Stigning på 22 procent: Hver niende danske virksomhed bruger Linux

29. april 2010 kl. 10:5028
Stigning på 22 procent: Hver niende danske virksomhed bruger Linux
Illustration: Larry Ewing.
11 procent af danske virksomheder med mindst 10 ansatte bruger et open source-styresystem på desktop eller servere. Det er en stigning på 22 procent på et år, jubler open source-leverandørerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der kommer langsomt men sikkert flere installationer af gratis og åbne styresystemer i danske virksomheder.

Ifølge nye tal fra Dansk Statistik brugte 11 procent af alle danske virksomheder med mindst ti ansatte et open source-styresystem i 2009, hvilket er en stigning på 22 procent i forhold til året før. Den udvikling glæder selvfølgeligt Morten Kjærsgaard, formand for Open source-leverandører i Danmark (OSL).

»Det er da flot. Jeg havde gerne set en større stigning, men alene det at komme op på to cifre er flot. At gå fra 9 til 11 procent på et år er fint, for det må heller ikke gå for stærkt, hvis vi skal kunne følge med,« siger formanden, der til daglig er direktør for Magenta.

Han oplever selv en stigende efterspørgsel efter open source-løsninger, og samme melding kommer fra andre medlemmer af leverandør-foreningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har rigtig meget at lave, og medlemsfirmaerne i OSL ansætter i denne tid og kommer ud med rekord-omsætning og rekord-overskud,« forklarer han.

Stadig barrierer for Linux på desktoppen

Tallene fra Dansk Statistik er ikke delt i op i desktop- og server-brug af Linux og andre open source-styresystemer, men Morten Kjærsgaard vurderer, at det er server-styresystemer, der udgør næsten hele puljen.

»Der er stadig mange barrierer ved at bruge Linux på desktoppen, fordi man skal integrere til fagsystemer med vendor-lock-in. Servere er mere stand-alone. Men desktoppen er også ved at komme med,« forklarer formanden.

Han oplever, at der nu er stor nysgerrighed over for Linux på desktoppen, men få der tager springet. På samme måde var der allerede for to år siden interesse for Openoffice-kontorpakken, mens det først er nu, at nogle virksomheder er begyndt at skifte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der var to-tre års forsinkelse, og jeg tror, vi vil opleve det samme med Linux på desktoppen,« siger Morten Kjærsgaard.

Ifølge Dansk Statistiks undersøgelse er store virksomheder langt mere glade for open source end de små. Syv procent af virksomhederne med 10-19 ansatte bruger et gratis styresystem, mens tallet er 28 procent for de store firmaer med over 100 medarbejdere.

Selvom det måske vil være meget simplere at skifte til Linux på desktoppen i et lille firma, er besparelsen også tilsvarende begrænset, i forhold til indsatsen, forklarer Morten Kjærsgaard.

»I en stor virksomhed er der meget fokus på bundlinjen, og du kan måske spare en million kroner i brugerlicenser ved at skifte serverplatform, hvis du har 500 ansatte. Som lille virksomhed sparer du måske kun 30.000 kroner om året, og så er det ikke altid umagen værd, når det kræver, at man sætter sig ind i et nyt softwareområde,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Store virksomheder er også bedre til at se klart og rationelt på den slags valg, mens små firmaer lettere hænger fast i det vante og mangler overskuddet til at træde et skridt tilbage, er hans erfaring.

»Der er mere fokus på den daglige drift i små firmaer, og der skal mere til, før man skifter noget ud. Sådan er det i hvert fald i mit eget firma,« lyder det fra Morten Kjærsgaard.

28 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger