Steam vil lade alle spil køre på Linux via modificeret Wine-distribution
Fakta: Følgende spil er whitelistet af Valve til at køre på Linux via Proton
Kilde: Valve
Spildistributøren Steam byder nu på en ny beta-version, hvor Linux-spillere kan teste deres nye cross-platform-løsning. Spilgiganten har nemlig brugt to år på at bygge sin egen distribution af den populære virtualiseringsløsning Wine, som nu er åben for beta-test på Linux.
Værktøjet, der driver værket, er døbt Proton og kører i baggrunden i Steam. Det er udviklet og vedligeholdt af firmaet Valve, der også udvikler Steam, og skulle virke out-of-the-box med en række spil, som Steam har whitelistet.
Det skriver Steam i en meddelelse i deres Steam for Linux community.
Wine er kendt hos de fleste Linux-gamere, da det er et kompatibilitets lag, der gør det muligt at køre Windows-programmer på Unix-lignende systemer som Linux ved at oversætte en række Windows-systemer og -biblioteker. Heriblandt DirectX, der er Windows egen API til at rendere 3D-grafik på en GPU.
Da stort set alle pc-spil er udviklet til Windows først og dermed optimeret til Direct3D, er Wine blevet go-to-programmet til at køre spil, som ikke er porteret til Linux.
Indbygget controller support og Vulkan API
Med Proton har Valve foretaget en række ændringer af Wine og integreret løsningen ind i Steam. En af de større ændringer er, at Proton anvender Vulkan-grafik-API’en frem for den ældre OpenGL til at afvikle de moderne DirectX-implementeringer, som de nyeste spil kører på.
Derudover kommer Proton med indbygget support til alle controllere, som Steam understøtter.
Vil man prøve kræfter med Proton skal man melde sig ind i deres beta-test program, og sørge for at have de nyeste drivere. Valve opfordrer også ’entusiaster’ til at prøve andre spil af, end de indtil videre har whitelistet. Det gør man ved at slå nogle bestemte indstillinger til i klienten.
Guides til at starte findes her og kildekoden kan tilgås her.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.