Statsrevisorer giver skarp kritik af Skats it

26. august 2021 kl. 11:315
Statsrevisorer giver skarp kritik af Skats it
Illustration: fizkes/Bigstockphoto.com.
Væsentlige regelbrud og mangler i statens forvaltning på it-området.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at man særligt på Skatteministeriets område har konstateret en række væsentlige regelbrud og mangler i statens forvaltning.

Det skriver Statsrevisorerne i 'Beretning om revisionen af statens forvaltning i 2020.'

Skatteministeriet har væsentlige forvaltningsmangler vedrørende budgetstyringen af it-projekter. Styringsgrundlaget i en meget stor del af ministeriets it-projekter lever ikke op til kravene i den fællesstatslige it-projektmodel. Ministeriet har heller ikke etableret tilstrækkelige systemer og processer, der sikrer, at alle projekter over 10 mio. kr. indmeldes til Statens It-råd, og at it-projekter over 60 mio. kr. forelægges Folketingets Finansudvalg, skriver revisorerne.

Udover kritisabel projektstyring, står det heller ikke for godt til med selve systemerne. Det gælder eksempelvis PSRM-systemet til inddrivelse af skat, som er afløseren for det tidligere skandaleplagede EFI-system.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om Statsrevisorerne

Rigsrevisionen afgiver beretninger og notater til Statsrevisorerne.

Statsrevisorerne er seks politikere, der er udpeget af Folketingets partier. De er valgt for en fire-års periode uafhængigt af folketingsvalg. De mødes én gang om måneden (bortset fra juli). Statsrevisorerne er de eneste, der kan bede Rigsrevisionen om at undersøge et område.

Det er også Statsrevisorerne, som udtaler kritik af ministerier og styrelser på baggrund af Rigsrevisionens beretninger og notater. Det er ligeledes Statsrevisorerne, som udtaler sig til offentligheden om, hvilke initiativer der bør ske på baggrund af Rigsrevisionens beretninger og notater. Statsrevisorerne benytter sig af en karakterskala ved udformningen af deres bemærkninger til beretningerne. Skalaen angiver kritikniveauet i bemærkningen.

Kilde: Rigsrevisionen.


Statsrevisorerne skriver i beretningen:

»Skatteministeriet har væsentlige forvaltningsmangler vedrørende inddrivelsen af offentlig persongæld for 114,1 mia. kr. Kun ca. 10 procent af persongælden er overført til det nye inddrivelsessystem PSRM, hvor gælden fx kan inddrives via lønindeholdelse. Ministeriet har ikke en systematisk opfølgning over for skyldnere, som ikke betaler af på deres gæld, og har heller ikke tilrettelagt en vejledningsindsats over for skyldnere, der over tid opbygger en større og større gæld. Inddrivelsen af persongæld er derudover begrænset af, at mere end ⅓ af gælden er låst for inddrivelse på grund af problemer med datakvaliteten.«

Mangler i it-sikkerheden

Der er også knas med it-sikkerheden i forvaltningen. Miljøstyrelsen har ikke sørget for en sikker håndtering af data i den såkaldte Jagtportal. Den mangelfulde forvaltning indebærer risiko for, at data i Jagtportalen om borgernes våbentilladelser, skydeprøver, jagttegn, vildtudbytte mv. kan manipuleres eller falde i de forkerte hænder.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
27. august 2021 kl. 10:38

Pudsigt nok har SKAT ikke haft de her problemer tidligere førend IT blev det nye hotte, som kunne klare alt sammen, sammen med nogle "højtuddannede" mennesker.

Skattevæsent i Danmark har været meget langt fremme med IT og ikke mindst IT-kompetancer siden kildeskatten blev indført for over 50 år siden.

Det der smadrede skat var nyliberalistiske politikere der målrettet ville forhindre at "ordentlige mennesker" fik deres skatteregnskab kulegravet, mens "sociale snyltere" skulle kontrolleres i mindste detalje.

4
27. august 2021 kl. 08:40

Pudsigt nok har SKAT ikke haft de her problemer tidligere førend IT blev det nye hotte, som kunne klare alt sammen, sammen med nogle "højtuddannede" mennesker.

Før massakren på SKAT (man fyrede en masse, som ikke vurderedes at være nødvendige pga. IT) og overførelsen af indkrævning fra kommunerne til SKAT, da kunne SKAT (og kommunerne) godt håndtere den komplekse skattelovgivning og ikke mindst indkræve de penge, som var udestående.

Og enig, skattelovgivningen ville have godt af at blive forenklet, men det er bare ikke det som rigsrevisionen forholder sig til. Det er at SKAT åbenbart ikke kan finde ud af at håndtere hvad IT kan og ikke kan.
Og det er det skræmmende i min optik. Hvad nytter det at have en masse "højtuddannede" ansat til dyre penge, når de ikke kan finde ud at lave analyse og have mandsmod nok til at sige til dem højere oppe i hierarkiet at IT ikke kan løse det som man ønsker det skal på de givne vilkår.

Så KISS burde måske også betyde i denne sammenhæng at man ikke skal bruge IT, bare fordi det er hot. Men når det giver mening og kan opfylde de krav, som de skal (Retssikkerhed, kompleksitet og den lovgivning, som er aftalt)

2
26. august 2021 kl. 12:55

For mig at se, så er der kun en ting at stille op. slå en streg i sandet og starte forfra. Et langt mere simpelt system, uden fradrag, princip-valg og krummelurer,

Jeg er enig i det meste, men at slå en streg i sandet er måske ikke den rigtige løsning, da det at slå en streg i sandet, betyder at man ikke kigger sig tilbage, dvs. ikke opkræver de skyldige beløb.

Alt skattelovgivning skal skrives om og ja det skal være så simpelt så muligt. fx flad skat på alle tjente penge, ingen fradrag og et bundfradrag. Budfradrag kan evt gøres til en negativ skat, dvs. udbetalte penge så længe indtjeningen ikke er stor nok til at nå grænsen.

1
26. august 2021 kl. 11:52

Skats systemer kan ikke opbygges, så de både lever op til lovgivningen, sikrer en retfærdig ligning og sikrer retssikkerheden!

For mig at se, så er der kun en ting at stille op. slå en streg i sandet og starte forfra. Et langt mere simpelt system, uden fradrag, princip-valg og krummelurer,

Giv dog tilskud, hvis der er noget, der skal støttes - også personfradraget kunne omregnes til en værdi efter skat, som alle så fik udbetalt.

Gør systemet så simpelt, at selv politikerne forstår konsekvenserne af det, de roder med.