Statsforvaltningen kræver svar på borgmesters gigantiske mobilregning

14 kommentarer.  Hop til debatten
Statsforvaltningen kræver svar på borgmesters gigantiske mobilregning
Illustration: Javier Pierini / Digital Vision / Getty Images.
Odense-borgmesterens telefonregning på en kvart mio. kr. får nu Statsforvaltningen til at undersøge sagen nærmere.
1. september 2014 kl. 14:42
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Anker Boyes (S) ferie i Tyrkiet og en telefon- og dataregning på efterfølgende 245.257 kr. har fået Statsforvaltningen til at afkræve svar fra Odense Byråd, om beløbet er lig “økonomisk ansvarlighed”. Det skriver Fyens Stifttidende.

Regningens størrelse skyldtes især, at borgmesteren under ferien havde downloadet 3,2 gigabyte mobildata, der endte med at koste Odense Kommune 243.000 kr. Derfor vil den kommunale tilsynsmyndighed nu undersøge sagen nærmere for at finde ud af, om forbruget er sket i forbindelse med borgmesterens arbejde.

»Om der er sket noget ulovligt, eller alt er efter bogen, kan jeg ikke sige noget om. Vi beder nu byrådet om svar, inden sagen behandles,« siger Hanne Villumsen, kontorchef i Statsforvaltningen, til Fyens Stiftstidende.

»Uværdig til at sidde i borgmesterstolen«

Tilsynet kommer efter, at det forhenværende byrådsmedlem i Odense Lasse Bork Schmidt (K) bad myndighederne om at gå ind sagen.
Han kaldte også Anker Boye for »uværdig til at sidde i borgmesterstolen«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er endnu uklart, om borgmesteren selv er skyld i det store dataforbrug. Direktøren for Netplan, Torben Rune, har tidligere udtalt til Version2, at det kan skyldes den måde, som teleoperatørerne tæller dataforbruget op på.

Hvis teleselskaberne sætter hver dataklods til minimum 100 kilobyte, selvom der kun sendes eller modtages få bytes, vil det hurtigt kunne løbe op, da 100 kilobyte med roaming eksempelvis koster 9 kr. hos TDC.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
3. september 2014 kl. 16:24

Denne side giver et bud på hvor meget mobildata fylder ift konkret brug. For 3.2GB kan man

  • hente 131.072 emails ned (uden attachment)
  • bruge skype 51 timer i træk
  • surfe på nettet 326 timer
  • bruge facebook 163 timer i træk (uden video)
  • se 298 youtubeklip
  • bruge google maps 91 timer
  • eller streame 35 episoder af Eastenders

Der er 168 timer på en uge, som Anker Boyes ferie i Tyrkiet varede. Jeg har svært ved at tro på en "dataklods"-teori.

10
3. september 2014 kl. 14:41

Kommunens IT afdeling får sikkert skylden. IT afdelingerne får jo ofte skylden, når inkompetente fagpersoner, ledere eller politikere skal vaske hænder.

1
1. september 2014 kl. 16:03

Et tyrkisk eller dansk teleselskabs eventuelle luskede oprunding kan IKKE være en undskyldning for en borgmester og forvaltning, som:

  • bevidst hæver forbrugsgrænsen til (først) 100.000 kr
  • flere gange aktivt godkender yderligere forbrug
  • undlader at købe lokalt udenlandsk taletidskort med data, som vel havde kostet få hundrede kr.

Anker Boye-sagen viser både inkompetence og ødselhed af værste skuffe.

4
1. september 2014 kl. 22:08

Anker Boye-sagen viser både inkompetence og ødselhed af værste skuffe.

Borgmesteren er en legende på området. Han må mangle et eller andet, når han så hurtigt glemmer de forrige tossestregerne.

Boye huskes da stadig for tilsvarende inkompetence i 2005 - HCA festivitas, Parken og Tina Turner. Han brændte dengang mio. af (underskud på 25 mio. kr.), og leger stadig bykonge i September 2014 uden følelige konsekvenser.. http://www.b.dk/kultur/anker-boye-presset-ud-af-hca-fond

Anker Tusindben var før også kendt som nr. 1 i kommunal regi vedrørende bestyrelsesposter og bengnaveri[1], men har de seneste år mistet førstepladsen til kammeraten(S) i Rødovre. Så manden har jo vanvittigt travlt med at pusle sin nebengesjæft op igen.

Med alle de pressende forretninger, så er telefonregningen til skatteyderne da i den lave ende, når der også skal blive lidt til overs fra bengnaveriet ;)

[1] Anker Boye (2012-13) kr. 437.683 ..http://politiken.dk/indland/politik/Kommunalvalg/ECE2102662/kl-formand-vi-kan-klare-flere-roller/ ..http://multimedia.pol.dk/archive/00791/Bierhverv__byrodder_791129a.pdf

3
1. september 2014 kl. 21:54

Alt sammen rigtigt, men derfor er der ingen rimelighed i at opkræve en kvart million kroner for 4 GB data. Uanset hvor i verden det er. Det er jo organiseret bedrageri.

Ingen anden branche kan bare fakturere beløb i den størrelsesorden, uden den mindste forbrugerbeskyttelse. At sende en SMS er slet ikke nok. Det kan jo være sønnike der svarer på den SMS uden at forstå hvad det indebærer af økonomiske konsekvenser for familien. Eller en mindrebemidlet (herunder tæller borgmestre tilsyneladende).

Hvis det ikke kan lade sig gøre at levere 4 GB data for mindre end 250.000 kroner, så må man undlade at levere. Andre virksomheder finder nok en måde at levere til en rimelig pris.

Der er regler for ågerrenter. Hvis det her ikke er åger, hvad er det så?

11
3. september 2014 kl. 14:48

Der er regler for ågerrenter

Er der det ? Så vidt jeg ved blev ågerparagraffen ophævet for mange år siden.

Hvis man kigger de forskellige "lynlån" efter i sømmene, så må man vist konstatere at åger er fuldt lovligt.

13
3. september 2014 kl. 16:34

Så vidt jeg ved blev ågerparagraffen ophævet for mange år siden

Nej - den gælder stadigvæk - men den ville næppe være kommet i spil i denne sag. Kommunen har trods alt et særdeles væsentligt engagement med TDC der laaaangt overstige de 250.000 som der er tale om her.

Straffelovens § 282: For åger straffes den, som udnytter en anden persons betydelige økonomiske eller personlige vanskeligheder, manglende indsigt, letsind eller et bestående afhængighedsforhold til i et aftaleforhold at opnå eller betinge en ydelse, der står i væsentligt misforhold til modydelsen, eller som der ikke skal ydes vederlag for.

14
3. september 2014 kl. 17:49

der står i væsentligt misforhold til modydelsen

Mange tak for afklaringen.

Men et eller andet er der alligevel sket. Gebyrer skulle engang modsvare udgiften til den service som blev udført.

Nu er der tilsyneladende ingen øvre grænse for hvad der kan kræves for at udskrive en A4-side og poste det i et brev.

Det er måske fordi ingen orker at udfordre de skyhøje bebyrer i retten ?

7
2. september 2014 kl. 17:30

Der er regler for ågerrenter. Hvis det her ikke er åger, hvad er det så?

Der er ingen regler for hvad etablerede virksomheder kan opkræve, hvis de ønsker det. Der findes masser af eksempler på noget der ligner åger. Se bare på Realkredit selskaberne, der har hævet bidraget. De fleste danskere har fået bidragsstigninger på over 60%. Er det ikke åger ? Alt kan lade sig gøre, så længe man har låst kunden fast.

Nåh, tilbage til hvad det drejer sig om....

Alt sammen rigtigt, men derfor er der ingen rimelighed i at opkræve en kvart million kroner for 4 GB data. Uanset hvor i verden det er. Det er jo organiseret bedrageri.

Hvor ser du at det "kun" drejer sig om 4 Gb Data ?

6
2. september 2014 kl. 17:26

uden den mindste forbrugerbeskyttelse

En kommune må betragtes som erhvervsdrivende og således ikke beskyttet af "forbruger beskyttelse" og må anses for at have professionel ledelse og deraf følgende ansvar.

Jeg kan umuligt forestille mig, at hverken kommune eller medier havde set mildt på, hvis TDC havde blokeret for en borgmesters adgang til data, når han nu ønsker at gøre brug af mobildata. Jeg kan let forestille mig overskrifter i fx Ekstra Bladet "TDC forhindrer borgmester I, at se møde indkaldelse"

Den er ikke så lang - Anker vidste, eller burde vide, at de (store) datamængder han hev ned var kostbare - den kan vist ikke tørres af på nogen andre.

9
3. september 2014 kl. 13:42

Juraen opererer med begrebet ”fremrykket fuldbyrdelsesmoment”, som groft sagt bl.a. betyder at man stadig er at regne for tyv, selv om man leverer det stjålne tilbage eller betaler for det, hvis man først gør det efter at den bestjålne er blevet klar over tyveriet. I øvrigt bliver det interessant at se om Anker Boye prøver at betale med et bruttoløntræk på 125.000 kr, hvilket umuligt kan være lovligt.