Det var SF, et af regeringens støttepartier, der torsdag d. 14 januar indkaldte justitsminister Nick Hækkerup (S) til at stå skoleret i et samråd om den masselogning, den danske stat har udført af danskernes gøren og laden i årevis.
Ministeren har nemlig flere gange oplyst, at han mener, mere overvågning giver mere frihed og fremhævede da også på samrådet, at han helst så, at Danmark kunne blive ved med at logge.
»Vi har et lidt forskelligt frihedsbegreb. Vi er mere optaget af retten til privatliv. Det hele handler ikke om, hvad der er godt for staten, vi er som danskere også borgere i et samfund, og det er ikke i borgerens interesse at alt kan kortlægges,« siger Karina Lorentzen, der er retsordfører for SF til Version2.
Det var hende, der oprindeligt kaldte ministeren i samråd, og hun bakkes op af Bruno Jerup, der er tele-ordfører for Nick Hækkerups andet støtteparti, Enhedslisten.
»I den nuværende, politiske situation i Danmark er logningen måske ikke decideret personfarlig, men hvordan ser Danmark ud om fem eller ti år? Logningen kan bruges til alt muligt andet, og det er vi nødt til at have i baghovedet. Lovgivningen skal kunne tåle, at der sker alvorlige ændringer i vores politiske system,« siger Bruno Jerup.
Kan kortlægge minoriteters færden
Bruno Jerup fremhæver blandt andet, at man med logningen kan holde øje med, hvor bestemte grupper af mennesker er henne på et givent tidspunkt.
»Det kan man potentielt bruge til at forfølge grupper i fremtiden - også for ting, der er lovlige i dag,« siger Bruno Jerup og fortsætter:
»Derfor er jeg uenig med ministeren i, at overvågning er frihed. Jeg er med på, at staten skal sikre, at der bliver holdt øje, men beskyttelsen må ikke glide over i masseovervågning.«
Respektløs minister
Det er da også netop bekymringen for en så massiv overvågning, at danskernes ytringsfrihed stækkes, der bekymrer EU. Og som har tvunget unionen til gang på gang at kritisere Danmark for vores masselogning, senest i oktober 2020.
»Det nytter ikke noget, vi overvåger alle for at få fat i de få,« siger Karina Lorentzen.
»Ministeren synes jo bare, det er optimalt at logge det hele, og min oplevelse på samrådet var ikke, at han havde nogen som helst respekt for den dom, der kom fra EU.
Stiller teleselskaberne i en urimelig situation
Derudover fremhæver Karina Lorentzen, at hun synes, justitsministeren stiller teleselskaberne i en umulig situation. Som Version2 skrev i sidste uge, har han nemlig trukket det juridiske tæppe væk under dem.
»Ministeren erkendte blankt, at man ikke kan pålægge teleselskaberne at logge, og at selskaberne derfor ville kunne stoppe logningen, hvis de ønsker det,« starter Karina Lorentzen.
»Men på den anden side opfordrer ministeren teleselskaberne til at logge videre og dermed gøre noget ulovligt, selskaberne ikke har hjemmel til. Det er mærkeligt for borgernes retssikkerhed.«
»Men det stiller også teleselskaberne i en dårlig situation. For hvis man vover pelsen som teleselskab og stopper den ulovlige praksis, risikerer man - som jeg ser det - at blive hvirvlet ind i en debat om, at man har forhindret opklarelsen af kriminalitet,« siger Karina Lorentzen.
»Og det er der jo ingen danske virksomheder, der har lyst til.«
Justitsminister Nick Hækkerup og hans ministerium ønsker ikke at stille op til interview eller at besvare opfølgende spørgsmål til samrådet. Ministeriets eneste svar var dette link til optagelsen af samrådet.
Teleselskaberne henviser til interesseorganisationen Teleindustrien, der repræsenterer de danske teleselskaber, men her har man heller ingen kommentarer.