Statens it-kontrakter skal kulegraves af Rigsrevisionen

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
CSC’s rammeaftale med statens myndigheder er blevet forlænget flere gange i strid med reglerne om offentligt udbud og nu vil Rigsrevisionen med al sandsynlighed blive bedt om at kulegrave flere af statens kontrakter med it-leverandører.

Million-kontrakter mellem staten og dens it-leverandører forlænges uden at komme i udbud, og det skal Rigsrevisionen nu kaste et kritisk blik på. Det skriver Politiken.

Efter en forundersøgelse af CSC’s rammeaftaler med Rigspolitiet og Skat på foranledning af Statsrevisorerne i Folketinget, har Rigsrevisionen meldt tilbage, at den finder det højst relevant at foretage en breder kulegravning af statens indgåelse af kontrakter med private leverandører.

De to statslige myndigheder har nemlig konsekvent forlænget rammeaftalerne med CSC de sidste 20 år uden at sætte det i udbud. Rigspolitiet har forlænget kontrakten fem gange, mens Skat tre gange har forlænget med CSC uden at sætte opgaven i konkurrence.

For tre år siden underskrev Skats direktør Jesper Rønnow en forlængelse af kontrakten med CSC, hvor Skat over for Politiken i dag erkender, at ‘udbudsreglerne som udgangspunkt ikke har været fulgt’.

Myndigheden oplyser dog også, at direktøren på det tidspunkt ikke var blevet gjort opmærksom på, at underskriften var i strid med EU’s udbudsregler. Ifølge avisens oplysninger har kontrakten en værdi på et trecifret millionbeløb.

Efter Rigsrevisionens indledende undersøgelse skal Folketingets Statsrevisorer nu tage stilling til, om en større kulegravning af statens øvrige it-kontrakter skal sættes i værk. Det forventes at ske den 27. januar.

»Den tilbagemelding, vi har fået fra Rigsrevisionen, bestyrker mig i, at det er en rigtig god idé at bede Rigsrevisionen om en undersøgelse, som omfatter andre statslige institutioner. Jo større it-kontrakter, der er tale om, des mere bekymret kan jeg være for, at de offentlige midler ikke er blevet forvaltet tilstrækkelig effektivt, fordi man ikke har sikret sig en konkurrencedygtig pris,« siger statsrevisor Lars Barfoed (K) til Politiken.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Anne-Marie Krogsbøll

"For tre år siden underskrev Skats direktør Jesper Rønnow en forlængelse af kontrakten med CSC, hvor Skat over for Politiken i dag erkender, at ‘udbudsreglerne som udgangspunkt ikke har været fulgt. Myndigheden oplyser dog også, at direktøren på det tidspunkt ikke var blevet gjort opmærksom på, at underskriften var i strid med EU’s udbudsregler.."

Igen får man en ubændig trang til aktindsigt....

I øvrigt: En ting er, at Rønnow angiveligt ikke skulle være blevet advaret - en anden ting er, om ikke en person, der ansættes som direktør for Skat, kunne forventes at vide dette, uden at nogen fortæller ham det? Er det ikke almen viden, at den slags skal i udbud? Selv uden at få en millionløn for at vide det?

Og: " ...underskriften var i strid med EU’s udbudsregler.."... En mærkelig formulering, som lugter langt væk af spin. Er det kun underskriften, der ikke overholde udbudsreglerne? Meget mærkeligt.

AKTINDSIGT NU!!!!!!!

  • 5
  • 0
Mads Bendixen

En mærkelig formulering, som lugter langt væk af spin. Er det kun underskriften, der ikke overholde udbudsreglerne? Meget mærkeligt.

I en kontrakt, indgået efter et EU-udbud, kan der godt være indskrevet optioner på forlængelse af kontrakten. Men hvis ikke kontrakten er indgået efter udbud, er det næppe ok at forlænge den.

http://www.udbudsportalen.dk/Vejledninger/Udbud---Trin-for-trin/Trin-1-P...

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere