Steve Ballmer: Nu satser vi fuldt ud på HTML5

Den kommende Internet Explorer 9 vil leve helt op til W3C-standarderne, lover Steve Ballmer. Et nyt udvikler-preview af browseren er klar.

Budskabet fra Microsoft til udviklere var klart: Næste udgave af firmaets browser bliver i fuld overensstemmelse med de nye webstandarder i HTML5 og CSS3.

»Internet Explorer 9 vil køre HTML5 rigtig, rigtig godt. Vi vil leve op til W3C-standarderne fuldt ud,« lovede Steve Ballmer, da han åbnede Microsofts udviklerkonference PDC i Seattle torsdag aften.

Med i posen var en ny beta-udgave af browseren, målrettet udviklere, der vil afprøve de nye funktioner. Internet Explorer 9 Platform Preview 6 er en upoleret udgave af browseren, men som kan installeres ved siden af andre Internet Explorer-versioner uden problemer.

Blandt nyhederne var muligheden for at trække et faneblad ned i proceslinjen, så en webside kan få sit eget ikon i bunden af skærmen. Som ekstra lir skifter knapperne i browseren farve efter websidens indhold.

Og som udvikler er det nemt at kode funktioner, der skal vises i den såkaldte jumplist i proceslinjen i Windows 7, ind i en webside, lød det. For eksempel knapper til at starte og stoppe musikken, hvis det er en webside, der afspiller musik.

»Vi har forsøgt at få nettet til at fungere mere som lokale applikationer,« sagde Steve Ballmer.

Der vil komme flere platform preview-udgaver, men ikke flere beta-versioner af browseren, der forventes klar midt i 2011. Sidste stop inden lancering er en release candidate.

Windows Phone 7 runder tusind applikationer

Den netop lancerede mobilplatform Windows Phone 7 fik også meget opmærksomhed i den to timer lange keynote. Steve Ballmer mente, at Microsoft her virkelig havde 'ramt hovedet på sømmet'. En række applikationer til telefonen blev demonstreret, blandt andet til Facebook og bøger fra Amazon Kindle, og udviklerne fik et indblik i, hvordan man kommer i gang med at kode til platformen.

Foreløbigt er udviklerkittet til Windows Phone 7 blevet downloadet en halv million gange, og der er nu tusind applikationer at vælge i mellem i firmaets Windows Marketplace.

Og med lancering i USA om en uges tid vil der blive sat gang i en gigantisk reklamekampagne, som vil vise Windows Phone 7 som en simplere telefon at bruge end konkurrenterne.

Azure satser på Java
Microsoft satser også kraftigt på tjenester i skyen og demonstrerede også nye muligheder med skyen Windows Azure. For at følge med konkurrenten Amazon, der for nyligt gjorde det gratis at bruge firmaets Elastic Compute Cloud til små projekter, sænkede Microsoft prisen for det mindste produkt til 0,05 dollars pr. CPU-time.

På teknik-siden annoncerede Microsoft, at Java nu bliver en 'førsterangsborger' i Windows Azure. Selvom Microsoft gennem årene har haft travlt med at udvikle og promovere alternativer til Java, har efterspørgslen fra kunderne for at køre Java i Azure-skyen været stor.

Kører man applikationer på Windows Server lokalt, kan man fremover også hurtigt flytte dem til Azure og placere dem i en virtuel maskine der, uden at skulle kode noget om.

Trods hele omstillingen til skyen, var de indledende bemærkninger i keynoten alligevel om den traditionelle pc, som den netop afgåede Microsoft-topchef Ray Ozzie ellers opfordrer Microsoft til at lægge bag sig.

»Hos Microsoft starter det hele med Windows og Windows pc'en. Det er verdens smartdevice nummer 1. Der blev solgt 350 millioner pc'er i løbet af det sidste år, og 240 millioner Windows 7-licenser,« sagde Steve Ballmer.

Se hele præsentationen her (kræver Silverlight)

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jacob Larsen

Det er verdens smartdevice nummer 1. Der blev solgt 350 millioner pc'er i løbet af det sidste år

Der blev solgt 77 millioner smartphones i Q3 2010, hvilket er en vækst på 77% i forhold til året før. Hvem sælger mest næste år, PC'er eller smartphones?

 • 0
 • 0
#4 Jarle Knudsen

Trods hele omstillingen til skyen, var de indledende bemærkninger i keynoten alligevel om den traditionelle pc, som den netop afgåede Microsoft-topchef Ray Ozzie ellers opfordrer Microsoft til at lægge bag sig.

...men det betyder at de skal kannibalisere sin kærneforretning. Det tror jeg ikke de er hverken parate til eller vil se i øjnene.

(Hvad var det nu grunden til Ray Ozzies afgang?)

 • 0
 • 0
#5 Jacob Nordfalk

Der blev solgt 350 millioner pc'er i løbet af det sidste år, og 240 millioner Windows 7-licenser

Vil det sige at det lykkedes 110 millioner at undgå Microsoft-skatten?

Det er da et opløftende antal taget i betragtning at MS i årtier har gjort alt hvad de overhovedet kunne for at stavnsbinde både forbrugere og producenter.

Det er da også fint at MS (igenigen) erklærer at de støtter op om standarder. Nu mangler vi bare at se det ske.

Kunne i øvrigt ikke se præsentationen.

En af MS' nyere svinestreger - at sælge Silverlight som cross-platform a la Flash, for at lokke udviklere til at bruge den, er nemlig løgn.

Silverlight virker IKKE på Linux.

 • 0
 • 0
#7 Jacob Nordfalk

Et eller andet sted kan man vel ikke klandre MS for ikke at bruge en masse kræfter på at understøtte den ene procent af markedet, der kører linux?

Hvis de havde påstået at Silverlight var et produkt til Windows og Mac, så havde du ret. Men de påstår det er et produkt til webudvikling.

I øvrigt så burde Silverlight fungere på linux. Ihvf. hvis man skal tro på Novell, og det vælger jeg at gøre.

Ku du komme med reference til hvor du kan læse det?

 • 0
 • 0
#8 Jesper Louis Andersen

Vil det sige at det lykkedes 110 millioner at undgå Microsoft-skatten?

Næppe. Det betyder at en stor del af de solgte maskiner blev solgt med Windows XP eller Windows Vista - det sidste nok i mindre grad.

Det egentlige problem for Microsoft er at XP-salget signalerer tendensen: Operativsystemet er blevet en commodity - noget du bare køber fordi du skal have det. Det er ikke operativsystemet der sætter grænsen for hvad du kan med din computer mere. Det er webbrowseren. Netscapes drøm er ved at gå i opfyldelse, 10 år senere end forventet.

 • 0
 • 0
#9 Thomas Schmidt

En af MS' nyere svinestreger - at sælge Silverlight som cross-platform a la Flash, for at lokke udviklere til at bruge den, er nemlig løgn.

Silverlight virker IKKE på Linux.

Nu hedder det ikke silverligt til Linux, men moonlight(mono drengene står bag det i samarbejde med MS, hvis du har problemer med at google det) og jeg kan fint se deres PDC streams på min ubuntu boks med seneste moonlight.

Og at kalde flash cross-platform er måske lige at stramme den lidt...

 • 0
 • 0
#12 Maciej Szeliga

Jeg kan installere et Moonlight plugin til Mozilla på OpenSuSE 11.3 men... 1. jeg har læst en masse om at Moonlight ikke er fuldt Silverlight kompatibelt. 2. jeg kan ikke se hvorfor jeg skal installere et plugin som kun bruges af 3 ~ 4 steder på nettet, steder som jeg næsten aldrig besøger.

 • 0
 • 0
#13 Martin Bøgelund

Kan du se http://player.microsoftpdc.com/session på Ubuntu?

Jeg forsøgte, men fik kun sort skærm. Ved at højreklikke, fik jeg tilbudt et download af noget Microsoft Media Pack.

Så det prøvede jeg. Og ikke helt uventet blev jeg præsenteret for en EULA:

ONLY FOR USE WITH MOONLIGHT 2.0 RUNNING IN AN INTERNET BROWSER

Da nyeste Ubuntu har givet mig Moonlight 2.3 via pakkesystemet, havde jeg ikke mulighed for at acceptere licensen...

 • 0
 • 0
#16 Jacob Nordfalk

OK, Jeg kan forstå at det er lykkedes nogen at få Moonlight til at streame videoen.

Super, det var altid noget.

Jeg vil prøve at se om der er en pakke til Ubuntu 10.10 et sted da den Moonlight som jeg omdirigeres til når jeg besøger en Silverlight-websted, ikke virker.

Er der nogen der vil vove påstanden at man kan bruge Silverlight til en webapplikation og så regne med at der virker under Linux?

 • 0
 • 0
#18 Jacob Nordfalk

OK,

Hans Micheelsen kan få Moonlight til at "køre" på Mandriva.

Thomas Schmidt kan se Silverlight-film på Ubuntu - ukendt version.

Frank Klevenhaus kan ikke på Ubuntu 10.04

Jeg kan ikke på Ubuntu 10.10

Ingen har bekræftet at de kan andet end at streame PDC-film.

Ud fra dette mener jeg ikke at min påstand "Silverlight-apps virker IKKE på Linux" er tilbagevist.

Det virker heldigvis som om mængden af udviklere der bliver lokket til at lave webapps der udelukker Linux bliver begrænset i fremtiden: http://www.version2.dk/artikel/16799-microsoft-erstatter-silverlight-med...

 • 0
 • 0
#20 Jacob Nordfalk

man ikke fortænke Microsoft i at springe et OS over, der kun har 1% markedsandel.

Som jeg skrev tidligere:

Hvis de havde påstået at Silverlight var et produkt til Windows (og Mac) så kunne de springe alle de platforme over de ønskede at udelukke.

Men de påstår det er et produkt til web.

Dermed prøver de at lokke udviklere til at udvikle Silverlight (fremfor f.eks. Flash) under falske præmisser.

Jeg kan kun se det som en fortsættelse af de svinestreger de har praktiseret de sidste 20 år (se f.eks. http://da.wikipedia.org/wiki/Embrace_extend_and_extinguish) for at holde folk fra Linux.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere