Steve Jobs giver Android tørt på: »Værre end Windows«

Apple-direktøren har travlt med at tale Android ned, i takt med at Android-platformen bliver mere populær. Senest har han sammenlignet Android med Windows og fremhævet Windows som det bedste at udvikle til.

Om Steve Jobs føler sin førertrøje inden for smartphones truet af Android, kan man kun gisne om. Men han har i hvert fald ikke forspildt sine chancer for at fortælle verden, hvor besværlig en platform Android - efter hans mening - er.

Senest skete det i anledning af Apples kvartalsregnskab, hvor Apple-bossen var med ved fremlæggelsen af tallene. Taletiden blev brugt på at fortælle hvor strygende det går for iPhone- og iPad-platformen, og advarsler mod at satse på Android.

Han tog fat i den forskel, folk typisk river Apple-fanboys i næsen: Nemlig at Apples miljø er lukket, mens Android er en åben platform. Han ville hellere bruge ordene 'integreret' om Apple og 'fragmenteret' om Android.

»Det første, de fleste af os tænker på, når de hører ordet åben, er Windows, som er på en lang række forskellige enheder. Men modsat Windows, hvor de fleste pc'er har samme brugergrænseflade og kører de samme applikationer, er Android meget fragmenteret,« lød det fra Steve Jobs, ifølge Seekingalpha.com.

Han nævnte applikationen Twitterdeck til Android, som havde forholdt sig til over 100 forskellige varianter af Android og 244 forskellige enheder. Til sammenligning er der kun to versioner af Apples platform iOS, sagde han.

Hvordan Steve Jobs kan kalde Windows-platformen for åben, er lidt af et mysterium for skribenten Ted Samson fra amerikanske Infoworld. I en artikel kommenterer han, at man ikke skal forsøge at få det udsagn til at give mening - ellers kan ens hjerne blive ramt af blå skærm.

Samtidigt mener han, at Steve Jobs overdriver helt enormt, når han fremstiller Android som fragmenteret og umuligt at udvikle til. For langt de fleste applikationer er der ingen problemer overhovedet, mener han, mens det omvendt ikke er helt ligetil at få en iPhone-applikation til at fungere godt på en iPad.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jarle Knudsen

Tja lad mig se (siden 2000):

WinXP Home WinXP Prof WinXP Home SP3 (forskelle er store nok IMHO) WinXP Prof SP3 Vista Starter Vista Basic Vista Home Edition Vista Home Premium Edition Vista Business Vista Enterprise Vista Ultimate Windows 7 Starter Windows 7 Home Basic Windows 7 Home Premium Windows 7 Professional Windows 7 Enterprise Windows 7 Ultimate Og så har vi div. WinCE, WinMobile og ny WinPhone7...

Tager ikke med K, N, KN, 64bits samt Zune og XBox.

En platform? tja...

Bare mine €0.02

 • 0
 • 0
#2 Jarle Knudsen

[b]One other notable nugget in Jobs' lecture:[/b] "In addition to Google's own app marketplace, Amazon, Horizon, and Vodafone have all announced that they are creating their own app stores for Android. So there will be at least four app stores on Android, which customers must search among to find the app they want and developers will need to work with to distribute their apps and get paid. This is going to be a mess for both users and developers."

Mine Linux-maskiner har typisk mange software repositories defineret uden at det er et problem.

 • 0
 • 0
#9 Jens Holm

Kan jeg godt nok ikke se at det skulle. Alle mine apps kører fundskærm, så om der ligger en sense eller time machine bag, er ret ligemeget. Widgets.. De ser ud som de gør uanset hvilken Android jeg har testet dem på. Der er forskellige opløsninger ja, forskellige versioner af Android, og det sidste er noget skidt. Jeg mener klart at man som applikationsudvikler kun bør garantere at ens applikation virker med de seneste 2-3 versioner, og bestemt ikke alle versioner.

 • 0
 • 0
#10 Anders Rosendal

"Det gør det vel alt andet lige sværere at designe programmer, der bare "passer ind" på samme måde, som de gør på iOS-platformen."

Måske. Men selvom dit program ikke lige "passer ind", så kører det trods alt.

Men jeg kan godt forstå Jobs. På meget kort tid har Android snuppet en stor del af kagen. I Danmark er der i dag flere telefoner der kører Android end der kører iOS.

 • 0
 • 0
#12 Palle Simonsen

Arbejder ikke længere officielt med udvikling men har ikke kunnet holde mig helt fra Android.

Google har udgivet nogle udmærkede retningslinjer for Android applikationer der, når de følges, sikrer et ensartet look'n'feel. De enkelte Android versioner tilføjer nye/forbedrede features og kode til en SDK version kan porteres relativt let til nyere SDK'er (eller bare afvikles binært på den nye platform).

I forhold til sidst jeg udviklede for alvor må jeg sige at Android SDK er ganske velstøbt og overordentlig enkelt at programmerer til. Hvis man er særlig doven er der oven i købet mulighed for 'letvægts programmering' igennem app inventor (pt. beta) og (nu kommer flamebait) så slipper man for Objective C. ;)

Jeg kan godt forstå at Steve J er bekymret.

 • 0
 • 0
#13 Morten Poulsen

Android SDK kan køre med Eclipse + Android plugin og emulatorer på alle de større platforme - Windows, Mac og Linux. Det gør det nemt og billigt for hobbyister at experientere og lege med Android - man behøver ikke engang at eje en Android.

IPhone SDK kører kun på Mac. Man kan købe 3. parts programmer, så man kan udvikle på andre platforme, men det koster penge, og er ikke officielt understøttet af Apple.

Resultatet er simpelt: Over tid vil vi se betydeligt flere kompetente Android-udviklere end vi vil se kompetente iPhone-udviklere. Vi vil også se flere Android applikationer end iPhone applikationer. Selvom Android applikationerne vil være af mere svingende kvalitet vil der indenfor hvert enkelt område sandsynligvis være Android applikationer, der er lige så gode som eller bedre end tilsvarende iPhone applikationer.

Den lavere pris på Android telefoner betyder et større potentielt marked. Det tyder på, at Apple's dominans på smartphone markedet er ved at forsvinde.

 • 0
 • 0
#14 Jesper Louis Andersen

Valget af Java i Android er helt klart bevidst. Stort set alle studerende inden for de sidste 10 års undervisning har en Java-basis og kan kode det. Det giver en startfordel på et sted mellem 1-3 måneder i forhold til iOS, hvor Obj-C er normen. Nuvel, det er ikke svært at lære sproget, men der er også idiomer som først gennemskues efter noget tid.

 • 0
 • 0
#15 Nicolas Jørgensen

Det kunne være interessant at høre fra nogle Android-udviklere, hvad deres erfaring er med fragmentering. Er det noget, der har voldt vanskeligheder?

Nu nævner Mr. Jobs selv at "TweetDeck" har haft store udfordringer med udvikling til Android. Direktøren fra TweetDeck har dog korrigeret Jobs på Twitter:

"Did we at any point say it was a nightmare developing on Android? Errr nope, we didn't. It wasn't." ... "We only have 2 guys developing on Android TweetDeck so that shows how small an issue fragmentation is."

Kilde: http://androidforum.dk/2010/10/20/steve-jobs-sabler-android/

 • 0
 • 0
#16 Slet Mig nu

Jeg ser frem til Gingerbread (3.0) som kommer i december og som bl.a. indeholder en bedre UI. Så kan vi måske slippe for Sense og de andre UI fragmenteringer/forbedringer/forhindringer/...

 • 0
 • 0
#17 Anders Rosendal

"Jeg ser frem til Gingerbread (3.0) som kommer i december og som bl.a. indeholder en bedre UI. Så kan vi måske slippe for Sense og de andre UI fragmenteringer/forbedringer/forhindringer/... "

Ha ha, fat chance. De forskellige selskaber føler de er nødt til at skille sig ud.

Du behøver ikke køre Sense. Jeg bruger f.eks. Launcherpro http://www.launcherpro.com/

Rigtig lækkert program.

 • 0
 • 0
#19 Slet Mig nu

Du har nok ret. Desværre. Mit håb er dog at når 3.0 kommer, at kunne købe en Android uden specialiseringer, med dansk ordbog og som er UI-mæssigt gennemført, ser godt ud og føles intuativ. Det er dog blot et håb indtil videre.

 • 0
 • 0
#20 Peter Makholm Blogger

Først udtaler Google-boss at verden ikke har brug for 'Windows Phone 7'. Så udtaler Apple-boss at Android er værre end Windows.

Er det kun mig der finder det ret uinteressant når produkt-chefer udtaler sig nedsættende om de konkurrende produkter?

Men det er måske fordi jeg bare ikke er helt inde o smart phone markedet? Hvis bare Sonim Technologies ville designe en smart phone, så kunne jeg godt være solgt. Det er lækkert design.

 • 0
 • 0
#22 Jakob Damkjær

For det første siger den gode hr Jobs ikke at det er et Mærgit at udvikle til android... Han siger at det må være en overvældende opgave at kvalitets teste en app med så fragmenteret brugerbase over 100 versioner af oset og 244 hardware platforme... Og det er bare de 38000 betabrugere tweetdeck havde.

Kom frisk er der nogen her som vil modsige det ?

Og hvis man tæller os og hardware kombinationer så er tallet lettere astronomisk...

Sammenlign det med at kvalitets teste 2 os varianter og en ca 10 hardware varianter.

At udvikle er en ting men at kvalitetssikre er noget helt andet...

At lade brugerens der har købt en app kvalitetssikre er vel ok i amatør / en mands udviklingsfirma sammenhæng men prøv at fyre den holdning af hvis du skal fx arbejde på et spil hos et stort studie som gameloft, zynga eller EA...

Og Windows er åben fra et system integrators synspunkt... Vågn op og husk hvorfor 80% af verden bruger Windows... Nej det er ikke et open source os men det er ikke lukket for OEMer ligsom android er mest åbent for system integratore... OEMer og udbydere.

Desuden sammenligner Jobs slet ikke Windows og android men bruger Windows som et åbent fragmenteret os modsat iOS som er integreret og ja lukket.

Men hvis man vil lave kvalitets sikring så er der klare fordele ved et integreret system.

Men et oprigtigt svar på denne post kan man vel ikke vente så her er lidt flame bait...

For at citere en android/Linux udvikler "hvis android er så åbent, hvorfor kan jeg så ikke submitte mine patches ? og hvorfor kan man ikke se dev branchen af repositoriet ?

Android er ikke open source, det er public source og det er ikke en lille forskel...

Men kom frisk flip ud over fejl citeringer som version2 sikker ikke forsøgte at baite android fansne med... Troll news site is still trolling... Brug lidt fornuft og evt lidt kildekritik og man kan se hvordan kasseapparatet klinger hos version2....

/Jakob

 • 0
 • 0
#23 Deleted User

Og Windows er åben fra et system integrators synspunkt... Vågn op og husk hvorfor 80% af verden bruger Windows... Nej det er ikke et open source os men det er ikke lukket for OEMer ligsom android er mest åbent for system integratore... OEMer og udbydere.

Her tabte du mig vist... Hvordan er Android ikke åbent?

Desuden sammenligner Jobs slet ikke Windows og android men bruger Windows som et åbent fragmenteret os modsat iOS som er integreret og ja lukket.

Sjovt, når han først siger at han tænker på Windows som et åbent system modsat Android, og senere siger "Unlike Windows, Android [..]", så føler jeg lidt at der foregår en eller anden form for sammenligning. Men jeg lægger måske også noget andet i det ord.

Ud over det, så siger han at "TwitterDeck" (tweetdeck) har rapporteret at de har haft overvældende mange platforme at udvikle til. Som nævnt ovenfor, har de selv meldt ud, at det har været en meget overkommelig opgave. Han nævner i den forbindelse kun "test" én gang, og det er når han når til hvor mange OS'er og forme man skal teste mod på IOS.

 • 0
 • 0
#25 Niels Wind

Jobs anser altså Android for at være så kraftig en konkurrent til iPhone etc at det skal mobbes. Fint nok- så ved selv han nu hvordan markedet er. Konkurrence er en god ting - forhåbentlig kan de konkurrere på fede features og gode udviklingsværktøjer.

Selv har jeg ikke savnet min iPhone efter jeg gik over til Android - på den anden side hopper jeg gerne tilbage hvis den bilver et bedre værktøj / telefon (for mig, altså - no flames).

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere