Tesla er den klart mest solgte el-bil og det med god grund. På mange punkter er de rent innovativt langt foran konkurrenterne. Tidligere i år lancerede Tesla en applikation, der kunne skrue op og ned for varmen, låse bilen op og starte den, inden man havde sat sig ind i den.
Men som med så meget andet kommer ny teknologi ikke uden problemer. Jo mere teknologi, desto flere sårbarheder er der at tage højde for, og på det punkt har Tesla et problem. Det skriver norske digi.no.
Alt for nemt
Således kunne det norske sikkerhedsfirma Promon vise, at de ved hjælp af et stjålet brugernavn og kodeord kunne logge sig ind i bilens hjerne og køre af sted med køretøjet, der koster tæt på en million kroner.
»Vi mener, at det her er alt for nemt at gennemføre, og det ønsker vi at belyse,« fortæller Lars Lunde Birkeland, der er markedsdirektør i Promon.
Brugernavnet og kodeordet har Promons sikkerhedsekspert Benjamin Adolphi fået adgang til ved at udnytte en sårbarhed i Androids OS.
Ifølge Promon har 90 procent af brugerne med en smartphone ikke opdateret operativsystemet til det nyeste, og dermed er 90 procent udsat for denne sårbarhed.
»Det kræver ikke særlig store it-kundskaber at sætte op. Vi valgte et scenarie, der er meget udbredt. Ved hjælp af et ondsindet trådløst netværk fik vi adgang til bilejernes brugernavn og kodeord,« forklarer Lars Lunde.
Valget faldt naturligt på at bruge Tesla som eksempel, netop fordi de ligger så langt fremme, når det kommer til brug af teknologi i biler.
Lars Lunde fortæller videre, at angrebet blev udført på blot nogle få timer. Han mener, at alle, der har i sinde at stjæle biler, har muligheder for at tage metoden i brug.
Kommer ikke som en overraskelse
Promon er ikke overrasket over, at angrebet kunne gennemføres så enkelt. De har arbejdet med bank- og finanssektoren i mange år, og her er denne type angreb ganske udbredte.
Mange af de institutioner, som Promon har arbejdet med, har omgået problematikken ved at benytte sig af en tofaktorgodkendelse.
Tesla har ikke denne ekstra sikkerhedsforanstaltning, og derfor kan alle, der får adgang til brugernavn og kodeord, køre af sted med bilen.
I forrige uge fortalte professor i matematik, Kristian Gjøsteen, på Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet, NTNU i Trondhjem, at et kodeord alene ikke er særligt sikkert.
»Der skal ikke mere til, end at nogen ser dig over skulderen, mens du taster det ind, før sikkerheden er brudt,« konstaterede han.
Promon fortæller, at de har været i kontakt med Tesla vedrørende sårbarheden i deres teknologi. Tesla har ikke ønsket at udtale sig om, hvordan de vil forholde sig til problematikken.
»Vi kontaktede Tesla for noget tid siden for at give dem tid til at reagere på en måde, de finder relevant,« siger teknologidirektør i Promon Tom Lysemose.
Hold telefonen opdateret
Tom Lysemose fortæller, at metoden er tilgængelig for alle med kriminelle hensigter. Derfor har Promon taget sig den frihed at skrive nogle få linjer kode, der ville lukke hullet. Men hos Tesla Norge mener de ikke, at det er Teslas problem, da det også rammer andre biler.
»Hvis en telefon bliver hacket, er ingen af applikationerne sikre,« siger kommunikationschef for Tesla Norge Even Sandvold Roland og tilføjer:
»Promon viser, at man kan bruge kendte former for social udnyttelse til at installere skadelig software på Android-telefoner. Det udsætter hele telefonen, inklusive de applikationer, man har installeret.«
Ifølge Tesla Norge har ingen Tesla-ejere i Norge fået stjålet deres bil på denne måde. Kommunikationschefen har dog en opfordring til alle Tesla-ejerne.
»Vi anbefaler, at alle holder deres telefon opdateret med den nyeste version af operativsystemet.«
Se en video om indgrebet her.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.