Stigning på 22 procent: Hver niende danske virksomhed bruger Linux

11 procent af danske virksomheder med mindst 10 ansatte bruger et open source-styresystem på desktop eller servere. Det er en stigning på 22 procent på et år, jubler open source-leverandørerne.

Der kommer langsomt men sikkert flere installationer af gratis og åbne styresystemer i danske virksomheder.

Ifølge nye tal fra Dansk Statistik brugte 11 procent af alle danske virksomheder med mindst ti ansatte et open source-styresystem i 2009, hvilket er en stigning på 22 procent i forhold til året før. Den udvikling glæder selvfølgeligt Morten Kjærsgaard, formand for Open source-leverandører i Danmark (OSL).

»Det er da flot. Jeg havde gerne set en større stigning, men alene det at komme op på to cifre er flot. At gå fra 9 til 11 procent på et år er fint, for det må heller ikke gå for stærkt, hvis vi skal kunne følge med,« siger formanden, der til daglig er direktør for Magenta.

Han oplever selv en stigende efterspørgsel efter open source-løsninger, og samme melding kommer fra andre medlemmer af leverandør-foreningen.

»Vi har rigtig meget at lave, og medlemsfirmaerne i OSL ansætter i denne tid og kommer ud med rekord-omsætning og rekord-overskud,« forklarer han.

Stadig barrierer for Linux på desktoppen

Tallene fra Dansk Statistik er ikke delt i op i desktop- og server-brug af Linux og andre open source-styresystemer, men Morten Kjærsgaard vurderer, at det er server-styresystemer, der udgør næsten hele puljen.

»Der er stadig mange barrierer ved at bruge Linux på desktoppen, fordi man skal integrere til fagsystemer med vendor-lock-in. Servere er mere stand-alone. Men desktoppen er også ved at komme med,« forklarer formanden.

Han oplever, at der nu er stor nysgerrighed over for Linux på desktoppen, men få der tager springet. På samme måde var der allerede for to år siden interesse for Openoffice-kontorpakken, mens det først er nu, at nogle virksomheder er begyndt at skifte.

»Der var to-tre års forsinkelse, og jeg tror, vi vil opleve det samme med Linux på desktoppen,« siger Morten Kjærsgaard.

Ifølge Dansk Statistiks undersøgelse er store virksomheder langt mere glade for open source end de små. Syv procent af virksomhederne med 10-19 ansatte bruger et gratis styresystem, mens tallet er 28 procent for de store firmaer med over 100 medarbejdere.

Selvom det måske vil være meget simplere at skifte til Linux på desktoppen i et lille firma, er besparelsen også tilsvarende begrænset, i forhold til indsatsen, forklarer Morten Kjærsgaard.

»I en stor virksomhed er der meget fokus på bundlinjen, og du kan måske spare en million kroner i brugerlicenser ved at skifte serverplatform, hvis du har 500 ansatte. Som lille virksomhed sparer du måske kun 30.000 kroner om året, og så er det ikke altid umagen værd, når det kræver, at man sætter sig ind i et nyt softwareområde,« siger han.

Store virksomheder er også bedre til at se klart og rationelt på den slags valg, mens små firmaer lettere hænger fast i det vante og mangler overskuddet til at træde et skridt tilbage, er hans erfaring.

»Der er mere fokus på den daglige drift i små firmaer, og der skal mere til, før man skifter noget ud. Sådan er det i hvert fald i mit eget firma,« lyder det fra Morten Kjærsgaard.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (30)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

... fra Computerworld den 28. august 1998. Jeg tænkte faktisk dengang, at jeg ville kunne få fornøjelse af det senere...

Here we go:

"Kan Internet Explorer findes til Linux. Tager du slet ikke Linux alvorligt? - Jeg er meget opmærksom på, hvad der sker med Linux. Og jeg tager det alvorligt, men ikke mere end, at det er urealistisk at forestille sig eksempelvis SQL Server til Linux. Gratis-strategien holder ikke i fremtiden. Linux er ikke en holdbar strategi, for et operativsystem er intet værd uden applikationer.

Jeg udlover en god øl til dén, der kan gætte, hvem der sagde disse ord...

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 0
#5 Lars Kr. Lundin

Med den type statistik finder jeg stigningen for en del år siden langt mere imponerende:

1000%

(Nemlig dengang da andelen af danske virksomheder, som bruger Linux, voksede fra ca. 0.1% til ca. 1%).

Faktisk må man med de givne tal konkludere, at stigningen er faldende. Skuffende.

(Ironi kan forekomme ovenfor).

 • 0
 • 0
#7 Marc Munk

11 pct. af virksomhederne bruger styresystemer, der baserer sig på open source-soft- ware, fx Linux. Det er en lille stigning fra 9 pct. i 2008.

Der er iøvrigt intet der underbygger underskriften om at det skulle være linux..?

 • 0
 • 0
#11 Jesper Hansen

Men hvor mange af de firmaer kører så primært open source OS?

På mit gamle arbejde brugte vi også open source OS.. På 2 servere.. Og Windows på 70..

Men det er da en interessant udvikling :)

 • 0
 • 0
#12 John Vedsegaard

At skifte til Linux vil oftest komme til at koste en formue, frem for simpelthen at fortsætte med Windows som hidtil.

Alene manglen på folk som kan servicere Linux vil koste kassen og små virksomheder har oftest ikke Linux-nørder ansat. Bare at indstalere et simpelt grafikkort eller lydkort kan tage så lang tid at man lige så godt kan købe en helt ny PC. Bruger man forskellige former for speciel hardware går det først helt galt, der er jo mangel på drivere til det meste og dem der findes er oftest meget mangelfulde.

Noget andet er at man jo så oftest skal skifte al sin software ud, det vil dels være dyrt og dels er det slet ikke sikkert man kan få det samme eller noget lignende til Linux.

Mange vil kunne bruge windows udgaven af OpenOffice som også sagtens kan betyde pæne besparelser på langt sigt.

At skifte til Linux er direkte dumt på det stadie dét OS er.

 • 0
 • 0
#13 Christian E. Lysel

John Vedsegaard, 29. april 2010 18:44

Alene manglen på folk som kan servicere Linux vil koste kassen og små virksomheder har oftest ikke Linux-nørder ansat.

Yep ... det er ikke engang muligt at finde en konsulent ... der er ingen mennesker der ved noget om Linux.

Bare at indstalere et simpelt grafikkort eller lydkort kan tage så lang tid at man lige så godt kan købe en helt ny PC.

Yep ... en ny PC er jo langt billigere end at købe et grafik kort eller et lydkort.

Bruger man forskellige former for speciel hardware

Siger han, uden at uddybe hvad han snakker om, hvilket han forsætter med.

 • 0
 • 0
#16 Christian E. Lysel

John Vedsegaard, 29. april 2010 18:44

Bare at indstalere et simpelt grafikkort eller lydkort kan tage så lang tid at man lige så godt kan købe en helt ny PC.

Prøv at gæt hvor lang tid det tog at installere et supporteret lydkort på en Windows maskine i Mandags?

http://christian.lysel.net/2010/04/26/en-strid-windows-driver-error-1327/

Prøv at gæt hvor lang tid det tog på Ubuntu?

 • 0
 • 0
#17 Nikolaj Brinch Jørgensen

At skifte til Linux vil oftest komme til at koste en formue, frem for simpelthen at fortsætte med Windows som hidtil.

Det har du hvorfra?

Alene manglen på folk som kan servicere Linux vil koste kassen og små virksomheder har oftest ikke Linux-nørder ansat.

Har de Windows nørder eller Mac nørder ansat? Hvad tror du selv? Linux er i dag meget stor på server siden, også i Danmark. Fordi det bare er bedre end Windows. At drifte f.eks. Java på Windows er noget af det dummeste man kan gøre mod sig selv og sine kunder. Men ja løsninger i .NET, SharePain, Exchange, BizTalk osv, lad dem endelig trille i graven på og sammen med Windows.

Bare at indstalere et simpelt grafikkort eller lydkort kan tage så lang tid at man lige så godt kan købe en helt ny PC.

Prøv at tage tid. Man slukker computeren, skiller den ad, sætter det nye kort i (tager det gamle ud først hvis der et), samler computeren, tænder den. Det var det. Tror det kan gøres på omkring 15 min. nok også kortere.

