Største design-ændring i Androids historie: Version 12 er lige på trapperne

Android 12 har fået nyt brugerfladedesign. Illustration: Google
Nyt UI-design og mange privacy-forbedringer i det udbredte mobilsystem.

Google er kun et par uger væk fra et udsende den næste udgave af Android-styresystemet. Det skriver Android-chefen Dave Burke fra Google i et blogindlæg.

Brugere af Googles egne Pixel-enheder kan allerede downloade betaen.

Blandt nyhederne i Android 12 er hvad Google betegner som den største designændring i Androids historie.

»Vi gentænkte hele oplevelsen, fra farverne til former, lys og bevægelse, hvilket gjorde Android 12 mere udtryksfuld, dynamisk og personlig under et enkelt designsprog kaldet Material You,« skriver Dave Burke.

Der loves også forbedringer i ydelse, sikkerhed og privacy.

Det sidste handler blandt andet om et nyt Privacy Dashboard, som skal give brugerne bedre synlighed over de data, som apps får adgang til.

Et nyt privacy-panel giver tidslinjevisning af nylig app-adgang til mikrofon, kamera og lokation. Illustration: Google

Panelet giver ifølge Dave Burke en enkel og overskuelig tidslinjevisning af nylig app-adgang til mikrofon, kamera og lokation.

Brugere kan også anmode om oplysninger fra en app om, hvorfor den har adgang til følsomme data, og udviklere kan levere disse oplysninger i en activity ved at benytte en ny system-intent.

Google anbefaler, at apps benytter denne intent til proaktivt at hjælpe brugerne med at forstå adgangen i den givne tidsperiode. For at hjælpe med at spore adgangen i egen kode og tredjepartsbiblioteker kan api'et Data Auditing benyttes.

Beskeder om medieadgang

Blandt andre nyheder i Android 12 er mikrofon- og kameraindikatorer på statuslinjen, som fortæller brugeren når apps bruger enhedens kamera eller mikrofon.

I samme genre er en facilitet på visse enheder, der gør det let for brugerne øjeblikkeligt at deaktivere app-adgang til mikrofon og kamera. Når det sker, modtager en appen tomme kamera- og lydfeeds. Udviklere kan bruge et api til at kontrollere, om deaktivering er understøttet på enheden.

For at give brugerne mere gennemsigtighed om, når apps læser fra udklipsholderen, viser Android 12 nu en kort besked (toast) i bunden af ​​skærmen, når det sker.

Et nyt netværkspanel skal hjælpe brugerne med at forstå og administrere deres netværksforbindelser på en enklere og mere intuitiv måde, og hjælpe med at skifte mellem internetudbydere og gøre det nemmere at foretage fejlfinding.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Klavs Klavsen

F.ex. tracker google jo ens færden hele tiden på Android - uanset om man har maps kørende (eller installeret?) - og det giver dem den eneste "maps" applikation der LIVE ved hvor der er trafikpropper f.ex. - men jeg har aldrig givet samtykke til det (på en forståelig måde - som krævet af GDPR).

 • 20
 • 1
#2 Christian Nobel

.. der er nu kommet 10 versioner af Android på 10 år.

Det havde så ikke været noget problem hvis det var rolling releases, men det er det på ingen måde, og da producenterne ikke vil frigive bootloader mv. så betyder det at der bliver produceret endnu mere elektronikskrot.

Jeg bruger selv en Thinkpad fra 2009 i det daglige, og trods alderen kan jeg sagtens smide den nyeste Linux (efter eget valg) på den, og det endda uden at skulle lave mærkelige krumspring (eller holde den på hovedet og trykke fire knapper ned når den tænder, for så at luske en alternativ recovery ind).

En Android dims fra 2009 er velsignet med Cupcake/Donut/Eclair (eller ældre) og dermed i praksis værdiløs.

Kunne vi nu ikke snart få nogle skrappere krav til retten til at reparere.

 • 42
 • 0
#3 Klavs Klavsen

Jeg bruger selv en Thinkpad fra 2009 i det daglige, og trods alderen kan jeg sagtens smide den nyeste Linux (efter eget valg) på den, og det endda uden at skulle lave mærkelige krumspring (eller holde den på hovedet og trykke fire knapper ned når den tænder, for så at luske en alternativ recovery ind).

Mht. OS versioner: Jeg bruger selv en nexus 5x - og den er >4 år gammel nu.. Den er begyndt at blive "lidt sløv" - men kan fint opdateres til nyere LineageOS version (og dermed nyere Android).. Så det findes - man skal bare lige undersøge hvad man køber først :)

Alle google's egen produceret telefoner (inkl. Nexus 5x) er normalt understøttet af AOSP og dermed af diverse offsprings.. Heldigvis.

Så er det muligt at holde sig opdateret - også som android bruger. Major versionsopgraderinger er "lidt besværlige" ifht. IOS - vil jeg medgive :)

 • 3
 • 0
#4 Christian Nobel

Så det findes - man skal bare lige undersøge hvad man køber først :)

Men det er jo en retrospektiv betragtning, for det fordrer at man ved (vidste) hvordan udviklingen går - men det er klart at køber man en åben telefon, så er man bedre stillet

Men stadigvæk, de bekymringer havde/har man normalt ikke når man køber en PC (hvis vi lige ser bort fra det der ækle UEFI snavs), som man selv kan være (nogenlunde) herre over.

Og man kan sådan set sagtens leve med en ældre version af Android, men så løber man ud i at app "udviklere" er dovne, så deres apps kun virker på de nyeste (eller gys, en helt specifik) versioner af Android, selv om de med bare lidt omhu sagtens kunne få dem til at virke på mange flere versioner.

Jeg bruger selv en HTC One Mini2 (2014) med LineageOS 14.1 (Android 7.1 og uden Gapps) og den virker faktisk ganske glimrende - og så er den ikke rasende stor, hvilket automatisk diskvalificerer "moderne" telefoner, da jeg ikke gider rende rundt med en tablet som reagerer bare jeg holder på den, fordi skærmen skal gå rundt om hjørnerne og andet pjat.

Men jeg er da godt klar over at drag-and-drop programmørerne nok næppe har åndelig habitus nok til at blive ved med at supportere 7.1, men det må jeg så leve med.

 • 2
 • 2
#6 Robert Vilhelmsen

Har problemet fra start med Android ikke været, at det er HW producenterne, som står for OS opdateringen i stedet for Google?

Lige netop på det punkt er Apple så meget mere bruger venlig og lidt mere fremtidssikret med opdateringer, og Microsoft gjorde også den del rigtigt.

 • 10
 • 0
#8 Torben Frandsen

Så er det muligt at holde sig opdateret - også som android bruger. Major versionsopgraderinger er "lidt besværlige" ifht. IOS - vil jeg medgive :)

Men det er jo et grundlæggende problem, at der produceres så mange OS-versioner som - hånden på hjertet - kun giver marginale forbedringer af brugeroplevelsen, og alligevel forårsager at en stor del af forbrugerne føler sig nødsaget til at skifte telefoner, tablets og laptops ud længe før de er mekanisk udtjente.

Det er ikke helt ulig modeindustrien, som også lever af at skabe hyppigt skiftende trends, som genererer et voldsomt overforbrug som hverken gør folk lykkeligere eller verden renere.

 • 11
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere