Statens It-projektråd: Vi skal være bedre til at trække stikket

7. marts 2012 kl. 15:095
Statens It-projektråd: Vi skal være bedre til at trække stikket
Illustration: Lars Refn.
Statslige institutioner har for lidt erfaring med store it-projekter og er for dårlige til at bruge den erfaring, de har, lyder det fra Lars Frelle-Petersen, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den nylige 400 millioner kroners offentlige it-fiasko Polsag er et godt eksempel på, hvordan store it-projekter i det offentlige løber løbsk. Det er, ifølge Lars Frelle-Petersen, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, et generelt problem, som det ét år gamle It-projektråd skal rette op på.

»Nu handler det om at tage fat i topledelsens ansvar i forbindelse med de store projekter. Men vi vil også stille skarpt på vores leverandører og leverandørernes kompetencer og sørge for, at når vi nu løfter os selv, at vi så også får nogle leverandører, der er bedre til at levere,« siger Lars Frelle-Petersen til Version2.

It-projektrådet skal gennemse og rådgive alle statslige it-projekter med et budget på 10 millioner kroner eller derover, og til formålet har rådet udviklet en ny projektmodel. I den nye model skal alle projekter udarbejde en systematiseret business case, en risikomodel og de meget risikofyldte projekter skal udarbejde simuleringer af, hvordan projektet kan falde ud under forskellige risikoscenarier.

Rådet behandler nu omkring 70 større statslige it-projekter, og erfaringerne peger på, der generelt har været mangel på ekspertise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Allerede nu beder vi projektholderne om at gå hjem og arbejde videre med idéen bag projektet, tidsplaner og de økonomiske forudsætninger,« siger Lars Frelle-Petersen og fortsætter:

»Vi må konstatere, at der stadig er meget, ministerierne skal lære i forhold til at estimere og forudsige deres projekter.«

Statslige institutioner mangler erfaring

Det store problem er, at der ikke er nok erfaring at trække på, når store it-projekter skal søsættes.

»Det handler generelt set om manglende erfaring og viden, og at institutioner simpelthen ikke har evnet at opbygge læring. Nogle institutioner er for små og gennemfører projekter for sjældent, og de har sådan set grundlæggende ikke forudsætningerne til at drive større projekter,« siger Lars Frelle-Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men problemet eksisterer også i de store institutioner, fordi der ifølge Lars Frelle-Petersen ikke har været opbygget en kultur, hvor man trækker på erfaringer fra tidligere projekter.

Version2 er mediepartner på Dansk IT's konference It-outsourcing som vejen ud af krisen, hvor Lars Frelle-Petersen går i dybden med projekterfaringerne fra Statens It-projektråd.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 03/09/2012 - 12:35

Jeg savner engagement i forbindelse med leverancerne. (Ikke at forveksle med gensidig begejstring.) Både fra leverandøren og fra kunden.

Gennem den massive strøm af sager der har været beskrevet, bl.a. her på V2, forekommer det som om der er et niveau af ligegyldighed over for de opgaver man er blevet betroet. Det kan også være inkompetence, men der er eksempler på ligegyldighed. Det er som om, at man ikke er sit ansvar bevist, og derfor ikke går til opgaven med tilstrækkeligt engagement.

Jeg ser positivt på at Lars Frelle-Petersen, begynder at åbne øjnene for alternativer til de gamle fastkørte systemer.

PRINCE2 er måske ikke den helt rigtige model, eller også så bliver den ikke brugt. Bruger man ikke værktøjet, så skal der kigges på om det er det rigtige værktøj, eller om det er brugeren der er noget galt med. Det må Lars Frelle-Petersen få klarlagt, og enten fundet et alternativt værktøj, eller alternative brugere af værktøjet.

At trække stikket, over for leverandører som ikke kan eller vil, er ofte ikke inden for Lars Frelle-Petersen muligheder. Det vil ofte være en Minister, der skal træffe den beslutning. Skal vi hjælpe Lars Frelle-Petersen, vil det være påvirkning gennem politikerne, der åbner mulighed for at Lars Frelle-Petersen, kan gøre noget substantielt ved problemerne.

2
8. marts 2012 kl. 17:43

Når man høre om de genvordigheder der er i staten mht IT... specielt når man ved at de ihvertfald i teorien køre efter PRINCE2 systemet..

"Nu handler det om at tage fat i topledelsens ansvar i forbindelse med de store projekter."

wow... måske skulle de ta og læse den PRINCE2 pixie bog der findes, den er lille tynd og letlæselig... næsten gratis og når beslutningen (på baggrund af en godt udarbejdet projekt initierings dokumentation) om at gennemføre projektet hvad er det så lige topledelsen skal lave ?

"Det handler generelt set om manglende erfaring og viden, og at institutioner simpelthen ikke har evnet at opbygge læring."

"I den nye model skal alle projekter udarbejde en systematiseret business case, en risikomodel og de meget risikofyldte projekter skal udarbejde simuleringer af, hvordan projektet kan falde ud under forskellige risikoscenarier."

Er alle ting som et projekt skal ha for at kunne leve op til at kunne kaldes PRINCE2 projekter.

Så basalt set er "rådet" at staten skal gøre som de har sagt de har gør... IE at benytte PRINCE2.

Men man skulle måske sikre sig at alle faktisk ved hvad PRINCE2 betyder... staten har råd til at sende folk der er arbejdssøgende på PRINCE2 kursus... hvorfor sender de ikke deres egne projektmedarbejdere på PRINCE2 kursus... og så faktisk sørge for at projekterne lever op til PRINCE2...

Jeg håber virkeligt ikke der er betalt mange penge for at udvikle den "nye" projekt model for den lyder ret meget som det der undervises om på PRINCE2 kursuser.

Få styr på jeres projekter, lav en benhård projektsikringsfunktion. Indrag kun styringsgruppen når der er overskredet fasetolerancer eller ricisi der truer den overordnede business case... og indrag kun virksomhedsstyrelsen når projekttolerancer overskrides....its not that hard.

Selvfølgeligt er det lidt besværligt men det er ret godt til at holde styr på hvornår hvem besluttede hvad og huske på at man skal forholde sig til om business case stadig er positiv og forholde sig til hvordan business casen har det hvis et ændringsønske gennemføres... Basalt set en god måde at holde missioncreep indenfor budgettet...

Så enten køre staten faktisk IKKE med PRINCE2 eller de er røv elendige til at gennemføre det i virkeligheden... og uanset hvad så skulle de ta at få fingeren ud af bageriet og se at implementere PRINCE2 ordentligt.

Desuden er det idiotisk at udvikle sit eget, når det vil gøre det besværligt at ansætte folk der ikke er trænet i den egenudviklede projektmodel og der findes en der er en international certificerbar projektstyrings best practice projektmodel der undervises i mange steder omkring i Danmark og benyttes i internationale virksomheder...

3
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tor, 03/08/2012 - 19:09

Jeg tror ikke, at du skal regne med, at man kender til f.eks. PRINCE2. Der er sikkert nogen, men det er tydeligvis ikke noget man bruger. Det er netop hvad Lars Frelle-Petersen beskriver.

At Lars Frelle-Petersen beskriver, at der er problemer, er positivt. Det er også positivt at der er nedsat et råd, som arbejder på, en eller anden løsning.

Så mangler vi kun, at man får trukket bremsen, og får styr på det, INDEN man trækker noget ned over borgerne, som man ikke selv lever op til.

Som borger, kan man skrive til Digitaliseringsstyrelsen, alle IT-ordførerne, Minister, eller mere menige Folketingsmedlemmer, og gøre opmærksom på, at der er en række mangler, som skal rettes, inden man kan tage løsningerne i brug. Finder man overtrædelser af lovgivningen, f.eks. persondataloven, kan man f.eks. også skrive til Datatilsynet.

Man kan ALTID skrive, hvis man føler at man har noget man vil gøre opmærksom på. Husk, at hvert eneste folketingsmedlem, er valgt ind i folketinget, for at varetage befolkningens interesser. De skal lytte til dig. Hvert eneste offentlige embedsmand, er ansat for at varetage befolkningens interesser. De er der for befolkningens skyld, det er ikke befolkningen der er der for deres skyld.

Man finder ordførerne på folketingets hjemmeside, under deres respektable partier, der er også en ordfører i det parti du stemmer på. Link til Folketingets partioversigt:https://www.ft.dk/Demokrati/Partier/PartiOversigt.aspx

1
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tor, 03/08/2012 - 16:19

Det er meget positivt at høre It-projektrådet, faktisk har gjort en indsats. Det skal de have ros for.

Kan man så lære at trække bremsen, og få sit eget på plads, inden man tvinger borgerne ud i et Digitaliseret samfund, der ikke fungerer. Så vil vi være nået 75 % af vejen, og vi vil alle kunne klappe hinanden på skulderen, og komme videre.