Stendød open source-uddannelse i Nykøbing F. genoplives

Datamatikeruddannelsen på CELF i Nykøbing Falster genåbner til efteråret efter at have været lukket siden 2007. Grundpillen er stadig open source og spilprogrammering.

Datamatikeruddannelsen på CELF i Nykøbing Falster sætter alle sejl til fra 1. september, hvor uddannelsen genåbner efter at have været lukket og slukket siden 2007. De unge gad dengang ikke søge ind på uddannelsen, og derfor måtte man dreje nøglen om.

Denne gang kommer uddannelsen til at foregå på engelsk for at give de studerende en mere international profil, men uddannelsens grundsten er stadig spilprogrammering, Linux og open source.

De studerende skal blandt andet undervises i objektorienteret programmering i Java og Ruby og lære programmering af computerspil, websystemer og mobiltelefoner.

Derudover skal de studerende også rode med webprogrammering i jsp og php, ligesom udviklingsparadigmerne Unified Process og Extreme Programming er på menuen.

Da uddannelsen lukkede i 2007, var det på grund af svigtende søgning og et medfølgende underskud på driften. Antallet af studerende lå dengang på gennemsnitligt 10 per årgang.

Datamatikeruddannelsen på CELF forløber over fem semestre.

1) Objektorienteret programmering (Java, Ruby)
2) Objektorienteret Systemudvikling (Unified Process)
3) Databaser (SQL, objektorientede, XML)
4) Programmering af Computerspil
5) Programmering af Mobiltelefoner
6) Programmering af Web-systemer
7) Systemudvikling med letvægtsmetoder (XP)
8) Opsætning og drift af systemer (LINUX)
(Kilde: CELF)

1) Operativsystemer: Linux, Windows
2) Programmeringssprog: Java , Ruby m.fl.
3) Udviklingsplatforme: NetBeans, Mono, .Net m.fl.
4) Internet: Firefox, Explorer m.fl.
5) Internetprogrammering: JSP, PHP , HTTP , XML m.fl.
6) DataBaseManagementSystemer: PostGreSql, MySql m.fl.
7) Systemudvikling: Unified Process (UP) og Extreme Programming (XP) m.fl.
(Kilde: CELF)

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Helge Svendsen

Jeg forstår ikke den manglende søgning til denne uddannelse.

Det kommer mig for, at det må være en stor fordel, at man i fag som operativ systemer og databaser kan have stor fordel af, at have adgang til sourcekoden til de systemer man bruger.

Så man kan se, hvilke valg andre har taget før een selv.

 • 0
 • 0
#2 Deleted User

Men hvis en kandidat kom til mig og stavede PostgreSQL som PostGreSql, så ville han ryge nederst i bunken lige med det samme - sammen med specialister i CC+.

Det kan virke som en hård vurdering, men hvis du som uddannelsesinstitution ikke ved hvordan de teknologier du arbejder med staves, så har du nok ikke sat dig nok ind i dem til at undervise i dem.

(Nemesis påbyder jo så, at jeg har stavet et eller andet forkert i denne kommentar, når nu jeg kommenterer på stavning).

 • 0
 • 0
#3 Stefan Meisner Larsen

måske nærmere useriøs. Selv må jeg ihvertfald ofte tage mig i at skulle tænke over, om det ny hedder MySql eller MySQL, og det er sikkert ikke blevet rigtigt hver gang. Jeg tror dog ikke det har haft betydning for min karriere indtil videre... ;-)

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

De virksomheder jeg har arbejdet for har ikke haft råd til at have folk ansat, der havde det hele i munden og i virkeligheden ikke havde nogen erfaring.

Manglende evne til at stave teknologier på samme måde som de bliver stavet ude i verden, i officiel dokumentation og i online fora mv. er jo bare et symptom på manglende erfaring.

Der hvor jeg arbejder har vi stramme nok deadlines til ikke at have tid til at skulle oplære folk selv. Det er vigtigt at folk selv kan finde ud af at læse online dokumentation, fora, og at de i øvrigt har lang erhvervserfaring i forvejen.

Hvis du inden for 10 sekunder demonstrerer i dit CV at du ikke besidder de kvaliteter, så ryger du langt ned i bunken.

Og tilbage til emnet:

Jeg ville blot ønske, at en uddannelsesinstitution som skulle oplære folk i disse teknologier besad evnen til at stave til dem. Uden den evne tegner det ikke godt for fremtidens arbejdskraft fra Nykøbing F.

 • 0
 • 0
#6 Rasmus Kaae

Der findes mange måder at udvælge kandidater til en jobposition. Én måde at filtrere kandidaterne kan være en staveordskontrol, som ovenfor, én anden kan være at dele bunken af ansøgere i to: de heldige og de uheldige. Efterfølgende indkaldes alle fra den heldige bunke til samtale - hvem ønsker at ansætte en uheldig medarbejder?! :-)

 • 0
 • 0
#7 Deleted User

Jeg fik godt nok trådt på nogen, der har fået afslag fra det job de havde ønsket sig, der!

Det er godt i kan komme af med jeres galde :)

Der er sikkert mange udviklere, der ikke synes det er vigtigt om metoden hedder "objectAtIndex:" eller "objectatIndex:". De udviklere, der ikke synes det er vigtigt kommer til at bruge store dele af deres tid på compile errors, imens de udviklere, der vender sig til at gøre det rigtigt kommer til at bruge deres tid på at være produktive.

Jeg ved godt hvilken kandidat jeg vælger.

Alle de dygtige udviklere jeg kender er notorisk pedantiske, fordi de er blevet opdraget af deres compilere til at være det. Det er et spørgsmål om at have den rette tankegang til at kunne interagere med computeren uden at skulle tænke over det.

 • 0
 • 0
#8 Nicolai Klausen

De udviklere der går helt vild op i, om metoden staves "objectAtIndex:" eller "objectatIndex:", er simpelhed ikke produktive nok til jeg kunne drømme om at ansætte dem. Jeg ville ligge den nederst i bunken og håbe på jeg kunne finde en mere kvalificerede medarbejder. Den slags udviklere er simpelhed for langsomme til at programmere, fordi de er for gammeldags til at fatte de, at de skulle tage at finde sig en god IDE med auto completion, da tager alt for lang tid at skrive hele klasse, metode, variable osv navnet.

 • 0
 • 0
#9 Erik Cederstrand

...imens de udviklere, der vender sig til at gøre det rigtigt kommer til at bruge deres tid på at være produktive.

[code=text] "Bitre job kandidater": In paragraph 3: Fatal error: You have one syntax error. Sorry, I'm just a GCC plugin. You're not getting better error messages than this.[/code]

 • 0
 • 0
#10 Morten W. Jørgensen

Nu har jeg fået alle de job jeg har søgt - overhovedet - samtlige - alles, så det er jeg nu ikke så bitter over.

Til gengæld har jeg rigtigt ondt af alle de kandidater der kommer fra Københavns Universitets datalogiske institut. De er jo inkompetente!

Datalogisk institut på KU kan jo ikke stave til "sensornetværk" (http://www.diku.dk/Forskning/) så hvordan skal sådanne nogle kandidater nogensinde kunne opfylde et behov i dagens Danmark. De vil med al sandsynlighed ikke kunne stave til "sensornetværk" selv. Stakler.

Jeg græmmes.

 • 0
 • 0
#11 Torben Mogensen Blogger

Uddannelsen ser ud til at være et udmærket alternativ til den almindelige datamatikeruddannelse for de studerende, der er mere interesserede i det tekniske end i administration. Men jeg er (ud fra den noget kortfattede beskrivelse i artiklen) lidt bekymret over, om uddannelsen opfylder kravene i datamatikerbekendtgørelsen, hvor organisation indgår som et væsentligt element.

Ikke dermed sagt, at det er en dårlig ide i sig selv at erstatte dette emne med mere tekniske emner -- jeg har tidligere nævnt, at jeg synes, at der mangler variation i datamatikeruddannelserne, og at der specielt var behov for varianter med mere teknisk indhold (for eksempel rettet mod programmering af indlejrede systemer).

Dertil kommer, om uddannelsen rent faktisk forbereder folk ordentligt til en karriere i spiludvikling. Spilfirmaerne efterlyser meget hårde tekniske kompetencer hos deres udviklere, og det er tvivlsomt om en uddannelse på fem semestre kan give noget, der bare kommer i nærheden af kravene.

Hvis man bilder potentielle studerende ind, at uddannelsen er en sikker vej til job i spilbranchen, så er det misvisende.

 • 0
 • 0
#12 Jesper Larsen

Gad vide hvor mange uddannelsesinstitutioner der på verdensplan på denne måde har gjort open source til en hjørnesten af deres opbygning ?? :)

Nikolaj Hansen

Jeg forstår ikke den manglende søgning til denne uddannelse.

Det kommer mig for, at det må være en stor fordel, at man i fag som operativ systemer og databaser kan have stor fordel af, at have adgang til sourcekoden til de systemer man bruger.

Så man kan se, hvilke valg andre har taget før een selv.

Helt enig

Anders Borch

Men hvis en kandidat kom til mig og stavede PostgreSQL som PostGreSql, så ville han ryge nederst i bunken lige med det samme - sammen med specialister i CC+.

Super, for mig er dit øje for detaljer er et tegn på seriøsitet og engagement. Hvis du ikke havde pointeret dét, havde jeg ikke set dét. Nu håber jeg bare det ikke er Hr. Mikkel Meister som har fejlciteret kilden. For så har vi begge brugt alt for meget tid på læse denne useriøse nyhedsportal.

Torben Mogensen

Opfylder den kravene?

Jeg har ladet mig fortælle, at skolen har huset datamatikeruddannelsen i mere end 20 år før de drejede nøglen i 2007, samt at de allerede i starten af det enogtyvende århundrede begyndte at fokusere på open source tilgangen.

Det lader til de stadig har styr på organisation-delen af bekendtgørelsen http://www.celf.dk/dk/theacademy/Fuldtidsuddannelser/datamatiker/opbygni...

Din kæphest med "embedded systemer" ^^ ...mon ikke en inovativ uddannelse som Celf, kan finde plads til et valgfag med dette emne ...måske med dig som gæsteforelæser.

"Sikre veje" - de findes vidst ikke, uanset hvem og hvilken sammenhæng det postuleres :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere