Google er kun et par uger væk fra et udsende den næste udgave af Android-styresystemet. Det skriver Android-chefen Dave Burke fra Google i et blogindlæg.
Brugere af Googles egne Pixel-enheder kan allerede downloade betaen.
Blandt nyhederne i Android 12 er hvad Google betegner som den største designændring i Androids historie.
»Vi gentænkte hele oplevelsen, fra farverne til former, lys og bevægelse, hvilket gjorde Android 12 mere udtryksfuld, dynamisk og personlig under et enkelt designsprog kaldet Material You,« skriver Dave Burke.
Der loves også forbedringer i ydelse, sikkerhed og privacy.
Det sidste handler blandt andet om et nyt Privacy Dashboard, som skal give brugerne bedre synlighed over de data, som apps får adgang til.
Panelet giver ifølge Dave Burke en enkel og overskuelig tidslinjevisning af nylig app-adgang til mikrofon, kamera og lokation.
Brugere kan også anmode om oplysninger fra en app om, hvorfor den har adgang til følsomme data, og udviklere kan levere disse oplysninger i en activity ved at benytte en ny system-intent.
Google anbefaler, at apps benytter denne intent til proaktivt at hjælpe brugerne med at forstå adgangen i den givne tidsperiode. For at hjælpe med at spore adgangen i egen kode og tredjepartsbiblioteker kan api'et Data Auditing benyttes.
Beskeder om medieadgang
Blandt andre nyheder i Android 12 er mikrofon- og kameraindikatorer på statuslinjen, som fortæller brugeren når apps bruger enhedens kamera eller mikrofon.
I samme genre er en facilitet på visse enheder, der gør det let for brugerne øjeblikkeligt at deaktivere app-adgang til mikrofon og kamera. Når det sker, modtager en appen tomme kamera- og lydfeeds. Udviklere kan bruge et api til at kontrollere, om deaktivering er understøttet på enheden.
For at give brugerne mere gennemsigtighed om, når apps læser fra udklipsholderen, viser Android 12 nu en kort besked (toast) i bunden af skærmen, når det sker.
Et nyt netværkspanel skal hjælpe brugerne med at forstå og administrere deres netværksforbindelser på en enklere og mere intuitiv måde, og hjælpe med at skifte mellem internetudbydere og gøre det nemmere at foretage fejlfinding.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.