Statens It-råd skifter ud: Her er de fire nye medlemmer

»It-rådets rådgivning og sparring for de øverste ledelser i staten har været helt afgørende for, at vi i dag har en langt mere professionaliseret og moden tilgang til it-udvikling i staten,« siger Rikke Hougaard Zeber, direktør i Digitaliseringsstyrelsen. Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
De nye medlemmer kommer både fra det offentlige, interesseorganisationer og fra private virksomheder.

Der er kommet fire nye medlemmer i Statens It-råd. Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen i en meddelelse.

Rådet har siden 2011 haft til opgave at risikovurdere og de største it-projekter i staten, og siden 2018 har ekspertorganet også haft til opgave at lave reviews af de største it-projekter og digitale systemer i staten.

Statens It-råd består af i alt 13 personer, der har erfaring med it-projekter fra både det offentlige og det private. De fire nye medlemmer til rådet er blevet udpeget af finansminister Nicolai Wammen (S), og personerne er:

 • Anne Nørklit Lønborg, CIO i Tryg
 • Betina Hagerup, direktør for markeder i Dansk Erhverv
 • Line Find, partner i Mancofi
 • Stig Lundbech, direktør i Koncern IT i Københavns Kommune

Udskiftning

Samtidig med, at de fire nye navne er blevet en del af Statens It-råd, udtræder fire tidligere medlemmer også af det vejledende ekspertorgan. De medlemmer, der nu forlader It-rådet, er:

 • Anne Marie Jess Hansen, direktør i Knowledge Cube
 • Jesper Jarmbæk, fhv. direktør i Kort- og Matrikelstyrelsen
 • Jørgen Bardenfleth, bestyrelsesformand
 • Lars Mathiesen, bestyrelsesformand

I forbindelse med udskiftningen i rådet giver Digitaliseringsstyrelsens direktør, Rikke Hougaard Zeberg, »en kæmpe tak« til de afgående medlemmer for den indsats, de har lagt.

»Langt flere it-projekter bliver i dag succesfuldt gennemført inden for tid og budget. It-rådets rådgivning og sparring for de øverste ledelser i staten har været helt afgørende for, at vi i dag har en langt mere professionaliseret og moden tilgang til it-udvikling i staten. Jeg ser frem til det videre samarbejde med It-rådet og herunder også samarbejdet med de nye medlemmer,« siger Rikke Hougaard Zeberg i en pressemeddelelse.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Morten Winther

Jeg tænker det er en fordel at en del af rådsmedlemmerne har erfaring med risici inden for store offentlige it-projekter. Når man kigger på de 13 medlemmer, virker det mere til at der er en overvægt af folk med baggrund inden for finans/forsikring.

Det offentlige kan lære utrolig meget af hinanden på tværs, så vi ikke laver de samme fejl igen og igen.

 • 4
 • 0
#3 Torben Mogensen Blogger

Det ville klæde rådet, at have mindst et medlem, der er (eller har været) forsker på et universitet. Disse er dels i reglen meget vidende og dels mere uafhængige end IT-chefer (uanset om de er chefer i private eller offentlige institutioner). Og de vil fungere fint som modstykke mod IT-cheferne.

Man kunne f.eks. have spurgt Mads Tofte (tidligere rektor for IT-Universitetet), der for nylig kom tilbage fra sin stor sejltur. Det er ikke givet, at han havde sagt ja, men man kunne have prøvet.

 • 15
 • 0
#4 Rune Hansen

Hvor er udviklerne, system administratorerne og netværksfolkende med fødderne plantet i “virkeligheden“ og hands-on erfaring med systemudvikling og projektstyring?

Ved godt at det vil være farligt at bringe faglighed ind magtens gemakker, det kunne jo risikerer at eksponerer kejserne og alle deres mangler.

 • 8
 • 0
#5 Jan Heisterberg

Prøv lige at sætte dig i den hold-træner-stol som Nicolai Wammen burde sidde i. Holdet består af 13 spillere (medlemmer). Hvilke færdigheder, kompetancer, burde de have have ?

Man kan vælge den sportslige model med et All-Star hold, som aldrig har eller aldrig kommer på banen. Man kan vælge "landshold-modellen", hvor de bedste spillere udtages til de roller, positioner, som nu engang skal fyldes.

Andre debat-indlæg peger på enkelte færdigheder, men prøv istedet at besætte 13 pladser med komplementære færdigheder, som kan give et vinder-hold.

I listen ser jeg mange "høvdinge", men jeg ser ikke "krigere" som åbenlyst har de særlige færdigheder som jeg synes er på krævet.

For eksempel kan man jo læse de sidste fem rapporter og se på de nødlidende projekter og deres root-causes. Det vil pege på nogle af de færdigheder som er påkrævet.

 • der er mange projekter med ny baseline, og kun få kommer permanent tilbage i "grønt lys". Root-causes: kravsspecifikationen, ambitioner, brugergrænseflade.
 • der er mange projekter med overskredet budget i penge eller tid. Root-causes: som ovenfor OG dårlig projektmodel (del is drevet af Kammeradvokatens fastpris-syndrom).
 • der er mange projekter med lang tidsplan istedet for fasevise afleveringer og idriftsærning. Root-causes: som ovenfor idet lang tidsplan er en selvstændig stort risikofaktor - fordi virkeligheden ændrs under benene på projektet, som så skyder efter bevægeligt mål.

Så min konklusion: måske er der sat et stærkt hold, men det kan kun bedømmes hvis der for hver af de 13 medlemmer laves en liste over respektive spidskompetancer OG disse modsvares af fortidens væsentligste root-causes til nødlidende projekter.

Om det sidste findes iøvrigt flere selvstændige, akademiske, undersøgelser. Det er ikke så svært at finde.

 • 8
 • 0
#6 Jesper Frimann

Det offentlige kan lære utrolig meget af hinanden på tværs, så vi ikke laver de samme fejl igen og igen.

Jo, Morten det er jeg slet ikke i tvivl om, og jeg er også enig i vigtigheden i vidensdeling og netværk hos offentlige IT-ledere. Men lad nu det kører i sit regi.

Hele ideen fra starten med med statens IT-råd, var netop at lade professionaliseringen fra det private erhvervsliv sætte sit præg på statslige IT-projekter. Og ja.... Dette skal ikke ses, som kritik af nogen, men bare pointere at ved at åbne for offentlige IT-chefer, så går man lidt imod den oprindelige ide med IT-rådet.

Man kan med fordel læse den oprindelige rapport fra arbejdsgruppen vedrørende bedre statslige it-projekter.

// Jesper

 • 3
 • 0
#7 Bjørn Anker-Møller

"Professionaliseringen i det private erhvervsliv" er ikke markant større end i det offentlige. Der er også projekter som går i hegnet der, men det kommer bare ikke til offentlighedens kendskab. Så lad os endelig få repræsentanter for offentlige virksomheder i it-rådet...

 • 8
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere