Statens digitaliseringsboss: Nu skal statens it-projekter være agile og modulære
Statens digitaliseringsboss, Lars Frelle-Petersen, der retteligt er direktør for Digitaliseringsstyrelsen, går nu ud og slår fast, at der skal arbejdes mere agilt og modulært i udviklingen af fremtidens offentlige it-projekter - simpelthen for at kunne HOLDE trit med den rivende udvikling inden for både muligheder og krav fra borgerne.
Det sker i en klumme, som direktøren netop har udgivet.
»Sigtet er, at fremtidens infrastrukturudvikling bliver mere agil og komponenterne mere modulært opbygget. Det vil betyde, at det i højere grad bliver muligt løbende at tilpasse løsningerne, når nye teknologiske muligheder opstår. Det vil også give mulighed for at inddrage flere leverandører med spidskompetencer inden for nye teknologier,« lyder det fra Lars Frelle-Petersen
Han maner dog også til ro mht. eventuelle forventninger, inden de blomstrer for voldsomt op, idet opgaven er et 'kompliceret samspil af mange behov, interesser og afhængigheder, eksempelvis til danske virksomheders løsninger og myndigheders fagsystemer', som det hedder.
Men mon ikke Lars Frelle-Petersen har store skandaler og tunge projekter i staten i tankerne? I hvert fald har han tidligere udtalt sig kritisk om Skats EFI-projekt og rejsekortet, eksempelvis på Dansk IT's konference Offentlig Digitalisering i Aarhus i marts:
»Man digitaliserede noget, der er udueligt – det skal vi ved gud lade være med,« sagde Lars Frelle-Petersen dengang.
Et faktum er det også, at Skat først medio 2015 så sin it-organisation dybt i øjnene og indledte et langsomt og gradvist skifte mod mere agil it-udvikling med en ny afdeling.
Denne agile enhed med 16 ansatte skulle være en en modvægt til den resterende it-organisation på over 300 it-folk, der vedligeholder legacysystemer, en applikationsportefølje på 230 forskellige systemer og arbejder med nye store it-indkøb.
Lederen af afdelingen har til Version2 udtalt, at nogle af de udfordringer, der er i Skat, kommer fra, at der går fra lang tid mellem behov og problem til opfyldelse af behov og problem.
Målet var bl.a. at lave mere brugercentrerede løsninger og hurtigere udvikling.
Og netop her holder Lars Frelle-Petersen med den tyngde, han har som Statens It-chef nummer et, også fast.
»Det kræver nøje kendskab til brugernes behov og markedets muligheder at levere de ønskede it-løsninger,« lyder det fra styrelsesdirektøren i klummen.
Den offentlige digitale service skal løbende udvikles, så den er tidssvarende og udnytter de teknologiske muligheder, der vil komme, anfører han:
»Vi skal have en god forståelse for brugernes fremtidige behov og fokusere på de rette nye muligheder, standarder og teknologier, når vi beslutter retningen for udviklingen af de vigtige løsninger. Det kunne f.eks. være, at vi fremover skulle anvende biometri, f.eks. irisscanning eller fingeraftryk, som en måde at identificere os digitalt på. Vi har høje ambitioner for fremtiden.«
Digitaliseringsstyrelsen har på vegne af den offentlige sektor blandt andet indgået et nyt partnerskab med bankerne om at udvikle og drive den løsning, der skal afløse det nuværende NemID – et samarbejde, der angiveligt skal bidrage til en mere innovativ udvikling til glæde for brugerne af løsningen.
Desuden inviterer styrelsen ligeledes til offentlig høring om næste generation Digital Post for at få input til fremtidens løsning.
»Nye teknologiske muligheder gør, at flere og nye aktører kan komme på banen. Derfor kigger vi også ud over landets grænser for at søge erfaringer og se, hvad markedet kan tilbyde. Vi er meget optaget at få konkurrence om vores kommende udbud – og interessen fra såvel små og som store nationale og internationale aktører ser ud til at være stor,« skriver Lars Frelle-Petersen.
Digitaliseringsstyrelsen har per 1. august gennemført en organisationsændring med henblik på at at kunne eksekvere på de høje ambitioner, ikke mindst for udvikling af infrastrukturen og eksekvering af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020, lyder det.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.