Stephen Hawking fordobler sin skrivehastighed med ny software

Den sygdomsramte forsker har fået opgraderet sit kommunikationssystem, så han nu kan skrive dobbelt så hurtigt og arbejde ti gange mere effektivt kun ved hjælp af kindmusklen.

Videnskabsmanden Stephen Hawking er ud over sin forskning også blevet kendt for at kommunikere med omverdenen med en syntetiseret computerstemme, fordi han mistede stemmen og blev lam, efter at han blev ramt af den ALS-relaterede nervesygdom MND.

Han har i de seneste mange år kunnet bruge sin kindmuskel som eneste kommunikationsredskab. Hans computer registrerer, når han spænder musklen for at vælge et bogstav på skærmen, som i sidste ende bliver omdannet til syntetisk tale.

I takt med, at sygdommen har gjort lammelsen værre, er det imidlertid gået ned ad bakke for hans skrivehastighed, og i 2011 var han nede på at kunne skrive omkring to ord pr. minut.

Det er der nu ændret på med den seneste opgradering af hans software, der bærer titlen ACAT - Assistive Context Aware Toolkit, og som giver fornyet håb til andre folk med lignende lidelser om at kunne kommunikere mere effektivt.

Teknologien benytter sig stadig af en infrarød kontakt i Stephen Hawkings brille, som registrerer, når hans kindmuskel bliver spændt. Opgraderingen består derfor i softwaredelen, hvor der er indbygget flere genveje til at tale, skrive e-mails og søge på nettet.

ACAT har ifølge leverandøren Intel betydet, at Stephen Hawking nu kan skrive dobbelt så hurtigt og er blevet ti gange mere effektiv til at udføre simple opgaver som eksempelvis at browse på nettet.

Derudover har forskeren også fået hjælp af den kendte smartphone-app Swiftkey, der har udviklet en software til at forudsige, hvad man vil skrive, på baggrund af ens tidligere input.

Det har betydet, at forskeren nu kun behøver at skrive under en femtedel af bogstaverne, før computeren kan genkende det ord, han vil skrive.

Som en ny feature kan Stephen Hawking også trykke på en mute-knap, der slår computerstemmen fra. Det er tidligere endt i nogle pinlige situationer, når han spændte kindmusklen, uden at det var meningen, at han ville sige noget.

Eksempelvis kom han engang til gentagne gange at spænde musklen ved bogstavet x, hvilket fik det til at lyde, som om computerstemmen sagde 'sex, sex, sex, sex' ifølge en artikel i teknologimagasinet Wired.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere