Staten skal være 2.0 ? ellers er de unge tabt

Det offentlige bliver nødt til at åbne op og lade borgerne hjælpe til på bedste web 2.0-maner. Ellers går man glip af store gevinster og får ikke fat i de unge, digitalt indfødte.

Hvis du er vokset op med internet, Facebook og en verden uden grænser, vil mødet med den klassiske offentlige myndighed være som et slag i ansigtet af bureaukrati og begrænsninger.

Så i stedet skal den offentlige sektor gribe de muligheder, der er for at få hjælp fra borgerne via nettet, og møde dem, hvor de i forvejen er. Det er både en billig og effektiv måde, som mange virksomheder har haft held med, lød det på Digitaliser-konferencen om offentlig it-arkitektur i Århus onsdag.

»Lego har for eksempel været rigtig gode til crowdsourcing. 2.000 testere betalte for en demomodel af Mindstorms og hjalp med udviklingen. Og Google lægger nye projekter ud i deres Lab og ser, hvad markedet siger og hvad, der skal ændres,« forklarede Christian Schwarz Lausten fra Seismonaut.

Bruger-anmeldelser af læger og tandlæger

Han brugte metaforerne katedral- og bazar-udvikling. Katadralen skal holde i 1.000 år, og én mand har planlagt præcis, hvordan alting skal se ud, mens bazaren er kaotisk og selvorganiserende ? men fungerer upåklageligt og tilpasser sig hele tiden.

»One size fits all var ideen under industrialiseringen. Men det er ikke godt nok i dag. Derfor lever omnibusaviser som Jyllands-Posten og Politiken en hensygnende tilværelse,« lød dommen.

Den offentlige sektor kunne snildt tage mange af koncepterne på dagens 2.0-internet til sig, mente han og hev brugeranmeldelser på Trustpilot frem.

»Forestil jer det samme for tandlæger og anden offentlig service. Det kunne jeg godt tænke mig at se,« sagde Christian Schwarz Lausten.

I dag får borgerne mange oplysninger gennem deres sociale netværk, og i den unge generation, som bliver kaldt 'digitalt indfødte', er det meget dominerende. En tredjedel af de 13-18-årige bruger således mere end to timer om dagen på at pleje venner og kontakter via de sociale medier.

Digitalt indfødte shortcutter systemet

Omstiller den offentlige sektor sig ikke, vil den blive alt for fjern for de kommende generationer, lød vurderingen. Og møder fremtidens borgere en barriere, finder de bare en vej uden om.

»De digitalt indfødte shortcutter systemet. Min nevø handler med aktier. Men han kunne aldrig drømme om at købe danske aktier, for han kan lige så godt handle med amerikanske,« sagde han.

Hos IT- og Telestyrelsen har man også allerede kastet sig ud i de nye principper. Websiden Digitaliser.dk inviterer alle til at deltage og bidrage med nye ideer og bruge de data, staten kan stille til rådighed.

»Vi har talt om eGov, hvor man sætter strøm på nogle processer for at spare penge, der så kan gå til hofteoperationer. Nu taler vi om Gov 2.0, et supplement til eGov, hvor det handler om at skabe ny værdi. Med government as a platform bygger andre services oven på den platform, det offentlige stiller til rådighed,« forklarede Martin Høgh Mortensen, specialkonsulent hos IT- og Telestyrelsen.

Mød borgerne på Youtube og Facebook
I stedet for at staten udvikler sin egen videotjeneste, bruger man Youtube, og tilsvarende med mange andre services, hvor man kan få nem og billig hjælp.

Det handler også om at nå borgerne, hvor de er ? for eksempel via Facebook. Men så skal man gå ind i det på mediets præmisser og tage dialogen.

»Mange kommuner er på Facebook nu. Men det bliver først rigtig spændende, når de går i dialog med borgerne, og det ser vi ikke ret tit,« sagde Martin Høgh Mortensen.

Men billig kommunikation og dialog på Facebook og Twitter er et supplement og erstatter ikke med et slag de traditionelle kanaler.

»Dronningen skal stadig holde sin nytårstale. Og Statstidende skal stadig udkomme med listen over tvangsauktioner. Det kunne i øvrigt være spændende at få de data lagt ud frit,« lød det fra specialkonsulenten.

Man skal selvfølgelig ikke kaste sig ud i alle mulige projekter, bare fordi de kan få stemplet 2.0, lød advarslen.

»Gevinsterne realiserer sig ikke med det samme, så det er svært at lave en business plan. Omkostningerne kan også være for store, så man skal ikke kaste sig blindt ud i det. Men hvis vi ikke gør noget, taber vi også på det,« sagde Martin Høgh Mortensen.

Læs også om Findtoilet-applikationen til iPhone og Android, der blev udviklet på stedet: 'Android- og iPhone-udviklere i 'live' mashup-dyst på Digitalisér-konference'

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anonym

Hvor er det fint med disse hurtige statements fra hoften - men se lige på realiteterne

»One size fits all var ideen under industrialiseringen. Men det er ikke godt nok i dag. Derfor lever omnibusaviser som Jyllands-Posten og Politiken en hensygnende tilværelse,« lød dommen.

Fint, enig. Men hvorfor er eDag3 så ikke andet en gennemtvingning af dårlige one-size-fits all tankegange?

Hele den offentlige digitaliseringsstrategi ER stive modeller som ikke kan tilpasse sig og totalt ignorerer borgerne som andet end ting der skal repareres og administreres.

I stedet for at staten udvikler sin egen videotjeneste, bruger man Youtube, og tilsvarende med mange andre services, hvor man kan få nem og billig hjælp.

Fint, men en smule selvkritik - tak.

Hvor smart er at at man for at bruge offentlige services gennemtvinge kommercielle markedsforvridende konstruktioner a la Facebook, Google som direkte lever af at misbruge persondata eller eBoks og Dankortet som direkte lever at at være et monopol som blokere for enhver form for innovation og konkurrence?

Hvor smart er det at vi bruger skatteressourcer på at etablere et debatforum, digitaliser.dk - men eksplicit designer det så der vil være alt andet end debat fordi man netop IKKE giver holdninger og indsigt plads til at udtrykke sig uafhængigt af jobposition.

Hvor smart er det at vi får at finansiere projektet sælger ud af arvesølvet og helt fundamentale borgerrettigheder som f.eks. den ulovlige NemId der udgør en primært trussel mod dansk samfundsøkonomi og (rets)sikkerhed.

Når det kommer til at agere smart og poppet så kan man hive argumenterne frem for at berettige uigennemtænkte tiltag, men når det kommer til at lave kvalitetstiltag på vigtige områder så er de samme argumenter værdiløse fordi de flytter indflydelse tilbage til borgeren.

Det udstiller hele digitaliseringsstrategien som en elitær bureaukratiseringsstrategi med en pop kommunikationsoverflade.

Vi har ikke råd til at spilde hele digitaliseringsprocessen på gulvet som vi er i færd med. Den aktulle strategi vil ineffektivisere det danske samfund - den vil skade konkurrence- og innovationsevnen.

eGov er ikke DDR-Gov med lidt PopGov overflade for at sælge det til de "uvidende" generationer. Det er at tale ned til borgerne og presse dem ind i en offerrolle blot for at tilgodese dem som iscenesætter sig selv, centraladminsitrationen med finansminsitereit i spidsen, i en styringsrolle.

Digitaliseringsstrategien ligner mere et Big Bang kupforsøg end en udviklingsstrategi.

  • 0
  • 0
#2 Nicolai Møller-Andersen

Først var det de ældre og de læsesvage, der blev b-hold, fordi de ikke magtede computeren. Nu er det pludselig de digitale indfødte, der taber. Årsagen skal være, at de ikke magter at kommunikere med staten!! Det er da sært. Måske lærer de noget forkert i skolen. Måske skulle man overveje at fokusere på blyanten og det talte sprog fremfor datamaten. To timer om dagen på Facebook er et sygdomstegn. Det er der ingen grund til at hylde. Danmark kan ikke leve af at facebooke dagen lang. Der skal arbejdes. Trods navnet, så er Facebook heller IKKE facetime med venner, og det kan det ikke erstatte. Grundlæggende egenskaber som eftertænksomhed, tekstforståelse og almindelige , sociale kompetencer forsvinder til fordel for lynhurtig kommunikation og flash(y) overflade, hvor man bare slukker, når samtalen tager en uønsket drejning. Alle skal da lære at kommunikere direkte med staten og andre mennesker. Det har altid være et slag i ansigtet at møde staten. Staten hører ikke sukker-snak. Staten er meget konkret. Betal eller vi henter dit TV. Det er virkelighedens grimme fjæs, der stikker frem, og det kan Facebook ikke hjælpe på. Staten er bureaukratisk og uflexibel, fordi der er love i vores land, som skal overholdes. De er ikke til forhandling, og shortcutter man systemet, så er man ikke en helt. Så er man ude på numre. Det er et symptom på total fravær af samfundssind, når man dyrker og hylder dem, der - som det kaldes shortcutter systemet. Bare tanken om at have skat på Facebook sammen med alle vennerne. Gys! Men endnu værre er tanken om, at man skal tvinges ind på Facebook eller lignende privatejede kommunikationsmedier for overhovedet at få skat i tale. Det er da et rystende og skræmmende scenarie, og så er vi ikke en gang nået til sikkerheden. Hvem kan læse med i din korrespondence med skat, når det ligger på Facebook. Er der slet ingen kritisk sans tilbage? Er alt IT bare godt, fordi det lige fanger en generation af teenagere? Misforstå mig ikke. Computere er gode til mange ting. Jeg har haft stort set uhindret adgang til computere siden 1981 eller deromkring, men... Vil nogen venligst konkretisere, hvad fordelen er ved at Facebooke med kommunen fremfor at ringe og tale med en person og få problemet løst her og nu?

  • 0
  • 0
#3 Henrik Pedersen

Jeg ville gerne kunne overvåge mit vandforbrug online.. De gør det allerde med strømmen så hvorfor ikke også med vandet? Desværre var det som altid et lukket system så man måtte lave noget fuskeri og skrive sin egen .NET wrapper for at fiske eldata ud. Men det virker da!

Anyway, Nicolai, jeg er selv en 14 årig 8. Klasse og jeg kan garantere dig for at vi stadig får gennemtæsket alle mulige sindsyge former for retskrivning, læsning, analysemetoder, samfundsproblemer, matematik i praksis osv.

Men jeg tror nu på artiklen har ret! Jeg er en af de absolut værste pc-brugere nok, jeg sidder tit på pc'en det meste af dagen bortset fra aftensmad, film og min daglige løbetur. Jeg synes da det er latterligt at samfundet ikke følger med. Jeg sidder næsten hver eneste dag og kan finde ting jeg griner af bliver gjort på en bestemt måde. Jeg kiggede også på Lars Lykke Rasmussens fanside på facebook. Og ved i hvad? Han skrev at han gerne ville i debat med Danmark via Facebook. Gæt hvad? Jeg scroolede og scroolede, jeg kunne ikke finde ET indlæg der bare mindede om debat.. Ikke engang et svar på nogle kommentare. Det er sgu for sølle. Gad vide om han overhovedet kan bruge Facebook? Det bringer mig så ind på antallet af IT analfabeter og manglende it færdigheder i nutidens Danmark hvilket er en helt anden sag.

Så kan det diskuteres om vi skal vente på de gamle eller om de gamle må følge med "min generation." Personligt er jeg ikke det mindste i tvivl, der er kun gode ting at hente fra IT, så hvorfor vente? Det er kun når folk VIRKELIG får et skub i røven, at de rent faktisk kommer igang. Tag fx mine to 53'årige forældre. Førhen havde min mor et internt hævekort og min far havde en bankbog. Nu valgte min mors bank så at det er slut med interne kort, og så blev hun tvunget til at få et Mastercard. Gæt hvad? Hun bruger det konstant nu. Især til onlinehandel. Det er bare et eksempel på at det hjælper at sparke folk i røven. Min fars bank derimod valgte bare at indføre nogle ret høje gebyre på bankbøger hvis man ikke ønskede kort. Der sparkede de ikke hårdt nok, og i stedet betaler han nu bare gebyrene.

Jeg kæmper konstant for digitalisering på alle måder! Jeg hjælper altid de ældre med alt inden for IT, jeg prøver konstant at lokke mere teknik ind i hjemmet (indtil nu er status 2 permanente servere), og jeg prøver konstant at få andre mennesker til at bruge hvad teknologien kan tilbyde mere end de gør i forvejen.

Jeg synes, måske vil nogle mennesker kalde det en umoden holdning, bare ikke at vi skal vente på den ældre generation. Vi må hive dem med vi kan, men ellers er toget kørt! Så må der være en eller anden nødløsning, noget som kan lukkes lynhurtigt, der lige kan sørge for det aller mest vitale for den ældre borger. Hvis alle folk ville have brugt heste i stedet for traktorer, eller hvis alle folk ville have brugt sterinlys i stedet for elpærer, hvor ville samfundet så være idag?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere