Statens digitaliseringsstrategi: Print en pdf

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
It-eksperten John Gøtze anklager Finansministeriet for en amatøragtig måde at publicere digitaliseringsstrategien på. Han har nu selv lavet en bedre, weboptimeret version.

Regeringens oplæg til en digitaliseringsstrategi, der fredag gennemsyrede det danske it-medielandskab, får nu drøje hug for at være publiceret med en højst analog tankegang.

Det er it-arkitektureksperten John Gøtze, der i et blogindlæg undrer sig over, at den slags strategier så godt som altid publiceres på nettet i form af en pdf-fil optimeret til print.

»Som sædvanlig publicerer Finansministeriet kun en farvestrålende PDF på 2MB – også selvom deres hjemmeside troligt siger “ Vis hele publikation i HTML”, og på den side angiver et link til … PDFen!,« skriver John Gøtze på sin blog og fortsætter:

»Ikke at der er noget galt med PDF, slet ikke, men som det eneste alternativ er en papirtrykoptimeret udgave med underlig kildekode (opmærkning) et dårligt valg, især når man ikke engang har besværet sig med at gøre PDFen skærmvenlig, ved for eksempel at lægge interne links ind i dokumentet. Selve linket til strategidokumentet er jo også en joke (teknisk set). Smid dog den CMS-leverandør på porten!,« lyder opfordringen fra it-arkitektureksperten på hans blog.

John Gøtze er dog udmærket klar over, at den bedste kritik altid er konstruktiv kritik, og derfor har han nu kvit og frit givet webfolkene i Finansministeriet mulighed for at se, hvordan opgaven efter hans mening burde løses:

»Som jeg sad der og kæmpede med PDFen og kopiering til mine noter gik det op for mig, at jeg havde kopieret hele strategien ud af PDFen, og der slog det mig, at så kunne jeg jo bare selv lave en web- og mobilvenlig version af strategien, så det gjorde jeg,« skriver han på sin blog.

Se John Gøtzes web-optimerede version af digitaliseringsstrategien her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Peter Müller

Dejligt at se at data kan blive gjort tilgængelige i bedre formater. Jeg håber i høj grad at det offentlige vil tage kritikken til sig.

Lidt feedback: Når jeg besøger siden med android har jeg encoding problemer. Det ligner dobbelt encodet utf-8

 • 0
 • 0
#4 John Gøtze

Peter, tak for kommentarerne. Hvad angår encoding-problemerne må jeg være dig svar skyldig. Jeg encoder og deklarerer i UTF-8, men kan ikke se hvordan det bliver til dobbeltencoding. Skal dog indrømme, at jeg er i tvivl om hvordan HTML5 virker med encoding. Har forgæves ledt efter danske websider i HTML5, men ikke fundet noget. HTML5-specen er ikke særligt fyldestgørende her heller. På min Android-telefon virker min side dog fint.

 • 0
 • 0
#8 Lars Tørnes Hansen

Ret god ide at vise at de skal være helt digitale, hvis det skal lykkedes.

Udover PDF, HTML+CSS+Javascript, bør der data kunne serialiseres fra formularer til et maskinlæsbart standardformat, sådan at data nemt kan udveksles, og bearbejdes af computere (kræver selvfølgeligt at det er lovligt, men det er en anden snak).

Er man lidt smart kan man bruge forskellige javascripts til at modtage en formular i et maskinlæsbart format. Det maskinlæsbare format læses af et javascript på brugerens enhed, som kan være en desktop computer med en stor skærm, en netbook, med en mindre skærm, en tablet med store knapper (så din finger kan ramme f.eks. knapper), mobiltelefoner med små skærme og god til lille skærmopløsning, for helt simple telefoner kan man tilbyde en HTML genereret webside.

Ideen er nu at der kun er en maskinlæsbar formular, og mange javascripts der genererer HTML+HTML formular+CSS på brugerens enhed. Der for for hver maskinlæsbare formular, også et tilsvarende maskinlæsbart resultat. Slutteligt er der også et javascript der afsender data fra HTML formularen. De data er så det førnævnte maskinlæsbare resultat.

Ideen med det sidste er at en offentlig myndighed kan modtage formular resultatet i serialiseret format fra flere steder: 1. Fra en HTML formular som brugeren udfylder: Formatet skrives af føromtale javascript der skriver det serialiserede formular resultat. 2. Fra en offentlig myndighed til en anden offentlig myndighed: F.eks. hvis man flytter til et sted, der gør at man skifter kommune. 3. Ved at bruge maskinlæsbare formater kan man præsentere data på alle de måder man kan tænke sig. Det gælder både fra afsender og modtager side. Data kan også nemt modtages og opbevares i myndigheders databaser for en mere effektiv adgang til informationer. Borgere og virksomheder kan også have de samme informationer de har afsendt i deres egen database. 5. Myndigheders systemer kan laves til automatisk kommunikation med virksomheders systemer (automatiske indberetninger f.eks.). Her er det nødvendigt at bruge RSA public-key kryptografi, så både modtager og afsender kan verificere hinandens rigtige identitet.

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

Jeg må nok lige starte med at fortælle, at jeg med header mener overskrifter, og altså ikke noget, der foregår i den anden header (geez, sic!)

"Indledning" har fået en h3. "Det gælder fremtidens velfærd", som jeg vil mene er under "indledning" har fået en h2, og "Slut med papirblanketter og brevpost", som jeg mener burde være under "Spor 1" har fået en h1.

Som sagt et godt initiativ, men nu spurgte du jo?!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere