Staten tvinger TDC til at sænke engros-priser for internet

Adgangen til TDC’s kobber bliver nu billigere for konkurrenterne. Erhvervsstyrelsen sænker nu igen prisloftet for TDC’s engros-priser, denne gang med 76 kroner om året.

Der er billigere internet og tv i vente til danskerne, efter Erhvervsstyrelsen igen har justeret den pris, som TDC må opkræve, et nøk ned.

Nu går den maksimale engros-pris for en bredbåndsforbindelse fra 820 til 744 kroner om året, mens den højeste pris for tv via en bredbåndsforbindelse sænkes fra 1.009 til 951 kroner. Det oplyser Erhvervsstyrelsen.

Ligesom EU har sat et prisloft for telefoni og dataroaming i udlandet og løbende har sænket det loft, har Erhvervsstyrelsen ’hjulpet’ konkurrencen på vej på bredbåndsadgang i Danmark. TDC har nemlig monopol på den kobberforbindelse, som hos mange danskere er det eneste vej ud på internettet.

På den måde er engros-priserne, som TDC’s konkurrenter skal betale for at bruge TDC’s bredbåndsinfrastruktur, faldet med cirka to tredjedele siden juli 2010.

De nye priser gælder for hele 2013, og om et år vil styrelsen så igen se på markedet og fastsætte et nyt prisloft for TDC.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Mogens Ritsholm

IPTV kører slet ikke på internet, men via en logisk forbindelse, der terminerer i DSLAM. Til DSLAM kommer alle programmer oppefra via faste forbindelser og de spredes via en multipunktenhed til de kunder, der aktuelt vil se programmet.

Derfor er økonomien i IPTV også helt anderledes. Der er en stor grundomkostning pr DSLAM, men prisen pr kunde er derudover lav, da det jo er forudsat, at kunden i forvejen har XDSL.

Jeg ved ikke, hvordan man konkret har skruet engrospriserne sammen. Men grundlaget er som nævnt.

Hastigheden for XDSL til internetbrug reduceres naturligvis, når en del af kapaciteten bruges til IPTV.

Problemet har været de store grundomkostninger. Det gør det umuligt at konkurrere med TDC, og så skulle man tilmed føre sine egne programmer frem til DSLAM.

Men nu er det egentlig ligegyldigt. For IPTV på kobber er en død sild.

Med stigende krav til internethastighed og flere samtidige HD-TV kanaler kan IPTV på kobber ikke overleve.

  • 0
  • 0
Baldur Norddahl

Man skulle bare tvinge TDC (og alle andre danske internetudbydere) til at supportere multicast. Gratis og som en del af kundens internetaftale.

Specielt på IPv6 vil det være ligetil og ikke kræve noget ekstra udstyr. De skal såmænd bare slå det til. Så kan jeg lave multicast med mine venner uden at anders skal blandes ind i den sag. Om der kører IPTV eller noget andet på multicast-streamen er ligegyldigt.

Protokollen til håndtering af multicast hedder MLD på IPv6 og IGMP på IPv4: http://en.wikipedia.org/wiki/Multicast_Listener_Discovery

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere