En økonomichef, som jeg jævnligt møder på min vej, har en smartphone, der konstant ringer med sælgere i røret, der vil afsætte kontorudstyr, sundhedsforsikringer, bygningsvedligehold, regnskabsservices og så videre.
'Konstant,' skal tages ret bogstaveligt. Under et møde på en times tid kan det godt være nødvendigt for hende at afvise opkald 5-6 gange. Situationen har krævet en ret seriøs opkaldssortering:
»Jeg tager ikke telefonen, hvis opkaldet kommer fra et nummer, som jeg ikke kender. Skulle jeg svar alle dem, der ringer, ville jeg ganske enkelt ikke have tid til at passe mit arbejde,« siger hun.
Mange andre oplever sikkert det samme: At en ringende telefon er en stressfaktor, og at man faktisk efterhånden mener, det er lidt ubehøvlet at ringe. I hvert fald hvis det ikke er en henvendelse om noget akut. Man vil meget hellere have at folk derude skriver en e-mail. For den kan ofte besvares på under et halvt minut, - og når man har tid.
Faktisk kan man også observere en lidt undrende reaktion fra venner og bekendte, der er under ca. 30 år gamle, hvis man ringer til dem - og det ikke er noget akut - i stedet for at sende en whatsapp, en sms eller en besked over Facebook.
Måske er en vores holdning til kommunikationsredskaber under forandring. En verdensomspændende undersøgelse, foretaget af Ericsson og udgivet i deres juniudgave af ConsumerLab Insights, viser, at der er meget stor forskel på, hvordan man kommunikerer fra land til land.
Således foretrækker sydkoreanere og japanere at kommunikere med tekstbaserede redskaber som sms og whatsapp. Kun bruger kun hhv. en og seks procent af deres kommunikationstid på telefonsnak, og faktisk har hver 4. smartphonebruger i Japan helt droppet telefonsnak. Mens amerikanerne og briterne foretrækker det stemmebaserede opkald. Amerikanske borgere benytter 21 procent af tiden på at ringe.
En del af årsagen til de forskellige kommunikationskulturer skyldes takstsystemerne. I USA er det almindeligt med flatrate på tale, mens sms i Japan blev introduceret meget sent.
Et andet resultat af undersøgelsen er, at smartphonebrugerne er begyndt at anvende services på telefonen, som minder om den kommunikation man har med mennesker - men som ikke er det. Det drejer sig om smart assitants, robotter og smart devices. Den mest kendte er måske Siri på iPhones.
Et studie gennemført i 10 storbyer viser, at hver anden smartphonebruger forventer at sådanne smart assistants, som man kan blive guidet af og få hjælp af til reservationer, vil få et gennembrud i år. En ud af tre vil anvende robotterne til socialt selskabelighed.
ComsumerLab interviewer hvert år 100.000 personer i mere end 40 lande og 15 megabyer. Udvalget repræsenterer statistisk 1,1 milliard mennesker.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.