Staten udvikler unik fælles open source-kalender

Staten har betalt it-selskabet Cabo for udvikling af åbent integrationsmodul for stort set alle kalendersystemer. Noget leverandørerne selv burde have gjort, lyder det fra selskabet.

Endelig! Fristes man til at skrive efter at have læst, at der nu er udviklet fælles integrationsmodul mellem alle de gængse kalendersystemer.

Men det er ikke de store producenter af kalendersystemer IBM eller Microsoft, som er på banen med en løsning, der binder forskellige elektroniske kalendere sammen, men den danske stat.

Åben for alle

Resultatet er blevet et web-baseret kalendermodul, der er udviklet af lutter open source-komponenter, og som, selv om den er udviklet med henblik på at servicere offentlige virksomheder og institutioner på tværs af organisationer, i realiteten er åben for alle. Modulet gør det muligt at booke aftaler og møder på tværs af de respektive kalenderplatforme som eksempelvis Microsoft Outlook eller IBM Lotus Notes.

Bag produktet står århusianske Cabo Communications, og selskabets direktør Christian Orellana undrer sig da også såre over, at det er den danske stat, der er gået ind i arbejdet, der er unikt i verden.

»Vi har lige været til international kalenderkonference i USA for at præsentere vores løsning, og det er mit indtryk, at løsningen blev godt modtaget. Desværre har hverken IBM eller Microsoft ind til nu gjort noget for at finde fælles standarder for kalendersystemer, så nu har vi gået et langt stykke ad vejen, men jeg så da gerne, at de store spillere kom på banen med nogle standarder,« siger han til Version2.dk.

Kan bruges ved sammenlægning af afdelinger

Løsningen kan findes på adressen eKalender.dk, og er opbygget af open source-komponenter som Apache, mySQL, PHP, Tomcat og openLDAP samt Microsofts åbne kalenderformat iCalendar og har været et ganske omfattende projekt, hvor stort vil Cabo-direktøren dog ikke oplyse.

Den nye elektroniske kalender integrerer umiddelbart med Microsofts Outlook, mens brugere af IBM Lotus Notes og Groupwise skal have hjælp fra it-afdelingen til at sikre integration med eKalender.dk.

»Løsningen er jo meget relevant i disse tider, hvor mange forvaltninger slås sammen. Reelt er markedet jo nærmest delt mellem Microsoft og IBM, og hvad gør man så, hvis to forvaltninger, der har hvert sit kalendersystem skal slås sammen ? skal de så investere millioner i at vælge en af løsningerne. Nu kan de i stedet vælge at bruge eKalender.dk og beholde deres velkendte systemer,« siger Christian Orellana.

Umiddelbart har selskabet ingen planer om at skabe yderlig kommerciel værdi i systemet. Men efter præsentationen ved kalenderkonferencen vil Christian Orellana ikke afvise, at de internationale muligheder for løsningen vil blive undersøgt nøjere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jan Keller Catalan

Hvor kan kildekoden downloades eller ses henne? Ellers er det vel næppe helt så relevant at kalde det "open source-kalender".

Bare fordi det er en LAMP+openLDAP baseret service gør det jo ikke til en open source løsning. Men selvfølgelig har staten vel fået kildekoden fra Cabo og derfor er det en open source løsning, de har fået - men det betyder nok ikke særlig meget for brugerne...

 • 0
 • 0
#2 Anonym

lidt af at man har valgt at bruge Open Source teknologier til at lave noget som ikke er ment helt så Open Source som det er lyde i reklamen.

Disforuden andser jeg ikke valget af MySQL for at være særlig seriøst. Formålet med at det er Staten som udvikler er væl at man har tænkt sig at implamentere det allround. Man skulle nok ha' valgt nogle teknologier som er noget kraftigere, såsom JAVA, ASP.NET, Oracle eller minimum noget PostgreSQL.

 • 0
 • 0
#4 Kim Schulz

Det med at mysql skulle være et mindre velegnet produkt er altså en gang vrøvl. Det er mange år siden at MySQL var den lille hygge database som du omtaler den som. I dag kan de fuldt skalere sig på lige fod med f.eks. PostgreSQL (Oracle er en anden snak men der er prisen også en noget anden). MySQL er f.eks. flittigt brugt hos Google til deres databaser. Af andre firmaer kan nævnes FriendFinder, Amazon, Powell's books, NASA og Sanger Institute for bare at nævne et par stykker.

 • 0
 • 0
#6 Morten Kristoffer Hansen

Projektet er oprettet på Softwarebørsen på adressen: http://www.softwareborsen.dk/projekter/softwarecenter/felles-mail-og-kal... her findes indtil videre projektbeskrivelser samt brugerdokumentation. Al kildekode, der er udviklet i projektet, bliver gjort tilgængelig på Softwarebørsen på open source-vilkår, så alle har adgang til den.

Med venlig hilsen

Morten Kristoffer Hansen Videnscenter for Software, IT- og Telestyrelsen

 • 0
 • 0
#8 Troels Arvin

Hej synes, at Softwarebørsen er noget af det mest visionære IT, som det offentlige Danmark har realiseret de seneste par år (måske kun overgået af Økonomistyrelsens bemærkelsesværdige, utrættelige kamp for at få indført elektronisk fakturering).

Synd, at det indtil videre ikke er blevet brugt mere af forskellige offentlige virksomheder. Jeg har i min dagligdag (i en ret IT-tung offentlig virksomhed) flere gange rendt på situationer, hvor jeg vil æde min gamle hat på at der ville være en rigtig god business case i at gennemføre et mindre projekt på Softwarebørsen til lige at få afpudset lidt funktionalitet i noget open source software - i stedet for at poste tid og/eller kroner i diverse mere eller mindre tumpede workarounds. (Jeg har nævnt Softwarebørsen én gang internt, men det kom der ikke lige noget ud af.)

 • 0
 • 0
#9 Torben Seebach

Så kan de store drenge forhåbentligt lære det.

Det er virkelig på høje tid at noget som dette kommer frem. Dog er det lidt en streg i regningen hvis systemet ikke understøtter iCal (har ikke tjekket efter) da det jo er den eneste reelle åbne calender standard.

 • 0
 • 0
#11 Jan Keller Catalan

Al kildekode, der er udviklet i projektet, bliver gjort tilgængelig på Softwarebørsen på open source-vilkår, så alle har adgang til den.

Tak - den information var ikke alt for tydelig i artiklen.

Dog er det lidt en streg i regningen hvis systemet ikke understøtter iCal (har ikke tjekket efter)

Såvidt jeg kan se af SVN-browseren, er iCal, xCal, vCard o.m.a. del af projektet.

 • 0
 • 0
#12 Morten Kristoffer Hansen

Det endelige licensvalg til eKalender er ikke afklaret endnu, det bliver sandsynligivis enten en MPL eller en GPL. Der er ikke en fast standard for licenser til software på Softwarebørsen, så længe det er en OSI-godkendt licens. Det er dog rigtigt at mange projekter anvender MPL eller BSD.

 • 0
 • 0
#16 Christian Nobel

Når man taler om seriøsitet, så ville jeg mene at det er mere end useriøst og også ret så ukonstruktivt at komme med nogle bøvs på en debat, for så efterfølgende ikke at besvare på de spørgsmål der stilles.

Hvis det reelt er fordi man ikke har noget at have sine meninger i, så burde man holde dem for sig selv.

Meningen med en debat er at udveksle meninger og erfaringer, så andre også kan få glæde af den viden man forhåbentligvis besidder.

/Christian

 • 0
 • 0
#18 Lean Fuglsang

Er det ikke lidt voldsomt at alle emails der bliver registreret, kommer til at ligge i adressebogen? Eller har folk så gode spamfiltre, at man kan klare alt der bliver smidt efter? Personligt ville jeg mene at det skulle være opt-in, om man vil vise sin adresse.

 • 0
 • 0
#23 Kim Schulz

tjooe hvis det havde være lige til at finde frem til den info. Jeg ledte efter den men kunne ikke finde den hvilket for mig betyder at det ikke er brugervenligt nok. Anyways, takker for hjælpen, så fik jeg prøvet systemet og ved selvsyn konstateret at der er lang vej endnu før det er tilnærmelsesvis brugeligt nok til at jeg ville have det som en del af min hverdag.

 • 0
 • 0
#25 Dennis Krøger

Heh, du er klogere end mig! :)

Forøvrigt, angående grunden til at jeg ville slettes:

Fra feature listen "4. Du kan finde kontaktoplysninger om alle, som har registreret sig i den Fælles Offentlige Kalender." Det er IKKE en feature, det er satme en bug.

 • 0
 • 0
#26 Christian Lanng

Hej alle

Jeg er med på der er lidt bekymring omkring deling af kalenderoplysninger og kontaktdata med andre brugere af fælles kalender.

I den forbindelse kan det måske være klogt, at huske på projektet er udviklet til den offentlige sektor og de private virksomheder der ofte interagerer med denne. Mine kontaktoplysninger, som offentligt ansat, er i forvejen at finde i den Fællles Offentlige Adressebog(FOA), ligesom de leverandører der interagerer med det offentlige ofte intet problem har med at synliggøre deres kontaktdata, ofte vil dette være en feature, som f.eks. konsulent ;)

Det sammme med ledig/optaget tid, kalenderen viser denne information til alle, men med op til 30-40 mødebookningsforslag om ugen er jeg glad for, at folk har muligheden for at tjekke hvornår jeg har ledigt inden de laver forslaget, istedet for, som i gamle dage at sende en mail med 4 mødedatoer, som jeg så skal tjekke manuelt i min kalender.

Jeg er klar over, at privacy skal skal adresseres hvis projektet også skal være mere anvendeligt for private og andre. Her er det jo heldigvis OSS, så det er bare med at komme i gang, hvis man har nogle gode ideer.

Mvh

Christian Lanng (Som arbejder for IT & Telestyrelsen, men skriver i egenskab af privatperson her)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere