Støttepartier vil ændre it-krav: Uddannelser skal kunne droppe Statens IT

30. august 2022 kl. 05:003
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
Regeringens støttepartier vil have børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at fritage FGU-skolerne fra at bruge Statens IT. Illustration: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.
Regeringens støttepartier på Christiansborg vil have børne- og undervisningsministeren til at lempe kravet om, at ungdomsuddannelsen FGU er tvunget til at bruge Statens IT. Skolerne mener selv, de kan spare adskillige millioner ved at skifte til en anden leverandør.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et flertal af landets FGU-uddannelser vil gerne opsige deres kontrakt med Statens IT, men det er ikke en mulighed.

Derfor vil flere partier på Christiansborg have ministeren til at se nærmere på sagen.

FGU Hovedstaden vurderer, at man kan spare 1,3 millioner kroner om året og samtidig få en bedre service ved at skrotte aftalen med Statens IT. Derfor vil politikerne på tværs af Folketinget nu se nærmere på sagen.

»Vi er optaget af, at vi har et frit marked. Der er andre uddannelsesinstitutioner, der har nogle andre løsninger end FGU, så det vil vi gerne se konstruktivt på,« siger Gitte Willumsen, børne- og undervisningsordfører for Konservative.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme melding lyder der fra regeringens egne støttepartier. I en sms til Version2 oplyser Enhedslistens børne- og undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, at man også herfra gerne ser, at FGU får mulighed for at vælge en anden leverandør end Statens IT.

FGU-uddannelserne blev oprettet i 2019, hvor det samtidig blev bestemt, at skolerne skal benytte Statens IT som leverandør. Statens IT kan dog ikke levere pc’er til eleverne og er ifølge skolerne langt dyrere end andre it-fællesskaber på undervisningsområdet.

Derfor har blandt andet FGU Hovedstaden forsøgt at opsige sin aftale med Statens IT, men det må de ikke, lyder konklusionen fra Økonomistyrelsen, der har afgjort sagen.

»Det er skørt«

Hos Radikale Venstre er der også opbakning til forslaget, der har skabt stor frustration hos flere FGU-uddannelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg har hele tiden stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor de (FGU-skolerne, red.) ikke bare kan slippe for Statens IT, hvis det er noget, der har betydning både praktisk og økonomisk for dem. Så kan jeg slet ikke se årsagen til, at de skal være bundet til den aftale,« siger Anne Sophie Callesen, ordfører på området for Radikale Venstre.

SF har skrevet et udkast til en længere beretning om FGU-skolerne, hvor man blandt andet gerne vil have børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), til at lempe på kravene for FGU, når det gælder valg af it-leverandør.

»Det anbefales, at børne- og undervisningsministeren ser på, om der kan gives mere fleksible ordninger for institutionerne, så de i højere grad kan tilrettelægge den bedst mulige undervisning inden for de afsatte rammer. Det kan fx være (…) en fritstilling i forhold til at anvende Statens IT,« skriver SF’s børne og undervisningsordfører Jacob Mark i udkastet, der er offentliggjort på Folketingets hjemmeside.

Forslaget fra SF skal diskuteres på et møde i Børne- og Undervisningsudvalget den 6. september, og herefter vil partierne rejse sagen for børne- og undervisningsministeren.

»Vi skal have debatteret det her i udvalget, og så bliver vores besked til ministeren, at vi mener, der skal være et frit marked,« forklarer Gitte Willumsen fra Konservative. 

Partierne i udvalget skal diskutere de præcise formuleringer i beretningen fra SF, men der er bred enig om, at FGU-skolerne selv skal have lov til at vælge it-leverandør.

»Det er skørt, og jeg har selv stillet spørgsmålet til ministeren flere gange, men jeg synes ikke svaret giver mening. Vi må lytte til institutionerne, og hvis det er vigtigt for dem, så kan jeg ikke se, hvorfor de skal være bundet til den,« siger Anne Sophie Callesen. 

Kan det ikke være rimeligt nok at forlange, at man bruger Statens IT for at sikre et minimum af kvalitet og sikkerhed hos FGU-skolerne?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I virkeligheden handler det ikke om min egen erfaring med Staten IT. Det handler om, at jeg synes, der skal være lokal frihed. Hvis de oplever problemer ved at bruge Statens IT, så ved vi det ikke bedre på Christiansborg, og det er sagens kerne for mig, at de ved bedst.«

Betaler overpris

Fredag kunne Version2 fortælle, at flere af landets FGU-skoler gerne vil skifte fra Statens IT til en anden leverandør.

»Det er både dyrt og utilstrækkeligt det, vi får fra Statens IT. Jeg tænkte oprindeligt, at det var fint, at vi blev lagt under Statens IT. Det vigtigste for mig var og er, at være en del af nogle fælles enheder, så vi ikke selv skulle sidde med hvert vores it-setup, men den nuværende situation er uholdbar,« har Lone Hansen, der er rektor for FGU Hovedstaden tidligere fortalt til Version2.

Hun mener, at FGU Hovedstaden kan spare over 1,3 million kroner ved at vælge et andet it-fællesskab, der i dag allerede bliver brugt af flere gymnasier og erhvervsskoler.

Version2 har forsøgt at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), men ministeriet er ikke vendt tilbage på henvendelsen inden deadline.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
30. august 2022 kl. 18:05

Tak fordi I fik rejst debatten Version2.

1
30. august 2022 kl. 09:23

Vi må vel så antage at kravet så skal være at data helt beviseligt opbevares i EU uden adgang fra USA eller andre usikre 3. lande.

2
30. august 2022 kl. 13:38

Det samme må forhåbentlig også gælde States IT.