Stille hos PWC efter cyberangreb: Andre gange er telefonerne rødglødende
Mens WannaCry-ransomware-ormen har trukket vilde og vildt mange overskrifter i de danske medier, så har malwaren ikke just skabt telefonstorm hos PWC's it-sikkerhedsafdeling.
PWC hjælper blandt andet kunder, når de har problemer med it-sikkerheden og eksempelvis bliver ramt af ransomware, som var en del af WannaCry.
»Den har jo slet ikke ramt Danmark på samme måde som andre lande,« siger Mads Nørgaard Madsen, der har titel af Head of Security og Technology.
Henvendelser kunne klares over telefonen
Han baserer udsagnet på, at relativt få har henvendt sig til virksomheden i forbindelse med den WannaCry. PWC har både private og offentlige virksomheder i kundekredsen.
Der har dog været nogle henvendelser, men de sager har kunnet klares over telefonen.
»Det er småting. Det er små instanser, hvor det ikke har givet mening at rykke ud på det. De har genskabt ting fra backup. Det har været en telefonsamtale her og der, men ikke noget, hvor beredskabet har skullet rykke ud,« siger Mads Nørgaard Madsen.
Anderledes vildt er det gået for sig, når Danmark har været udsat for de gængse spam-mail-kampagner, hvor eksempelvis PostNords navn bliver misbrugt, og hvor brugeren bliver narret til at køre ransomware.
»Så kan vores telefoner være rødglødende. Der kan være mange virksomheder, der er ramte, på samme tid,« fortæller Mads Nørgaard Madsen om spam-mail-kampagnerne.
Undrer sig over hvorfor Danmark stort set er gået fri
I den forbindelse undrer det ham faktisk, at Danmark ikke er blevet hårdere ramt i forhold til WannaCry, der har spredt sig ved at udnytte en sårbarhed i uopdaterede Windows-systemer.
»WannaCry havde alt, hvad der skulle til, for at Danmark var blevet ramt lige så kraftigt som andre steder. Vi er på ingen måde bedre til at opdatere vores systemer.«
Som andre også har peget på, så mener Mads Nørgaard Madsen, at den tilsyneladende ringe WannaCry-infektions-succes i Danmark kan hænge sammen med, at angrebet startede omkring store bededag, hvor folk havde fri. Og dermed var der altså antageligt heller ikke så mange på arbejde til at tænde for deres måske sårbare computere.
It-folk på weekend-arbejde
Til gengæld var der ifølge Mads Nørgaard Madsen mange it-folk i diverse virksomheder på arbejde hen over weekenden til sikre, at systemerne var WanaCry-sikrede, når folk mødte ind på arbejde mandag, påpeger Mads Nørgaard Madsen.
Derudover så var der også sikkerhedsforskeren, kendt som MalwareTech, der fredag i sidste uge - altså store bededag - registrerede et domæne, som var indlejret i malwaren. Domæne-registreringen fik ransomware-aktiviteten til at stoppe, hvilket Mads Nørgaard Madsen også mener har været en medvirkende faktor til, at Danmark er sluppet forholdsvis nådigt fra WannaCry.
Tilbage i marts frigav Microsoft en kritisk sikkerhedsopdatering til flere Windows-systemer, som har lukket for det hul i styresystemet, som WannaCry har spredt sig via. Ifølge Mads Nørgaard Madsen er det dog ikke usædvanligt, at virksomhedssystemer går uden kritiske opdateringer i månedsvis.
»Det vil jeg sige. Det er jo komplekse miljøer. Det at rulle en patch ud kan jo lyde nemt, men i komplekse miljøer kan der være programmer, der ikke virker, når der kommer opdateringer på.«
Er det alm., at der går flere måneder, hvor man lader være med at rulle kritiske opdateringer ud?
»Det er jo ikke fordi, man lader være, det er fordi, man ikke når dertil. Det er jo en risikobetragtning. Hver gang man ruller en opdatering ud, så udsætter man jo virksomheden for en risiko i forhold til, at ting ikke virker,« siger Mads Nørgaard Madsen.
PWC har i den forbindelse ikke nogen decideret statistik over, hvor lang tid, der i gennemsnit går, til der bliver rullet en kritisk Windows-opdatering ud i danske organisationer.
»Alt tyder på, den har spredt sig via dette sikkerhedshul, og det havde jo ikke været et problem, hvis alle havde opdateret,« siger Mads Nørgaard Madsen og tilføjer:
»Der er masser i Danmark, der har Windows XP og Windows Server 2003. De er så gamle, at der ikke kommer opdateringer til dem, medmindre man har et dyrt abonnement.«
Version2 har været i kontakt med Center for Cybersikkerhed for at høre til, hvor mange henvendelser, organisationen har fået fra sine kunder - blandt andet statslige organisationer - i forbindelse med WanaCry-angrebet.
»Vi har haft meget få henvendelser omkring mulige WannaCry-infektioner,« siger chef for CFCS Thomas Lund Sørensen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.