Støjkrav fik Facebook til at vælge dansk datacenter-køling

19. februar 2013 kl. 07:41
Støjkrav fik Facebook til at vælge dansk datacenter-køling
Illustration: Jesper Stein Sandal.
Kølesystemet til Facebooks datacenter i den nordsvenske by Luleå flytter 1.200 kubikmeter luft i sekundet. Dansk teknologi blev valgt til opgaven, fordi det svenske datacenter ikke ligger isoleret i ødemarken.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I den nordsvenske by Luleå er internetgiganten Facebook i færd med at opføre et stort datacenter, som er en kopi af to tilsvarende datacentre i de amerikanske delstater Oregon og North Carolina. Men med et par små, danske ændringer.

Luleå blev valgt af Facebook, fordi der var adgang til kraftige internetforbindelser til Europa og resten af verden, stabil elforsyning fra vandkraft og så naturligvis fordi, den nordsvenske kulde gør det billigt at holde titusindvis af servere kørende.

Den kølige, svenske luft bliver trukket ind i øverste etage af de store bygninger, der huser Facebooks datacenter. Her bliver luften fugtet med forstøvet vand fra et evaporativt kølesystem fra danske Condair, tidligere ML System.

Luften udefra blandes med luft nede fra de varme gange i datacenteret nedenunder, køles ned ved hjælp af fordampning og tilføres samtidig vanddamp for at opnå den rette relative luftfugtighed. Derefter blæses luften ned til de kolde gange i datacenteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det sker med store ventilatorer, som er designet og produceret af danske Novenco, som blev valgt til opgaven i Sverige, fordi deres type ventilatorer støjede mindre, end den type Facebook benyttede i de to andre datacentre.

»Lydkravet var vigtigt, for datacentret ligger i modsætning til de to andre ikke in the middle of nowhere,« forklarer produktchef John Boss fra Novenco til Version2.

Naboen til Facebooks datacenter i Luleå er nemlig byens universitet, og det betød, at der blev stillet større krav til støjniveauet.

For at køle serverne i datacenteret, skal der flyttes 1.200 kubikmeter luft pr. sekund, og det skaber støj fra både vibrationer og turbulens. I Facebooks to andre datacentre benyttes ventilatorer af centrifugaltypen, mens Novencos ventilatorer til det svenske datacenter er af aksialtypen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er en type, som støjer mindre, fordi luften passerer direkte gennem ventilatoren, og samtidig kan ventilatorerne bygges store og med høj virkningsgrad. Hidtil har Novencos ventilatorer været brugt på skibe, men har de senere år også fundet vej til blandt andet datacentre.

»Vi har lavet det her før, og vi kunne også levere automatik til at styre, hvis en ventilator falder ud, så resten kan kompensere,« forklarer John Boss.

Ventilatorerne samles i grupper eller vægge med tre gange tre ventilatorer. Dem skal der i alt opstilles 26 af, når Facebooks datacenter er fuldt udbygget, så der i alt er 234 ventilatorer til at flytte luften til køling. Dertil kommer 56 ventilatorer til udsugning.

Driftsstabilitet er en høj prioritet for et datacenter i den størrelse, og derfor måtte Novenco også demonstrere, at det var muligt at udskifte ventilatorer, mens resten af systemet kørte videre.

Du kan læse mere om dansk køleteknologi i Facebooks datacenter i Version2 Insight: Datacenter og høre om ny køling på konferencen Version2 Datacenter 2013.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger