Staten tvinger TDC til at sænke engros-priser for internet

10. december 2012 kl. 09:084
Adgangen til TDC’s kobber bliver nu billigere for konkurrenterne. Erhvervsstyrelsen sænker nu igen prisloftet for TDC’s engros-priser, denne gang med 76 kroner om året.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er billigere internet og tv i vente til danskerne, efter Erhvervsstyrelsen igen har justeret den pris, som TDC må opkræve, et nøk ned.

Nu går den maksimale engros-pris for en bredbåndsforbindelse fra 820 til 744 kroner om året, mens den højeste pris for tv via en bredbåndsforbindelse sænkes fra 1.009 til 951 kroner. Det oplyser Erhvervsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ligesom EU har sat et prisloft for telefoni og dataroaming i udlandet og løbende har sænket det loft, har Erhvervsstyrelsen ’hjulpet’ konkurrencen på vej på bredbåndsadgang i Danmark. TDC har nemlig monopol på den kobberforbindelse, som hos mange danskere er det eneste vej ud på internettet.

På den måde er engros-priserne, som TDC’s konkurrenter skal betale for at bruge TDC’s bredbåndsinfrastruktur, faldet med cirka to tredjedele siden juli 2010.

De nye priser gælder for hele 2013, og om et år vil styrelsen så igen se på markedet og fastsætte et nyt prisloft for TDC.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
10. december 2012 kl. 14:03

Hvorfor er der en separat pris for IPTV? Er det TDC der leverer indholdet?

3
11. december 2012 kl. 08:08

IPTV kører slet ikke på internet, men via en logisk forbindelse, der terminerer i DSLAM. Til DSLAM kommer alle programmer oppefra via faste forbindelser og de spredes via en multipunktenhed til de kunder, der aktuelt vil se programmet.

Derfor er økonomien i IPTV også helt anderledes. Der er en stor grundomkostning pr DSLAM, men prisen pr kunde er derudover lav, da det jo er forudsat, at kunden i forvejen har XDSL.

Jeg ved ikke, hvordan man konkret har skruet engrospriserne sammen. Men grundlaget er som nævnt.

Hastigheden for XDSL til internetbrug reduceres naturligvis, når en del af kapaciteten bruges til IPTV.

Problemet har været de store grundomkostninger. Det gør det umuligt at konkurrere med TDC, og så skulle man tilmed føre sine egne programmer frem til DSLAM.

Men nu er det egentlig ligegyldigt. For IPTV på kobber er en død sild.

Med stigende krav til internethastighed og flere samtidige HD-TV kanaler kan IPTV på kobber ikke overleve.

4
14. december 2012 kl. 15:48

Man skulle bare tvinge TDC (og alle andre danske internetudbydere) til at supportere multicast. Gratis og som en del af kundens internetaftale.

Specielt på IPv6 vil det være ligetil og ikke kræve noget ekstra udstyr. De skal såmænd bare slå det til. Så kan jeg lave multicast med mine venner uden at anders skal blandes ind i den sag. Om der kører IPTV eller noget andet på multicast-streamen er ligegyldigt.

Protokollen til håndtering af multicast hedder MLD på IPv6 og IGMP på IPv4: https://en.wikipedia.org/wiki/Multicast_Listener_Discovery