Stjerneadvokater og Stein Bagger-dommer indtager hovedroller i Lenovo-sagen

Når FreeBSD-udvikler Poul-Henning Kamp på onsdag tørner sammen mod Lenovo i Retten i Lyngby, bliver det dommer Søren Holm Serup, der fælder den endelige dom. Version2 planlægger live-dækning af retssagen.

Afgørelsens time er nær. På onsdag klokken 9.15 tager Retten i Lyngby hul på den såkaldte Lenovo-sag, hvor Version2-blogger og FreeBSD-udvikler Poul-Henning Kamp har sagsøgt pc-fabrikanten for ikke at ville returnere pengene for en Windows Vista-licens, som han ikke har brug for. En politik, som er blevet døbt »Microsoft-skatten.«

»Hvis alt går som det skal, siger dommeren, at Lenovo skal give mig de 1000 kroner, jeg har krævet, samtidig med, at dommen giver alle andre, der har købt en Vista-licens, samme mulighed,« siger Poul-Henning Kamp til Version2.

Til at hjælpe sig med at få sine 1000 kroner i refusion har Poul-Henning Kamp allieret sig med it-stjerneadvokaten Kasper Heine fra firmaet Bender von Haller Dragsted. Lenovo stiller ligeledes op i stærkeste opstilling med højesteretsadvokat Niels M. Andersen fra firmaet Bech-Bruun.

Kompetent dommer
Dommeren i sagen bliver Søren Holm Serup, der måske især huskes som dommer i Stein Bagger-sagen. Kilder tæt på manden betegner ham som lettere brysk, men samtidig som en stærk garant for, at dommen vil være korrekt ? uanset hvad den end måtte blive.

»Det er også, hvad jeg hører. Han skulle være en no nonsense-type, og umiddelbart forventer jeg, at han ikke behøver tænke sig om, så der skulle kunne falde en dom ved middagstid på onsdag,« lyder det optimistisk fra Poul-Henning Kamp.

Version2 planlægger live-dækning fra retsmødet i den udstrækning, dommer Søren Holm Serup vil tillade det.

Poul-Henning Kamp medgiver, at det naturligvis også er en mulighed at tabe sagen med et brag.

Afventer dom før beslutning om appel
»Der er et temmelig stort udfaldsrum. Som lovlydig borger forventer jeg, at Lenovos skriftlige tilbud står ved magt, selv om jeg dog ikke har den store tiltro til, at de opfører sig som retskafne mennesker. Alene det faktum, at de har sat en af landets dyreste it-advokater på sagen gør, at jeg slet ikke tør sætte odds på de mulige udfald,« siger Poul-Henning Kamp

Han ønsker ikke at tage stilling til, hvorvidt en dom, der går ham imod, skal appelleres eller ej, før han har set dommen. Dertil kommer det økonomiske aspekt:

»Selv om jeg vinder sagen, koster det mig penge. Heldigvis er der forskellige mennesker, der har givet tilsagn om økonomisk støtte til at føre sagen,« siger Poul-Henning Kamp.

Sagen kort:

Sagen starter i august 2009, hvor Poul-Henning Kamp køber en Lenovo T400 bærbar pc. Som en af ophavsmændene til styresystemet FreeBSD har han ikke brug for den medfølgende Windows Vista-licens, og hæfter sig ved følgende passus i de medfølgende licensbetingelser:

»Ved at tage softwaren i brug accepterer De disse vilkår. Såfremt De ikke kan acceptere vilkårene, har De ikke ret til at bruge softwaren. Kontakt i stedet producenten eller den, som har installeret softwaren, for at få oplysningerne om, hvordan de får refusion for købesummen eller en kreditnota.«

Dette fik Poul-Henning Kamp til at bede Lenovo om refusion for den ubrugte Vista-licens, hvilket affødte dette svar fra Lenovo:

»Men vi har talt med vores bagland, og du kan IKKE få en refusion. Det er en samlet pakke du køber, du får f.eks heller ikke Sony til at tilbagekøbe en fjernbetjening til et fjernsyn, selvom du har din egen multi-fjernbetjening.«

Herefter indgiver Poul-Henning Kamp den 13. august 2009 en stævning mod Lenovo, og et længere forløb med udpegning af advokater, replikker, duplikkker og forberedende retsmøde forløber herefter frem til selve retssagen, der altså begynder onsdag klokken 9.15.

Version2 har også forsøgt at få en kommentar fra Lenovos advokat Niels M. Andersen, men dette er ikke lykkedes.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jørgen Jensen

Hvis afgørelsen falder til PHK's fordel, og danner præcedens, kan udfaldet få retslige og ikke mindst administrative udfordrende konsekvenser... eks: Bilradioer i nye biler, bageplader til bageovne, cykeldæk til cykler ... etc.

 • 0
 • 0
#4 Ove Andersen

Hvordan? Lenovo lovede på forhånd, at hvis han ikke ville bruge Licensen, så skulle den returneres og ville blive refunderet. Har du købt en bageovn hvor der står, at hvis du ikke vil bruge pladerne og kan acceptere de krav der stilles til pladerne, så skal du levere dem tilbage og du vil få refusion?

»Ved at tage softwaren i brug accepterer De disse vilkår. Såfremt De ikke kan acceptere vilkårene, har De ikke ret til at bruge softwaren. Kontakt i stedet producenten eller den, som har installeret softwaren, for at få oplysningerne om, hvordan de får refusion for købesummen eller en kreditnota.«

 • 0
 • 0
#5 Thorbjørn Andersen

@Jørgen a) Først og fremmest viser du din uvidenhed, da der er tale om en aftale/EULA, der lover refundering.

b) Derudover er det tvivlsomt om der i andre brancher sidder nogen lige så solidt på markedet.

c) Til sidst ladet det til, at du nægter at forholde dig til nogen forskelle på software og hardware. (Om du kan så kender forskel på sw og hw skal jeg ikke gøre mig klog på ...)

 • 0
 • 0
#7 Jakob Borbye

Hvis afgørelsen falder til Lenovos fordel, og danner præcedens, kan udfaldet få retslige og ikke mindst administrative udfordrende konsekvenser... eks: stereoanlæg tvangsbundlede med Lady Gaga-cd'er, bogreoler forfyldt med Morten Korch-romaner, Køleskabe forfyldt med jakabov.

Man kan altid lave en anstrengt analogi der passer til ens eget kram.

 • 0
 • 0
#9 Tommy Gregersen

Kan man så også retunere en windows 7 licens?

Ved at tage softwaren i brug accepterer De disse vilkår. Såfremt De ikke kan acceptere vilkårene, har De ikke ret til at bruge softwaren. Kontakt i stedet producenten eller den, som har installeret softwaren, for at få oplysninger om dennes returpolitik. De skal overholde denne politik, som kan begrænse Deres rettigheder eller kræve at De returnerer hele det system, som softwaren er installeret på.

Kilde; http://www.microsoft.com/About/Legal/EN/US/IntellectualProperty/UseTerms...

 • 0
 • 0
#10 Brian Funk

Det burde man kunne, hvis det står i EULA'en fra HW producenten/forhandleren..

"Kontakt i stedet producenten eller den, som har installeret softwaren, for at få oplysninger om dennes returpolitik."

 • 0
 • 0
#11 Anders Majland

Synes sagen er lidt rodet.

Betingelserne for brug af softwaren er vel skrevet af microsoft ?

Men windows softwaren er en speciel lenovo oem version ?

Lenovo burde have rettet teksten til noget i retning af: "Såfremt De ikke kan acceptere vilkårene, har De ikke ret til at bruge softwaren PUNKTUM". Der hvor de måske har gjort i nællerne af ved at medtage afsnittet om refusion ...

Windows 7 licensen er blevet mere præcis - den lover ikke noget men gør opmærksom på at systemet kan ses som et hele så det måske skal returneres samlet.

Bare det at Microsoft har ændret formuleringen må da være en indrømmelse af at vista formuleringen var uehldig for computer producenterne ...

 • 0
 • 0
#12 Erik Cederstrand

Betingelserne for brug af softwaren er vel skrevet af microsoft ?

Men windows softwaren er en speciel lenovo oem version ?

Dette er forklaret før i tidligere blogindlæg, men EULA'en, som teksten stammer fra, er skrevet af Microsoft, ikke Lenovo.

Der hvor de måske har gjort i nællerne af ved at medtage afsnittet om refusion

Dette var påtvunget af EU af konkurrence-hensyn for at undgå lock-in. Det undrer mig, at de er sluppet afsted med at ændre dette for Windows 7.

Link til stævningen: http://phk.freebsd.dk/MicrosoftSkat/20090812_staevning.pdf

 • 0
 • 0
#15 Frank Klevenhaus

Jeg fatter ikke at Lenovo ikke forlængst har lukket denne sag og betalt PHK de penge tilbage.

Langt de fleste købere af Pc'er, spekulerer vel ikke så meget over det og er bare glade for at kunne boote op og komme videre.

Hvorfor vil man ikke sælge uden styresystem ?

Men det er vel hele monopolstrukturen man føler er under angreb af " den lille mand ", og det skal forsvares hele vejen til Redmond, med stjerneadvokater og hele molevitten.

PHKs stævning er uhyre velskrevet og gennemtænkt, så jeg har svært ved at se at han kan tabe!

 • 0
 • 0
#16 Eskild Nielsen

Jeg fatter ikke at Lenovo ikke forlængst har lukket denne sag og betalt PHK de penge tilbage.

Det drejer sig ikke kun om Linux og BSD, men også om de mange enheder, hvor den preinstallerede windows overskrives med en anden variant - eller installeret med et andet licensnummer.

Mit gæt er at Lenovo mfl. betaler OEM licenserne før maskinen slutsælges, og de ikke kan få betalingen for den uudnyttede licens retur.

 • 0
 • 0
#18 Martin Bøgelund

Jørgen Jensen:

Hvis afgørelsen falder til PHK's fordel, og danner præcedens, kan udfaldet få retslige og ikke mindst administrative udfordrende konsekvenser... eks: Bilradioer i nye biler, bageplader til bageovne, cykeldæk til cykler ... etc.

Prøv at besøge CBB mobil. http://www.cbb.dk/mobil/produkter-tjenester/cbb-fodlaenke/

De sælger en tjeneste som de selv "fremstiller" nemlig adgang til mobiltelefoni.

Hos CBB kan du også købe mobiltelefoner. Disse mobiltelefoner er ikke noget de selv fremstiller, de er fremstillet af andre virksomheder.

Du kan købe CBB's tjeneste bundlet med et "fremmed" produkt, nemlig en mobiltelefon.

Og du kan købe det fremmede produkt for sig selv, uden at CBB vil prakke dig deres egen tjeneste på(!)

Og du kan købe CBB's egen tjeneste - mobiltelefoni - for sig selv(!)

CBB har åbenbart forstået at tjene penge på alle tre former for salg: Egen tjeneste for sig, fremmed produkt for sig, eller begge dele i bundle.

[i]Så man kan sagtens drive en forretning, uden at man tvinger sine kunder til at købe et bundle! Og dette giver kunderne valgfrihed, og giver derudover gennemskuelighed i prisstrukturen![/i]

Så der er intet revolutionerende eller odiøst i at sælge delkomponenterne for sig selv. Det kalder jeg respekt for kunder! Man kan også kalde det markedsorientering, fleksibilitet, imødekommenhed, ...

Altsammen plusord i min ordbog.

Hvilke plusord vil du hæfte på Lenovo DK for deres håndtering af PHK's kundehistorie?

 • 0
 • 0
#20 Jesper Poulsen

De skal overholde denne politik, som kan begrænse Deres rettigheder eller kræve at De returnerer hele det system, som softwaren er installeret på.

Den passus er jeg ikke sikker på at EU konkurrenceorgan er glad for. Det sætter reelt konkurrencen på operativsystemer ud af spil.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere