Statens It missede 5 ud af 15 mål

17. september 2012 kl. 10:446
Ud af 15 mål for kvaliteten hos Statens It blev fem ikke opfyldt i 2011. Manglende målinger af resultaterne er hovedforklaringen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Statens It, som står for it-drift til 11.000 statslige ansatte, levede kun på ni områder ud af 15 op til de krav, der på forhånd var sat for 2011. Ét af målene var delvist opfyldt, mens fem af dem ikke blev opfyldt.

Det viser Statens It’s årsrapport og målrapportering for 2011, hvor de 15 målkrav bliver gennemgået.

Dommen ’ikke-opfyldt’ falder blandt andet over et af de centrale mål for, hvor høj kvalitet it-driften har, nemlig om Statens It leverer til tiden, for eksempel hvis en kunde har brug for en ny server. 90 procent af leveringerne skal være klar inden for tidsfristen i kontrakterne, før målet er opfyldt, men problemet er, at Statens It ikke har kunnet måle godt nok, hvor længe det egentligt har taget.

For eksempel vil en bestilling afleveret i god tid blive talt som en meget lang leveringstid. Derfor kan Statens It ikke vurdere, om målet er opfyldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der bliver arbejdet på en løsning, der gør det muligt reelt at måle leveringstiderne, lover Statens It i afrapporteringen.

Brugertilfredsheden dumper Statens It også, igen fordi målemetoderne har været forkerte. En ny måde at måle brugertilfredsheden på blev indført i slutningen af 2011, og det havde ikke givet et stort nok datagrundlag til en konklusion.

Kravet om oppetid og tilgængelighed lever Statens It op til, fremgår det af rapporten. Målet er 99 procent oppetid i arbejdstiden og 98 procent uden for arbejdstid, og målt som en gennemsnit ligger Statens It over dette mål.

Men det dækker også over, at nogle ministerier eller styrelser har oplevet lavere oppetid end de 99 procent. I juli måned i 2011 lå den samlede oppetid for alle kunderne også under målet, med 97,9 procent i arbejdstiden, mens målet bliver nået i resten af årets måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medarbejdertilfredsheden er ikke god nok, fremgår det af målrapporteringen, hvilket forklares med fyringsrunder, organisationsændringer og skiftende chefer.

Samlet set lander Statens It på en målopfyldelse på 63,3 procent i 2011, hvilket bliver betegnet som ’ikke helt tilfredsstillende.

Statens It har siden januar 2010 samlet it-driften for syv ministerier og en række styrelser, men brugerne har ikke været imponerede af resultaterne endnu, fremgik det af årets IT i Praksis-rapport, der blandt andet tager temperaturen på den offentlige it-indsats.

Moderniseringsstyrelsen, som har ansvaret for Statens It, indrømmer da også, at driften ikke er tilfredsstillende. Arbejdet med at flytte og konsolidere it-driften har været meget kompliceret, har styrelsen forklaret Version2.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
19. september 2012 kl. 10:25

@Peter Makholm

Jeg tilstår, at jeg ikke har læst årsrapporten, men baseret mig på journalistens artikel - og det er øjensynlig ikke godt nok. Så:

  1. journalisten burde ikke have bragt sensationsoverskriften uden samtidigt at medtage din seneste faktuelle oplysning om kvartalsrapporter.
  2. det sagt, så vil jeg trods alt minde om det du skriver: "... afrapportering af resultatmål tror jeg er sket langt tidligere.". Måske aner jeg i dette ikke den samme klippefaste oplysning som du senest kommr med ?

Skal sagens polimik mon ikke sluttes her ?

4
18. september 2012 kl. 20:22

Hvorfor så negativ? :-)

3
18. september 2012 kl. 20:00

@Peter Makholm

Jeg fastholder det grundlæggende synspunkt:

  • mål, og en rapport over målopfyldning, er et styringsværktøj
  • hvis rapporteringsfrekensen / opgøringsfrekvensen er årligt, så er det essentielt at en rapport/opgørelse foreligger snarest efter periodens ophør - f.eks. 1/2 eventuelt 1/3. Det er FUNDAMENRALT for styring.
  • dette muliggør efterkritik og handlingsplaner for at forbedre målopfyldelsen.

Målene blev øjensynlig ikke nået - ergo er forbedringer påkrævet. Jo før, jo bedre for målopfyldelsen.

Resten af forklaringen er bortforklaring - i sig selv et symptom på sygdommen.

5
18. september 2012 kl. 20:51

Jeg fastholder det grundlæggende synspunkt:

Men den omtalte rapport er ikke en 'rapport over målopfyldning'. Det er styrelsens årsrapport til deres overordnede der blandt andet indeholder et resume af årets resultatmål. Selve resultatmålene bliver der fulgt op på kvartalsvist og den sidste kvartalsrapport foreligger som som appendix i årsrapporten.

Har du iøvrigt læst analysen? Det fremgår for eksempel at man blandt andet undervejs netop har taget resultaterne til efterretning og ændret måden at måle brugertilfredshed på til noget mere retvisende.

1
17. september 2012 kl. 18:25

Rapporten er dateret 28. juni 2012, men det er lidt suspekt at den ført kommenteres nu - mon den først er udgivet nu ?

Men UANSET hvilkent tidspunkt er det rette, så er det retoriske spørgsmål:

  • er der ikke et mål for hvornår rapporten skal udgives ?

For hvis ikke rapporten er udgivet, så kan der ikke reageres på den - og så bliver det jo aldrig bedre.

Eller er sandheden, at det er et mål at udgive rapporten, men at alle berørte er ligeglade, herunder ledelsen, og så kan den jo godt vente.

Det er næsten værre at rapporten kommer sent end at målene ikker opfyldt. Så der er vel slet ingen styring af statens it ?

  • eller hvad ?
2
18. september 2012 kl. 09:25

Rapporten er dateret 28. juni 2012, men det er lidt suspekt at den ført kommenteres nu - mon den først er udgivet nu ?

Næppe, den bliver bare ikke promoveret som eksternt kommunikationsværktøj.

Formålet med en årsrapport i statslige styrelser er først og fremmest at afrapporterer til deres departement. Styrelser der har en klar profil som informationsvirksomhed bruger til tider årsrapporten som springbrædt til at sætte fokus på bestemte områder, men Statns-IT er primært en intern servicefunktion.

Selve analysen af målopfyldelse of afrapportering af resultatmål tror jeg er sket langt tidligere. Jeg tror at regnskabet er flaskehalsen og så tager det også noget tid at få godkendt hos departementet.