Bruger man forskellige former for speciel hardware går det først helt galt, der er jo mangel på drivere til det meste og dem der findes er oftest meget mangelfulde.

Der er faktisk drivere til det meste (du lyder som een der sidste prøvede Linux i 1995 - der hvor Windows 95 udkom i var det 3 udgaver inden det duede ordenligt - og man skulle købe ny PC for at det overhovedet kunne køre).

Noget andet er at man jo så oftest skal skifte al sin software ud, det vil dels være dyrt og dels er det slet ikke sikkert man kan få det samme eller noget lignende til Linux.

De gode Linux folk bruge WINE, så kan de afvikle Windows programmerne under Linux. Hvordan afvikler man Linux programmer under Windows?

Mange vil kunne bruge windows udgaven af OpenOffice som også sagtens kan betyde pæne besparelser på langt sigt.

Korrekt, men det er lidt et paradoks du kommer med, for hvorfor skulle de så ikke også kunne benytte Linux i stedet for Windows?

At skifte til Linux er direkte dumt på det stadie dét OS er.

ROFL - de har lyttet til en vits.

Nej det er rent faktisk billigere for små virksomheder, det koster nemlig ikke noget. Og man behøver ikke købe nogen server for dem har Amazon.

 • 0
 • 0
#20 John Vedsegaard

Jeg var jo godt klar over at en masse ville være uenige. Én siger f.eks. man skal bruge "Wine", virker alle regnskabsprogrammer under det, f.eks. C5 der er et af de mest brugte, bare ved at indstalere det direkte fra CDen og så virker det bare? Nej vel? Man skal også lige alt muligt..

En anden påstår det bare er at skifte lydkort og grafikkort, så virker det i automatisk i Linux, sådan er det ikke, prøv med et X-Fi fra Creative, eller et Nvidia GeForce GTX 260, begge har problemmer og er absolut ikke plug and play i Linux.

Eller det at hver gang der kommer en ny kernel, kan man installere den, men den gamle bliver ikke slettet, med mindre man gider bruge en masse tid på det - også.

Det er absolut ikke uden problemmer at skifte..

Jeg bruger selv en Ubuntu Studio til musik produktion, men den er specielt konfigureret til det inden køb og behøver ikke nogen form for opdatering, faktisk er den ikke engang på nettet mere.

 • 0
 • 0
#21 Andreas Olsen

Små virksomheder behøver jo i dag ikke have deres egne desktop-programmer. De kan nemt købes som SAAS løsninger: Google Apps, dansk økonomisystem kører på nettet (http://www.e-conomic.dk), amazons EC3, Google App engine osv... Ellers findes der hostede løsninger som kan tilgås via web eller evt. fjernskrivebord. Større virksomheder kan have deres fag-systemer publiceret ud via. f.eks. Citrix, så det også er underordnet hvilket OS der kører hos brugeren.

Der vil altid være problemer ved at skifte. det gælder også hvis man går fra Windows XP til Windows 7 eller fra C5 til f.eks. Maconomy. Alle nye programmer kræver tilvænning og træning og produktiviteten vil falde i en periode.

Du er jo heller ikke flyvende fra dag 1, hvis du skifter job og skal sætte dig ind i nye systemer på den nye arbejdsplads.

Men godt at høre at Ubuntu kan bruges til noget fornuftigt :-)

 • 0
 • 0
#24 Martin Schlander

Eller det at hver gang der kommer en ny kernel, kan man installere den, men den gamle bliver ikke slettet, med mindre man gider bruge en masse tid på det - også.

Det er altid lidt sjovt, men også lidt trist, når hele GNU/Linux-platformen bliver stillet til ansvar for Ubuntus designvalg. Hvilket synes at være tilfældet ret ofte i Linux-debatterne her på version2.

GNU/Linux != Ubuntu

 • 0
 • 0
#25 Nikolaj Brinch Jørgensen

Det er altid lidt sjovt, men også lidt trist, når hele GNU/Linux-platformen bliver stillet til ansvar for Ubuntus designvalg. Hvilket synes at være tilfældet ret ofte i Linux-debatterne her på version2.

Det kan hænge sammen med flere ting:

 1. Ubuntu står for 40-50% af desktop Linux installationerne, og er derfor den klart største repræsentant for Linux på desktoppen. Det som oftest diskuteres her på version2 er netop desktop Linux, og derfor er det også temmelig fair at netop Ubuntu benyttes som eksempel.

 2. At de fleste af dem som deltager i debatterne selv fremtrækker Ubuntu som deres erfaringsmæssige grundlag, og det som de selv kører på deres maskiner i stedet for de operativ systemer som de virkelig afskyr og hader: Windows & OS X.

Jeg kører selv Ubuntu, og har intet problem med at der refereres til dette som Linux.

Som det kan se ud fra Wikipedia artiklen om Linux, er det klart at koblingen kan forekomme, og den er da ikke en decideret fejl:

The Free Software Foundation views Linux distributions which use GNU software as GNU variants and they ask that such operating systems be referred to as GNU/Linux or a Linux-based GNU system.[96] The media and common usage, however, refers to this family of operating systems simply as Linux, as do many large Linux distributions (e.g. Ubuntu[97], SuSE Linux or Mandriva Linux). Some distributions use GNU/Linux (particularly notable is Debian GNU/Linux, on which Ubuntu is based), but the term's use outside of the enthusiast community is limited. The naming issue remains controversial.

GNU/Linux != Ubuntu

Nej det er det ikke, men "Ubuntu instanceof GNU/Linux" holder jo fint? ;-)

 • 0
 • 0
#26 Martin Schlander

Nej det er det ikke, men "Ubuntu instanceof GNU/Linux" holder jo fint? ;-)

Præcis. Pointen er netop at Ubuntu kun er én af adskillige GNU/Linux-distributioner.

Nu har jeg alt for mange gange læst kommentarer à la:

"Linux har et kedeligt, minimalistisk ikke-tidssvarende interface"

"Linux har ikke nok grafiske opsætningsværktøjer"

"Linux tvinger mig til selv at rydde op i gamle kerne-versioner"

Hvis man ikke er 100% sikker på at de kritikpunkter man har er gyldige for alle distributioner, så bør man rette kritikken der hvor den hører til, nemlig mod Ubuntu.

 • 0
 • 0
#27 Nikolaj Brinch Jørgensen

Hvis man ikke er 100% sikker på at de kritikpunkter man har er gyldige for alle distributioner, så bør man rette kritikken der hvor den hører til, nemlig mod Ubuntu.

Det er vel et udtryk for en brugers frustration over den Linux de benytter. At de så burde kvalificere deres udsagn bedre er en anden sag. Linux er godt, og en af goderne er, at der er en distribution for enhver smag. Det er også en af svaghederne, nemlig at der er rigtig mange mangler på nogle af distributionerne (især Ubuntu) omkring grafiske opsætningsværktøjer.

Jeg synes som Linux bruger, at det er ok at folk skriver det de mener (omend ukvalificeret), for det er sandt hvad de siger. Det er netop her der kan laves en standardisering som vil gavne Linux miljøet i bedste open source stil.

"Linux tvinger mig til selv at rydde op i gamle kerne-versioner"

Er der jo f.eks. ingen grund til, slet ikke hvis en Linux distribution allerede rydder op efter sig. Så er det da med at få det smidt rundt på dem alle.

Fragmentationen på Linux er stor, og det er både godt og skidt. Derfor skal de negative sider såvel som de positive frem. Ellers synes jeg vi lyver for os selv.

 • 0
 • 0
#28 John Vedsegaard

Nogle foreslår f.eks. "e-conomic", jeg kender det godt men er totalt modstander af at have mine data liggende hos diverse besynderlige foretagener, det er for usikkert og jeg har ikke nogen garanti for at der ikke bliver snaget i mine data.

Andre skælder Ubuntu ud, men hvilken anden udgave af Linux er bedre? Hvilken rydder f.eks. selv op efter instalation af nye kernels. Hvilken udgave kan uden videre bruge drivere til X-Fi fra Creative og Nvidia GeForce GTX 260.

Jeg har faktisk en ledig harddisk som kan anvendes til sådan en test.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere