem om at jeg vil have at de SKAL gøre det muligt at få alle forsendelser sendt med en alternativ udbringer, så heller ikke der hænger tingene sammen !
Det ville så stride mod EUs postdirektiv..som jeg jo så flinkt linkede til tre posts over din :)
Hvis man læser tallene er det ikke brevene der er de primære årsager til underskuddet i PostNord. Ja - der er også et (markant) underskud på brevposten, men det er de andre poster i PostNord som koster kassen.
Så måske hvis man tog chancen og kørte alt det udenoms snask væk og havde et selskab der fokuserede på breve som en public service hvor tingene kunne køres mere fornuftigt, så kunne der stadig være en fremtid for breve i Danmark. Vi vil dog nok næppe opleve dag-til-dag post på alt og alle de "Morten Korch" drømme man kan have - men at der er post er ikke umuligt.
Det kræver jo ikke den store ledvogtereksamen at finde ud, hvorfor PostNord i Danmark giver underskud.
Der bliver sendt færre breve - ja, men politkkerne vil jo heller ikke tage konsekvensen af deres lovgivning. Enten er postudbringning på markedsvilkår eller ikke. Og det kunne betyde at der kun blev omdelt post en gang om måneden i landdistrikter.
Det her svarer til at staten f.eks. vedtager at en IT-konsulenttime må koste DKK 375,00 inkl. moms når Folketinget lovgiver om portopriser og kvalitet, men fastholder at PostNord skal tegne og overholde danske overenskomster.
Så længe at politkkerne vil blande sig ved hjælp politisk fastsatte priser, -kvalitet og overenskomstforhold, så vil PostNord give underskud, længere er den ikke. På de betingelser burde portoen nærmere være DKK 150,00 - 200,00 pr 20 grams brev - men det vil politkkerne jo ikke være med til.
Så vi har ikke set det sidste underskud endnu fra PostNord.
NB: Haster det - så send brevet i en foret kuvert.
Hvem har haft interesse i denne udvikling ? Når nu en stor del af befolkningen er blevet koblet af, så er det måske ikke befolkningen - ikke den hele, i hvert fald. Så hvem har primært haft gavn af, at postvæsnet er sultet til døde? The usual suspects? Den rigeste 1/4?
Jeg tror problemet her er at der findes folk som lever i den vildfarelse at staten er til for dem.
Med tvungen NemID, digital post og et system som ikke overholder selv basale krav til en digital signatur, men som alligevel bruges til dette og en stor uvilje fra staten til at give folk mulighed for at bruge alternative løsninger, burde det ellers være tydeligt at det f.eks NemID er lavet fordi det er smart for staten, ikke fordi det er smart for borgeren.
Man har med NemID kunnet skubbe flere og flere kommunale opgaver over på befolkningen, selvom det reelt set i det store "hvor lang tid forbruges der på det" regnestykke er et stort minus ved at tvinge borgeren til det selv.
Tag nu f.eks indmeldelse af børn i institution eller skole. En handling som de fleste mennesker kun skal foretage ganske få gange i sit liv.
I stedet for at kommunen taster oplysningerne ind i løbet af et minut, så tvinges sådan en opgave over på folk selv og så må de ellers selv sidde i halve timer og bakse med at få logget ind, finde stedet hvor man taster oplysningerne ind og så videre.
Når det så mislykkedes så står folk nede på borgerservice med deres papkort og så skal en kommunalt ansat i borgerservice bruge 10-20 minutter på at hjælpe borgeren.
Men nogen har jo kunnet se det smarte i at kommunen i de fleste tilfælde sparer 1 minut's indtastning ved at lægge over på folk som så til gengæld skal bruge 20 minutter på det selv.
Men en succes er det jo, for man har jo tvunget folk til at bruge det, så der er jo mange som bruger det og mange brugere betyder jo at det er en succes, hvis man er staten.
For 10 år siden var man ikke handicappet og skulle have kommunal hjælp, fordi man ikke ejede en computer, eller ikke var hjemmevant i den.Folk der har brug for hjælp, skal modtage hjælp. Jeg tror bare det vil være bedre hvis man gjorde det til en kommunalopgave i stedet for.
Det er sørgeligt, at det er der, vi er nu.
Hvem har haft interesse i denne udvikling ? Når nu en stor del af befolkningen er blevet koblet af, så er det måske ikke befolkningen - ikke den hele, i hvert fald. Så hvem har primært haft gavn af, at postvæsnet er sultet til døde? The usual suspects? Den rigeste 1/4?
Jeg tror problemet bunder i, at staten har fået kreeret en virksomhed, som både skal drives på markedsvilkår, men også samtidig skal udføre velfærdsopgaver. De to er uforenelige med mindre staten direkte går ind og støtter PostDK. Det må man så ikke for EU, da det vil være konkurrenceforvridende.
Folk der har brug for hjælp, skal modtage hjælp. Jeg tror bare det vil være bedre hvis man gjorde det til en kommunalopgave i stedet for.
ingen så vidt jeg kan se har nævnt, at et postvæsen SKAL være til stede jf. dette fra EU.http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=URISERV:l24166Måske man skulle starte der, inden alle de fine ideer kommer på bordet. Det ville måske være muligt at lave en aftale med private virksomheder, der så dækker direktivets krav. men jeg tvivler på, at nogle af de store pakkevirksomheder ville gide noget mindre end hele EU
Du vedbliver at kævle om elektronisk adgang, så du nægter at imødegå de MENNESKER der ikke kan noget som helst (INTET) i den retning
Du har helt ret og der findes desværre flere og flere af de her egoistiske "Det er ikke et problem for mig at X, så derfor kan jeg ikke se at det skulle være et problem for andre".
Når man læser definitionen på empati :
indføling i en person eller andet levende væsen, ofte i følelsesbetonede situationer; evne til at indleve sig i og sætte sig i en andens sted.
I den empatiske proces bliver vi enten ført med i den andens sindstilstande eller deltager selv aktivt i forsøget på at identificere os med dem og derigennem forstå vedkommende.
Den empatiske indlevelse er således en del af grundlaget for social forståelse, ikke mindst hvad angår nonverbal kommunikation mellem fx forældre og børn.
Så virker det ærligt talt som om at de her typer reelt set mangler empati overfor andre mennesker.
De magter reelt set ikke at sætte sig i andre menneskers sted og se og acceptere at det som ikke er en udfordring for dem selv, kan være det for andre.
Som sagt bliver der flere og flere af den type mennesker, desværre.
Det er muligt at du som ufatteligt mange andre ikke er i stand til at sætte jer ind i andre MENNESKERS problemer/udfordringer, men det er dog ikke en nyhed at det er således for næsetipfolket ! Du vedbliver at kævle om elektronisk adgang, så du nægter at imødegå de MENNESKER der ikke kan noget som helst (INTET) i den retning, og BTW ikke er i stand til omstilling, du nægter at acceptere at der i DK idag også er DANSKERE der er så vildt ordblinde/talblinde/analfabeter at de ikke har den mindste chance for at benytte et tastatur, du kan sige lige så meget om div former for talesyntese siri og andet godt fra havet, med alt det negative persondataudsugning der følger med der, men hvis det ikke kan betjenes af brugeren, eller brugeren IKKE HAR PENGE til nogen former for udstyr, fordi mange skal have deres smøg eller vildt dyr medicin eller noget helt tredie, bor i et vanvittigt dyrt beskyttet bosted/plejehjem o.l. jeg kan blive ved i timevis at fortælle dig alt muligt, men da størstedelen af borgerene er fakta resistente/post faktuelle/alternativt faktuelle så nægter i at acceptere at der er en verden ud over jeres egen lille lukkede selvforherligende verden hvor i altid hungre efter det næste "like" altid er på uden dog at være tilstede, og på den måde ville være i stand til at SE OPLEVE hvad denne nære virkelighed indeholder, men nej vi tager skyklapperne på inden vi går ud fra hjemmet og tager dem først af når i er hjemme igen MÅSKE for selv der er i mere opsat på at være på end sammen med dem i fysisk er sammen med ! Det er ikke dig alene, men et allesteds værende, "når jeg ikke ser det så er det ikke virkeligt" det er fucking håbløst at skulle omgås den slags væsner, men hvis ingen tager kampen tvinges alle til det som et tåbeligt flertal forlanger uden tanke for individet, og husk det er alene ved at imødegå forskellighed at vi som mennesker kan vokse og blive bedre mennesker RUMMELIGE favnende i stedet for afvisende fravælgende fornægtere !Er der nogen grund til personangreb, blot fordi man er uenig i budskabet? Beklager, at jeg ikke accepterer præmissen om, at vi skal gøre som vi altid har gjort, fordi det er synd for nogen. Måske kunne vi hjælpe flere på en bedre måde, hvis vi omfavnede udviklingen i stedet?
Disse hjælpemiddelcentraler er kommunernes egne enheder, og ja de drives med vanlig offentlig topmålt ineffektivitet, da det offentlige, inkl folketinget og vælgerene stadigt lever i en mental stenalderen !
I skulle alle tvinges til at nærlæse og gruppesamtale om George Orwell's 1984, er det virkeligt det samfund i vil have, skal det være produktivitet der er det eneste mål for om MENNESKER skal have lov til at være en del af dette samfund ?
I skulle langt hellere gå på jagt efter dem i stemmer ind til at lovgive/håndhæve/dømme og forlange at de vanvittige ressourcer der kastes ind i div kontrol-enheder i dette samfund, og som primært udføre kontrollen der hvor der er færrest penge i klemme for statskassen, i har vildt travlt med at gå efter de små og svage, og forlange love som er baseret på et par 100 lovbrydere end de store banditter, helt i stil med folketinget som i jo selv har valgt ind ! Jeg burde efterhånden have lært ikke at blive dybt skuffet over flertallet af danskere, for de er mere blinde end dem der faktuelt ikke kan se !
"Sorry, Brunata – send en mail næste gang."
Jeg kan godt nok ikke se hvordan det skulle blive en bedre og mindre administrativt tung opgave.
Spurgte på værkstedet hvor min bil får lidt kærlighed når den trænger, hvorfor de sendte alle regningerne med brevpost og ikke e-mail og svaret var at de havde forsøgt sig i det små med det, men der var bare ALT for mange folk som skiftede mail adresse eller ikke læste deres mail og de brugte derfor ALT for meget tid med først at sende e-mails og derefter rykkere i breve og kunderne blev skide sure når de fik en rykker pr. brev, for de havde jo aldrig set den regning som blev sendt med mail.
Det eneste der rigtigt virkede for dem, var at regningen blev sendt som brevpost.
At de så ikke sørgede for at have regningen klar til når man afhenter bilen, så man kan betale med kort med det samme og de dermed kunne spare brevet, er så en anden ting.
Så skal sygeplejesker, sosu-assistenter og -hjælpere sortere post inden de kører ud til borgerne, som så kan læse deres post i sengen, fordi der nu ikke er tid til at tage dem op? Det er selvfølgelig det „lovpriste frie valg“: Vil du have post eller vil du op i dag?Det giver dog god mening at lade hjemmeplejen agere postbud for de få personer, der er ude af stand til at besøge en pakkeshop, da de oftest vil være de samme personer, som har brug for besøg af hjemmeplejen.
Hvordan modtager man prøveglasset til afføringsprøven eller anden prøve til sygehuset og hvordan returnere man prøven?
Man har misforstået noget, hvis man smider den færdige afføringsprøve i den røde postkasse. De skal allerede i dag afleveres på et posthus - mon ikke det skyldes praktisk erfaring med krydskontaminering af en hel postforsendelse, når låget ikke er skruet rigtigt på...
Hvordan får man sit nye pas eller kørekort?
Hvordan får man sit nye nøglekort til NemID?
Svaret på de andre spørgsmål hedder GLS, DHL, UPS, TNT, DAO eller lignende. Der er masser af alternativer, og de fleste af dem bringer også til døren - hvis afsenderen vil betale for det.
De har sjovt nok overskud på deres postforretning - på trods af at svenskerne i langt højere grad en os, har et stort land med meget geografisk spredt befolkning..
Det er IMHO et internt ledelsesproblem - vi bør lade dem der har bevist de har styr på det - overtage opgaven (de ejer jo allerede 60% af firmaet)
Hvordan får man sit nye pas eller kørekort? Hvordan får man sit nye nøglekort til NemID? Hvordan modtager man prøveglasset til afføringsprøven eller anden prøve til sygehuset og hvordan returnere man prøven?
Sidstnævnte har problemer ved en alt for langsom postgang, hvorfor man er nød til, at stille visse krav til leverandøren af posttjenesten for, at de offentlige systemer kan hænge sammen og levere en god nok service til borgerne.
Der er bare noget der ikke kan løses digitalt/elektronisk.
Et familiemedlem kan logge ind på eBoks og læse brevene højt via telefon, hvorefter vedkommende kan sætte regningerne til betaling i netbanken. Alt sammen kan klares på få minutter over telefonen. Man kunne også forestille sig, at man gav borgerservice fuldmagt til at kunne åbne eBoks og læse beskederne højt pr. telefon.
Morsomt - hvad med privacy? Netop her på v2.dk er der ellers mange som er bekymrede for hvem der kan læse privat korrespondance i e-Boks, f.eks. henvendelser fra kommunen eller lignende.
Mange vil sikkert være glade for en sådan hjælp, men hvad nu hvis familen ikke har helt så tæt kontakt? Skal man så tvinges til at udlevere sit liv foran yngre familiemedlemmer?
Jeg er så heldig at min 80-årige mor nogenlunde kan klare e-Boks. Hun er så uheldig at kommunen ikke kan læse. Når hun udtrykkeligt skriver at hun ikke kan høre i telefon, så ringer de altid for at spørge om det kan passe? Jo, der er stadig god plads til forbedring og ikke kun hos PostDK.
Jeg tænker umiddelbart, at PostDK kunne droppe reklame-omdelingen. Det er alligevel et job for 13-årige, der skal prøve sit første job.
Hvis de dropper reklamerne, hvad skal tjenestemændene så lave?
Jeg har faktisk lidt ondt af PostDK. I 2005 havde de over 30.000 medarbejdere. Nu er de nede på 10.000. I år bliver der fyret 1000 mere. De har ikke samme frirum som en privat virksomhed og det er ikke nemt at omstille så stor en virksomhed så hurtigt.
Dermed sagt, så kan man ikke stille tiden tilbage, lukke øjnene og tænke at der er nogen som helst fremtid i brevpost. Jeg er lodret imod alle forslag der går på at staten skal begynde at sende breve ud igen, udelukkende for at holde PostDK kørende.
Jeg tænker umiddelbart, at PostDK kunne droppe reklame-omdelingen. Det er alligevel et job for 13-årige, der skal prøve sit første job. Derefter skal de lægge brevpost og pakkepost sammen, så der kun kører én mand af sted. Muligvis kan det stadig betale sig med en adskillelse i Kbh, Århus og Odense.
Jeg har fornyligt haft behov for at sende nogle indbydelser ud, men fandt det umuligt at opdrive noget så basalt som frimærker i mit nærområde. Føtex, som er det lokale posthus, ville formentlig få dem igen i løbet af en måneds tid, men var ikke sikre.
Der er ret meget du så ikke ved noget om i denne sammenhæng, som f.eks div nyheds medier der er indlæst på bla cd OG SENDT med (you guessed it) postnord
Det er rigtigt, at jeg ikke har førstehåndskendskab til hvordan hjælpemiddelbranchen suger penge op af kommunekasserne, men det lyder da som om kreativiteten er stor.
Blot fordi det er "i den gode sags tjeneste" er det ikke en undskyldning for at spilde pengene på ineffektive og dyre løsninger. Indlæse nyhedsmedier på en CD og sende dem med posten? WTF - vi lever i 2017, ikke 1997!
Screen readers giver adgang til real time nyheder, selv om det kniber med synet. Der findes tale-til-tekst-programmer, som kan sende e-mails helt uden brug af arme eller fingre (Siri, anyone?). Duka-PC'er findes og kan bruges af de fleste, selv om ens udvikling gik i stå for 20 år siden.
Desuden argumenterer HM (og undertegnede m.f.) jo netop for at man skal lade hjemmehjælperen eller andre personer, der alligevel kommer ud til de plejekrævende grupper, assistere med udbringning af de få ting, der ikke kan sendes elektronisk. Der er ingen, der argumenterer for at lade disse grupper i stikken - tværtimod bør vi gøre tingene mere effektivt, så vi kan hjælpe på den bedst mulige måde. Det gør vi næppe ved at hælde pengene i et sort hul hos Post Danmark.
derfor får "hjælp" fra det offentlige til at gennemgå/håndtere/effektuerer f.eks rudekuverter o.l.
Netop disse opgaver er da oplagte til elektronisk håndtering. Et familiemedlem kan logge ind på eBoks og læse brevene højt via telefon, hvorefter vedkommende kan sætte regningerne til betaling i netbanken. Alt sammen kan klares på få minutter over telefonen. Man kunne også forestille sig, at man gav borgerservice fuldmagt til at kunne åbne eBoks og læse beskederne højt pr. telefon. I forvejen har man "digitaliseret" rudekuverterne gennem Betalingsservice eller betalingskort med abonnementsbetaling. Alt sammen noget, der er lidt svært at gøre med fysiske regninger på papir.
posthus (hvor man kræves af, at kunne betjene IT udstyr for overhovedet at få et nr til postkøen)
Posthuse er den gamle måde at gøre tingene på. Den nye måde er at gå ind på den lokale tankstation eller kiosk, henvende sig til ekspedienten og bede om at få udleveret sin pakke. Og hvor man tidligere måtte tage sig til takke med områdets eneste posthus med dårlige åbningstider og alenlange køer, kan man nu ofte vælge mellem flere pakkeshops i umiddelbar nærhed, som har åbent alle ugens dage.
Så din tilbagemelding på noget af det jeg har skrevet forekommer mig yderst arrogant og tanketomt (total mangel på empati/indlevelse i andre menneskers situation)
Er der nogen grund til personangreb, blot fordi man er uenig i budskabet? Beklager, at jeg ikke accepterer præmissen om, at vi skal gøre som vi altid har gjort, fordi det er synd for nogen. Måske kunne vi hjælpe flere på en bedre måde, hvis vi omfavnede udviklingen i stedet?
Yoel Caspersen Der er ret meget du så ikke ved noget om i denne sammenhæng, som f.eks div nyheds medier der er indlæst på bla cd OG SENDT med (you guessed it) postnord, folk er fritaget E-boks bla fordi de IKKE har (kan bruge) en pc o.l. og derfor får "hjælp" fra det offentlige til at gennemgå/håndtere/effektuerer f.eks rudekuverter o.l. og de forskellige bla svagtseende/kørestolsbrugere har mere end svære ved at skulle "køre bil" for på den måde at få deres pakker hjem fra et posthus (hvor man kræves af, at kunne betjene IT udstyr for overhovedet at få et nr til postkøen) ! Så din tilbagemelding på noget af det jeg har skrevet forekommer mig yderst arrogant og tanketomt (total mangel på empati/indlevelse i andre menneskers situation) du bliver også gl en dag eller måske har du en genfejl der om X år vil gøre dig handicappet, og måske ude af stand til at klare adskellige opgaver og til den tid glad for at der er et postvæsen ANDRE har kæmpet for at stadigt består, det er jo også muligt at din partner skrider den dag du bliver handicappet, det er ret normalt i dag, hvor skal du så vende dig hen efter pårørende støtte ? Det er som jeg skrev til HM, tilladt at TÆNKE ud over egen næsetip hr !
Problemet med PostNord (Danmark) er jo i bund og grund at de forsat er tvunget til at gøre nogle ting som de selv har skrevet under på for 100 år siden. De SKAL håndtere og levere små breve. Så vidt jeg husker er de faktisk stadig de eneste der må dette. Eller også er der ingen andre der gider love at de kan levere et brev fra Skagen til Gedser for 25kr. De skal omdele posten X antal dage om ugen. Istedet for at køre med fyldte biler kan de risikere at skulle en hel rute igennem med deres reklamer og 1-2 breve. De bruger ufatteligt mange resourcer på logistik hver eneste dag, selvom noget af det sagtens kunne vente en dag uden at man som privat person kunne mærke noget til det. Men så længe de ikke kan få lov til at ændre hvor ofte de må omdele f.eks. på landet, så har de den samme udgift hver dag uanset om der er kunder i butikken eller ej.
Eboks er fint på mange måder. Men jeg begriber ikke at jeg forsat skal modtage breve fra kommunen, sygehuse og andre steder som papirform, fordi mine unger ikke er over 15. Hvilket det åbenbart er kravet for at man kan have en eboks. Så breve der er stilet til mine unger kommer forsat på papir. Hvorfor?! Jeg har lavet en fuldmagt fra alle mine unger til min eboks, men de kommer stadig i som papirform fordi man ingen valgt har via denne fuldmagt ud over om man vil have en mail hvis der bliver sendt noget til dem.
Så som det er nu, ser jeg mere eller mindre eboks som noget overfladisk, ligegylidgt digitalt skrammel man kun kan bruge hvis afsenderen kender ens sidste 4 cifre i ens cpr nummer. Noget som udelukker ens ægetfælde at tilgå hvis man selv dør, hvor efter hun bliver udelukket for alt det vigtige lige efter. Med mindre man lige har husket at lave en fuldmagt til hendes konto. Samt noget der på ingen måde harmonere det mindste hvis man har en knægt (under 15 år) der skal til undersøgelse engang imellem for astma.
Selvom PostNord er medejer af eboks, så tror jeg faktisk også at de selv har en større interesse i at brevet bliver leveret via eboks end at de skal håndtere det fysisk. Mindre chance for at brevet kan forsvinde, hurtig levering, ingen logistik.
I ingen andre lande klynker de gamle monopoler så meget som de gør i DK og i ingen andre lande leverer de lige så lousy service til så høje priser som i DK. Vi kan tage dem fra en ende af både Post Danmark, TDC og DSB kører alle ad helvede til.
Kan forstå du gerne vil have det hele gratis, så blæser du på din egen og andres (modtager) sikkerhed.
Hvis Post Danmark var en garant for at tingene nåede frem til tiden, og alternativerne var ringere, kunne jeg forstå argumentet for at beholde en statsdreven posttjeneste. Hos Kviknet prøvede vi faktisk at sende vores pakker med Post Danmark, og vi måtte erkende, at det var en dårlig løsning - der var for mange pakker, der ikke nåede frem, og dem der gjorde, var stærkt forsinkede og forslåede. Vi skiftede efterfølgende til GLS, og det virker bare. Vi har også oplevet, at vigtige papirer forsvandt i brevposten, så tilliden til Post Danmark ligger efterhånden på et meget lille sted.
Nu skal man ikke dømme en virksomhed på enkelthistorier, men vi er tilsyneladende ikke de eneste, der har dårlige erfaringer med Post Danmark. Det har endda været helt oppe at vende hos Statsradiofonien - så der må være et eller andet helt galt med foretagendet.
Vi betaler i øvrigt for vores forsendelser hos GLS, så vi er skam helt klar på at betale hvad det koster. Men vi bliver bare så glade, når vores forsendelser også når frem, og det gør de hos GLS.
Nu skrev jeg ikke indlægget for vinde en populærhedskonkurrence, det undrede mig bare, at sådanne en gang vrøvl og sludder kunne finde/få spalteplads.
Det er helt fair, at du har en anden holdning til tingene - den deles tydeligvis af flere. Men debatten bliver så meget bedre, hvis du og andre argumenterer for jeres sag, i stedet for at gå til angreb på afsenderen. Så lad os høre, hvad der ligger bag - måske I endda kan overbevise en undereducated fuckwit som undertegnede ;-)
Krypteret med dit NemID certifikat, hvordan?
Man skal være temmelig stædig, hvis man ikke kan se hvilken vej det er gået - og stadig går - for trykte medier.Nu har vi så vidt vides, stadig både drosker og trykte medier, der er stadig nogle der gerne vil betale for disse ting (bl.a. mig selv). Kan forstå du gerne vil have det hele gratis, så blæser du på din egen og andres (modtager) sikkerhed.
Sten, glashus, og det der.Nu skrev jeg ikke indlægget for vinde en populærhedskonkurrence, det undrede mig bare, at sådanne en gang vrøvl og sludder kunne finde/få spalteplads.
"Som f.eks. Brunata, der forleden varslede med en på forhånd fastlagt dato, at en servicetekniker skulle komme forbi og se på mine varmemålere. Jeg åbnede først brevet, efter at datoen var passeret. Sorry Brunata – send en mail næste gang."
Hvordan skulle Brunata skaffe en email-adresse at sende varslet til. Det offentlige kan tvinge os alle ind i deres eboks-løsning, men mange andre skal have fat i en mail-adresse, som vi ikke udstiller offentligt pga. spam-plagen.
Nu har vi så vidt vides, stadig både drosker og trykte medier, der er stadig nogle der gerne vil betale for disse ting (bl.a. mig selv). Kan forstå du gerne vil have det hele gratis, så blæser du på din egen og andres (modtager) sikkerhed.Er det vitterligt så indlysende? Engang var det vel også indlysende, at man ikke kunne klare sig uden drosker og trykte medier, men ikke desto mindre går det da meget godt uden?
Nu skrev jeg ikke indlægget for vinde en populærhedskonkurrence, det undrede mig bare, at sådanne en gang vrøvl og sludder kunne finde/få spalteplads.Det er næppe sådan, du vinder gehør for dit synspunkt. Jo mere uenig man er, jo pænere bør man tale til hinanden.
Jo, straffeloven. Nu er det nok ganske utænkeligt, at postbuddet ville stå og læse min post.Der er ikke noget, der forhindrer, at postbudet læser din post. Du har bare (måske med god ret) større tillid til PostNord end til Google. I virkeligheden har du større mulighed for brevhemmelighed med e-post, idet du kan kryptere, så du er sikker på at ingen andre end modtageren læser indholdet.
Nu er krypteret e-post ikke svært at læse, hvis det er det man vil. Det er kun noget ”der er nogen” der bilder uvidende ind. At skrive/sende en e-mail, det svar til at hænge det sendte op på Rådhuspladsen.
tydeligt det er en post nord aktionær der har skrevet artiklen.
I så fald har Henning da shortet sin position før blogindlægget blev publiceret.
Jamen vi kan vel godt aftale med GLS, at de overtager forpligtelsen til tømning af postkasser
Ja, det kunne vi faktisk højst sandsynligt.
Vi kunne også bare placere postkassen i supermarkederne. De fleste af os skal alligevel hente mad et par gange om ugen og post-pakkerne ligger der i forvejen De ældre kunne få hentet og bragt deres post sammen med kommunens mad-udbringning. Det er lige til højrebenet.
Så undgår vi også et gigantisk ressourcespild hver gang Postmand Per skal køre 2 ton varebil rundt i Århus midtby, eller langt ud på lars tyndeskiders marker, for at hente en 18g måleraflæsning fra fru Jensen til Brunata. En måler som alligevel bliver hel-digitaliseret og fjernaflæst om max. 3 år.
Jeg får ikke post fra andre end tidligere statsinstitutioner og statsmonopoler, og jeg bakker derfor 100% op om HMs indlæg.
Vi risikerer i øjeblikket at kaste et temmelig gammelt barn ud med badevandet og det kan være svært at se alle konsekvenserne af et sådant valg, inden GLS' danske afdeling pludselig indgiver konkursbegæring...
Du glemmer bare at hollandske GLS har en omsætning på ca, 16 milliarder og er datter af et endnu ældre barn, nemlig Royal Mail, med en årlig omsætning på ca. 90 milliarder. Det er ikke twitter vi taler om her, og ud fra regnskabstallene ser jeg en større risiko for PostNord forsvinder, end GLS.
Problemet er bare at det slet ikke er postomdelingen som er PostNords problem. Som Berlingske skriver:
En opgørelse fra 2015 viser, at det er erhvervseventyrene, som koster i regnskabet. Hele 84 procent af underskuddet i 2015 kom fra andre forretningsområder end postbefordringspligten.
PostNords problem er dårlig strategisk ledelse ud af det hårde liv... punktum.
Jamen vi kan vel godt aftale med GLS, at de overtager forpligtelsen til tømning af postkasser og omdeling af breve i alle afkroge af landet på samme måde, som en kommune kan aftale hjemmepleje til alle kommunens borgere med en privat aktør
Hvorfor skulle vi det, når de i forvejen har et fint forgrenet net af pakkeshops, hvor man kan hente og aflevere sine småpakker i stedet? Disse pakkeshops er jo typisk på steder, hvor man alligevel skal hen for at handle ind - også uden for de store byer.
Det giver dog god mening at lade hjemmeplejen agere postbud for de få personer, der er ude af stand til at besøge en pakkeshop, da de oftest vil være de samme personer, som har brug for besøg af hjemmeplejen. Men det virker en smule bagstræberisk at holde fast i et forældet system som postvæsenets omdeling af breve, når der findes mere lønsomme alternativer.
Jamen vi kan vel godt aftale med GLS, at de overtager forpligtelsen til tømning af postkasser og omdeling af breve i alle afkroge af landet på samme måde, som en kommune kan aftale hjemmepleje til alle kommunens borgere med en privat aktør. Man risikerer så bare at den private aktør pludselig lukker, og så må de ældre medborgere jo bare vente pænt indtil kommunen har gennemført en ny licitation, ikke? (nå, nej. Det var vist ikke det der skete). Vi risikerer i øjeblikket at kaste et temmelig gammelt barn ud med badevandet og det kan være svært at se alle konsekvenserne af et sådant valg, inden GLS' danske afdeling pludselig indgiver konkursbegæring... Postomdeling er en samfundsvigtig funktion imho.Men hvorfor skulle det være et problem at lade GLS, UPS, DHL eller andre håndtere disse fysiske ting? Hvad er det for en magisk værdi, Post Danmark tilføjer, som ikke kunne klares af de andre aktører?
Helt, helt banalt - det er altså ikke alting, man kan sende som mail. Somandre også har konstateret. Hvordan skal man fx få stoppet et pas eller kørekort igennem eBoks?
Men hvorfor skulle det være et problem at lade GLS, UPS, DHL eller andre håndtere disse fysiske ting? Hvad er det for en magisk værdi, Post Danmark tilføjer, som ikke kunne klares af de andre aktører?
Den ene side er at med de faldende brevmængder, skulle der indtjening til fra en anden side, for at bibeholde forretningen. Når PostDk alligevel skal have en bil til at køre fra A til B, er det jo åbenlyst en bedre forretning, om bilen er fyldt 90% i stedet for 20%, så at tilbyde andre forsendelser end breve og småpakker, giver egentlig god mening. At de så dermed kommer i direkte konkurrence med transportbranchen, som jo også bliver presset af udenlandske konkurrenter til lav løn, får så kæden til at falde af. Jeg har svært ved at se på at en monopolist konkurrerer med frie erhverv.Hvis man skal tro den seneste udmelding fra Dansk Erhverv, er den faldende postmængde ikke hovedårsagen til Post Danmarks problemer, men derimod at Post Danmark breder sig på områder, hvor de tydeligvis ikke kan skabe en rentabel forretning.
Ja, når både almindelige breve og "quick"breve har svært ved at nå frem til aftalt tid, skal man ikke undre sig over at folk vægrer sig ved at benytte deres service (eller hvad vi skal kalde det).Som kunde hos Post Danmark er det indlysende, hvorfor de ikke kan få det til at løbe rundt. Ussel service og høje priser er ikke noget, der tiltrækker kunder, og selv om det fungerede fint i monopoltiden, er det ikke længere en gangbar forretningsmodel.
Tja, den anden mulighed er at vi erkender, at et brevvæsen er en service vi ikke kan undvære og dermed vælger at nationalisere foretagendet, smide penge i den daglige drift (så service og pris lander et sted omkring gennemsnittet i de lande vi sammenligner os med) og begrænser forretningen til breve og småpakker, så resten af markedet kan konkurrere om resten. Jeg tror godt svenskerne vil sælge... Er vi smarte tilbyder vi at de overhænder biksen til os med en passende medgift ;-)Post Danmark skal såmænd blot forstå, at de har mistet monopolet og selv må gøre sig fortjent til en plads i samfundet fremover - før det sker, vil de blive ved med at bløde og miste markedsandele.
Jeg ville aldrig drømme om at foreslå en nationalisering af hverken SAS eller Nets. Nets' produkter kunne med rimelig lethed overtages af andre instanser. SAS kunne gå på røven uden risiko for samfundssammenbrud imho.Det er i øvrigt samme udfordring, en lang række andre tidligere monopoler står over for - Nets og SAS, for blot at nævne et par stykker.
Helt, helt banalt - det er altså ikke alting, man kan sende som mail. Somandre også har konstateret. Hvordan skal man fx få stoppet et pas eller kørekort igennem eBoks?
Hvis man skal tro den seneste udmelding fra Dansk Erhverv, er den faldende postmængde ikke hovedårsagen til Post Danmarks problemer, men derimod at Post Danmark breder sig på områder, hvor de tydeligvis ikke kan skabe en rentabel forretning.
Som kunde hos Post Danmark er det indlysende, hvorfor de ikke kan få det til at løbe rundt. Ussel service og høje priser er ikke noget, der tiltrækker kunder, og selv om det fungerede fint i monopoltiden, er det ikke længere en gangbar forretningsmodel.
Post Danmark skal såmænd blot forstå, at de har mistet monopolet og selv må gøre sig fortjent til en plads i samfundet fremover - før det sker, vil de blive ved med at bløde og miste markedsandele.
Det er i øvrigt samme udfordring, en lang række andre tidligere monopoler står over for - Nets og SAS, for blot at nævne et par stykker.
Det jo indlysende for enhver, at et samfund ikke kan klare sig uden et postvæsen. Som flere kommentarer giver udmærket beskrivelse på.
Er det vitterligt så indlysende? Engang var det vel også indlysende, at man ikke kunne klare sig uden drosker og trykte medier, men ikke desto mindre går det da meget godt uden?
Tak skæbne, at der vandre så uvidende (HM) individer rundt!
Det er næppe sådan, du vinder gehør for dit synspunkt. Jo mere uenig man er, jo pænere bør man tale til hinanden.
Der er altså mennesker der IKKE er på E-boks og de skal vel også betjenes !
De svagtseende, blinde, armløse, lamme, psykisk svage, og mange andre handicappede !
Der er mange mennesker, det er synd for - og dem hører vi ret ofte om. Men jeg har nu svært ved at se hvilken gavn lige netop blinde og armløse skulle have af Post Danmarks ydelser - de er vel netop målgruppen for et digitalt alternativ?
Der er ikke noget, der forhindrer, at postbudet læser din post. Du har bare (måske med god ret) større tillid til PostNord end til Google. I virkeligheden har du større mulighed for brevhemmelighed med e-post, idet du kan kryptere, så du er sikker på at ingen andre end modtageren læser indholdet.Nu er det også klart for alle med en smule forstand, at hvis man bl.a. vil skrive til en og ønsker dette kommer frem, ulæst af bl.a. Google og andre undervejs, så er der kun tilbage, at sende brevet med postvæsnet.
Tilmelding og afmelding af licens er nemt og lige til via dr.dk og NemID. Jeg fik i midt november besøg af licensmanden, da jeg ikke var tilmeldt efter jeg var flyttet. Det var jeg heller ikke inden flytningen.
Jeg forklarede ham at jeg kun har internet, tlf, og computer igennem arbejdet. Den er fjong, og jeg vil få en erklæring om dette som skal underskrives af arbejdsgiver.
Erklæringen kommer på brev midt december, med et krav om at den er udfyldt og sendt tilbage, inden 31. december. I en måned hvor mange holder fri, ikke er hjemme, og generelt har travlt, havde jeg 8 arbejdsdage til at få den retur - inkl. Post DKs leveringstid. En noget nær umulig opgave - og jeg modtager i start januar også et girokort da jeg nu er tilmeldt licens. Suk et system.
Udover det, så er det eneste post jeg modtager:
-Indkaldelse til generalforsamling i banken (hvilket fra 2018 bliver digitalt, yay!) -Reklamer (ja, sendt som post med frimærke og det hele for at undgå "nej tak" skiltet - tænk man gider!) -Nogle få andre ting
Du nævner "kemikalier" i dit indlæg. Hvilke "kemikalier" er/var du påvirket af da det skrev dit indlæg? Mere unuanceret artikel er ikke set i nyere tid :-(
Der er altså mennesker der IKKE er på E-boks og de skal vel også betjenes ! De svagtseende, blinde, armløse, lamme, psykisk svage, og mange andre handicappede ! Hvad pakker angår, så er der til trods for din tilsyneladende forventning mange der IKKE har bil, eller har mulighed for at få hjælp til afhentninger, og der er en del der IKKE kan transportere pakker af en vis str hjem selv oftest på gå-ben, de skal vel også betjenes, eller skal de udryddes HM ? for så kan du tilfredsstille mit allerhøjeste ønske og starte med at udrydde mig, bare så du har et sted at starte ASAP ! Det er squ heller ikke ok når handicappede skal have div tjenester ændret og sendt med posten, og med nuværende løsning får de forsendelserne EFTER de evt er overstået, og det er POSTEN der er alene skyldige grundet minimums tiden ofte overskrides markant !
Der er masser af fantastiske ting ved vores IT verden, men også en vanvittig skyggeside FB google apple efterretningsvæsner (som systemet ikke kikker på som kriminelle) og så alle de std kriminelle
Jeg er af den opfattelse at postnord's adm er alt for omfattende, altså postnord er vildt topheavy, det er m/k'en på gulvet der slagtes IKKE adm, hvilket også er tilfældet i hele det offentlige system som er så toptung af kontrollanter og kontrollanters-kontrollanter og ubrugelig dokumentation samt håbløse/kulsejlede IT projekter plus prioriteringer der er helt ude på den anden side af al realitetssans !
Det er da vist en hel hær af stråmænd vi får slagtet her. Jeps, elektronisk kommunikation er smart i (mange af) sine varianter. Men det ændrer ikke ved at der stadigvæk er et eksisterende og vedvarende behov for noget der minder om brevpost. Jeg kan f.eks regne ud Henning, at du aldrig har haft brug for væsentlige ydelser fra sundhedsvæsenet. Så ville du vide at man inden undersøgelser ofte får fremsendt en brevpakke med diverse remedier som du selv skal bruge til at tage prøver med, som så skal sendes til sygehuset til bearbejdning inden undersøgelsen. Hvad gør man så lige hvis man man får forsendelsen så sent at man ikke kan nå at sende den retur inden undersøgelsen, eller hvis svaret med dine prøver er så længe undervejs at prøverne ødelægges? Det er som minimum en irritation, det koster nemt øgede udgifter ifbm. undersøgelsen og kan i værste fald betyde at livsnødvendig behandlng bliver iværksat senere - måske endda for sent. Med de seneste ændringer har posten så reelt gjort sig selv ude af stand til at håndtere denne type af post, idet der reelt ikke længere gives nogen garantier for forsendelses-/ombringningstider. Så det er ikke kun et spørgsmål om hvorvidt DU er villig til at tage et par ekstra ture frem og tilbage til f.eks undersøgelser. Og fik du ikke lige modsagt dig selv der? Den besparelse på post-transport-CO2 du kan opnå, bliver mere end ædt op af patient-transport-CO2. Og hvem siger at alle har lige så nemt ved at transportere sig som dig?
Så nej, der er ingen der gider lange køer og sur betjening på posthuset osv., men det er der da vist heller ikke nogen der har udtryk ønske om. Men der er stadig brug for en service som den "det gamle postvæsen" leverede. Og hvis PostNord ikke kan (snarere vil) levere, er det eneste alternativ at bruge private kurer-services, hvad det så ikke bliver billigere af.
Jeg er helt enig i, at mail eller andre tilsvarende systemer er langt hurtigere end den traditionelle brevpost. Men ikke alle kan håndtere den digitale hverdag. Det kan være alderen, manglende digitale færdigheder eller manglende økonomiske muligheder for at være på nettet 27/7/365.
Posten har en "Must Carry" forpligtigelse til at nå ud overalt. Både til digitale "bekvemmelighedsflygtninge" og til dem der bor langt ude. Det koster. Ligesom det koster ekstra, hvis man køber over nettet og skal have leveret til ikke-brofaste øer.
Så længe posten skal skal opfylde den forpligtigelse, kan man ikke regne med Uber-priser.
Der er nok ingen vej uden om, at posten må genopfinde sin leverancemodel. Eller at samfundet må acceptere, at den analoge post ikke længere skal være en mulighed for dem, der har svært ved den digitale version.
Det ville klæde debatten med lidt mere nuancerede kommentarer.