Statens it-chef: Brugervenligheden rider os som en mare
Det halter med især brugervenligheden på de offentlige it-tjenester.
Sådan lyder dommen fra flere hundrede it-professionelle, som fagforeningen IDA har bedt om at vurdere digitaliseringsindsatsen i det offentlige.
Samlet har digitaliseringen af det offentlige fået den mangelfulde karakter 4,9 på 12-skalaen, men brugervenligheden rangerer endnu lavere end sikkerheden på tjenesterne.
Konfronteret med undersøgelsen, indrømmer direktøren for Digitaliseringsstyrelsen, at brugervenligheden i det offentlige ikke er god nok endnu.
»Den offentlige sektor på nettet udstiller meget det, som vi er: Et meget lagdelt univers med ekstremt mange niveauer og forskellige myndigheder,« siger Lars Frelle-Petersen til Version2 og fortsætter:
»Det kan ikke være meningen, at det er borgeren, der skal finde ud af, hvordan den offentlige sektor fungerer. Det er os, der skal komme borgeren i møde, og det er ikke lykkedes for os endnu. Der er ingen tvivl om, at det, der rider os som en mare, er brugervenligheden.«
Læs hele interviewet med Lars Frelle-Petersen i Version2's Insightmagasin. Magasinet beskriver udviklingen inden for eGov i henholdsvis Estland, England og Danmark.
Selvom nogle af de offentlige tjenester kan se imødekommende ud på overfladen, så gemmer der sig ofte et virvar af forskellige services fra forskellige myndigheder nedenunder, hvilket kan virke forvirrende.
Borgerportalen borger.dk findes ganske vist i en mobilversion, men lige så snart man kommer ind under overfladen og eksempelvis skal registrere en flytning, bliver man ledt over til et eksternt site, hvor der ikke er nogen mobilversion.
»Det kunne være rart at sige, at vi gør det på én samlet måde, når vi udstiller så mange selvbetjeningsløsninger på borger.dk i stedet for, at hver myndighed har mulighed for at vælge sit eget layout, setup osv.,« siger Lars Frelle-Petersen og uddyber:
»Den offentlige sektor på nettet er ikke særlig moden endnu, og det udtryk vi kunne have over for borgeren kunne være langt mere ensrettet. Vi kan aldrig blive Apple, men vi kan nå et langt stykke.«
Digitaliseringsstyrelsen er i øjeblikket ved at forberede Danmarks næste digitaliseringsstrategi for det offentlige, der vil træde i kraft fra 2016. Og her er det især webløsninger til mobiler på tværs af de offentlige tjenester, som er på tegnebrættet ifølge Lars Frelle-Petersen.
Digital Post kan være på vej til din almindelige email
Digital Post scorer med karakteren 4,9 også meget lavt på brugervenlighed i undersøgelsen.
Tjenesten har især været kritiseret for at være besværlig at bruge, fordi man skal logge ind på en selvstændig email service som e-boks.dk eller borger.dk, hver gang man skal kommunikere med det offentlige eller bare læse den nyeste lønseddel.
Men det kan ændre sig i en senere udgave af Digital Post ifølge Lars Frelle-Petersen, der i den kommende digitaliseringsstrategi vil kigge på, om borgerne fremover skal kunne modtage emails fra det offentlige i den private indbakke som eksempelvis Gmail.
Forskellen fra e-boks og en almindelig emailtjeneste er, ifølge selskabet bag e-boks, at alle mails internt i systemet bliver krypteret og således håndteres i et sikkert univers.
Af samme grund har det også været kritiseret, at man ikke kunne bruge platformen til at sende sikre emails til andre brugere og eksempelvis ens bankrådgiver - nu hvor man alligevel er tvunget til at bruge den.
»Det er meget udsigtsløst, at man har lavet infrastruktur til sikker digital post, og så kan man ikke sende det til hinanden,« siger FreeBSD-udvikler og Version2-bloggger Poul-Henning Kamp.
Hos e-boks vil man ikke udelukke, at det kan komme på tale i fremtiden, men udsigterne er knap så lyse, hvis der ikke er nok brugere, der efterspørger det:
»Det er klart nogle af de nye ting, vi kaster os over. Men det er altid en afvejning om, hvad der kan give mest værdi og bliver efterspurgt af flest brugere," siger e-boks’ kommunikationschef, Susanne Søndahl Wolff.
Det er allerede muligt, at bruge e-boks til at sende mails til eksempelvis ens bankrådgiver eller andre private virksomheder, der abonnerer på tjenesten ifølge Susanne Søndahl, der dermed sender noget af kritikken videre til bankerne.
Det er nemlig op til den enkelte virksomhed, om den vil acceptere tovejskommunikation med borgeren via tjenesten. Og det er ikke alle, der har valgt det, oplyser hun.
Vidste du, at Estland slår Danmark på adskillige fronter, når det gælder digitaliseringen af den offentlige sektor? Læs mere om landets spektakulære tiltag, og hvad vi kan forvente os i Danmark fremover i vores Insightmagasin om eGov. Det er gratis og kan downloades her.
Magasinet byder blandt andet på længere interview med Danmark og Estlands it-direktører, der også kommer kommer og taler til IDA's Driving IT-konference om eGov, privacy, startups og cool tech. Konferencen løber af stablen den 14. november - læs mere og tilmeld dig her.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.