Staten skal overtage sundheds-it efter nedlæggelse af regionerne

Illustration: Andrei_R, BigStock
Staten skal stå for it og indkøb samt overordnede målsætninger indenfor sundhedsområdet.

Regionsrådene med politisk ledelse skal nedlægges. Det skriver flere medier.

I fremtiden skal staten stå for it og indkøb samt overordnede målsætninger indenfor sundhedsområdet.

Det erfarer Berlingske.

I stedet for regionsrådene skal der oprettes én statslig organisation med navnet Sundhedsvæsen Danmark. Dertil kommer fem lokale sundhedsforvaltninger, der geografisk svarer til de nuværende regioner.

Udspillet vil blive præsenteret på et pressemøde onsdag kl. 10.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anne-Marie Krogsbøll

Mon ikke det bliver underlagt Center for Cybersikkerhed og det nye udspil om cybersikkerhed ? Alt under en hat i det nye digitalitur.

https://politiken.dk/indland/art6971545/DI-og-Forsvarsministeriet-m%C3%B...
(lige nu uden abonnement)
https://politiken.dk/indland/art6970460/Admiral-advarer-mod-russiske-til...
(lige nu uden abonnement)
https://politiken.dk/debat/kroniken/art6965035/Vi-skal-blive-bedre-til-a...
(med abonnement)

 • 3
 • 1
Bjarne Nielsen

Lad os nu se. Forslaget er kun et forslag og har været utroligt længe undervejs og af gode grunde. Det, som i Venstres ledelse blev opfattet som en ren vindersag, perfekt til at fange specielt Socialdemokratiet på det forkerte ben, har i stedet udstillet en åbenlys splittelse i Venstre selv. Det kan godt være, at det ikke ligger i "venstre-jydernes" natur at krave op i et træ, men det er lige blevet en del sværere at få dem til at kravle op i lygtepælene til det nært forestående valg, og det vil være et reelt problem for Venstre. Det bliver svært at forsvare udenfor Christiansborg.

Men hvis det sker, så tror jeg at vi skal være mere bekymrede for, at der bliver helgenom-sekventering til alle, fælles datamodeller velegnet til forskning efter medicinalindustriens ønsker, og flere strålekanoner til Riget, samt Sundshedplatform til hele landet (for det er nok nemmere og billigere at indkøbe nye systemer til "de små" i Jylland end at vende den sjællanske supertanker. Jylland er lidt i det spil, som DDR var i østblokken: overset, men i stand til at få alt til fungere, selv kommunisme.

 • 10
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Ja ja, du har selvfølgelig i første omgang ret, Bjarne Nielsen. Men det halve af Politiken er i dag fyldt med historier om regeringens forskellige tiltag til i så vid udstrækning som muligt at centralisere såvel borgeres som virksomheders privatliv, og det er efterhånden hverdag at få ødelagt morgenkaffen af den grund.

Så ja - jeg trak det hårdt op - men jeg mener ikke (selv om det var ment som en joke), at det er direkte urealistisk på længere sigt. For hvorfor skulle Center For Cybersikkerhed ikke ønske også at have fuld adgang til sundhedsvæsnet? De skal jo i forvejen sikre datasikkerheden der også?

 • 3
 • 1
Jesper Frimann

Taktisk betyder det nok ikke det store. I dag er regionspolitikerne vel bare et forstyrrende element, som der bruges en større mængde penge på at servicere.
Det skyldes så at sundeheds politikken idag alligvel er centraliseret i sundhedsministeriet grundet den øgede centralisering. Det man så kan sige er, at så kan ministeren ikke længere bare tørre tingene af på regionerne.

Rent strategisk synes jeg det er et problem med den stigende centralisering, der går mod at borgernes demokratiske stemme begrænser sig til en stemme ved et folketingsvalg.

// Jesper

 • 5
 • 0
Thomas Christensen

Nu må men vel formode, at det er nemmere og billigere at få mindretallet med færre ansatte, færre hospitaler og færre brugere til at rette ind efter noget som virker fra noget som ikke virker, end at få flere hospitaler, flere ansatte mm til at indføre noget som ikke virker.

Tal og retorik ævl til side, så er det da et kæmpe demokratisk problem, hvis det bliver flyttet fra politikkere, som i langt højere grad må formodes at have fingeren på pulsen til nogen som blot får endnu et emneområde tilføjet de skal få fremført på FB og 10 secs om aftenen i TV2 nyhederne. Ligeledes på embedsmandsniveau.

For slet ikke at tale om forståelsen for det enkelte hospital. Eller diskussionen omkring noget så centralt som sundhedsvæsnet bliver flyttet væk fra hvor folk bor og over til at blive en kjøffenhavner diskussion. Der kan jo ikke være en ordentlig offentlig debat, når det eneste der debateres, er centrale one-size fits all løsninger.

Men konsulenterne i KBH må da sidde og juble.

 • 2
 • 0
Morten Stryhn

Lad os nu se...

Der står direkte i udspillet, at IT skal sammenlægges til én enhed bl.a. pga. problemerne med Sundhedsplatformen. Hvis man skal følge udspillet, står Sundhedsplatformen faktisk med de dårligste kort, hvilket forstærkes af, at det sundhedsfaglige personale kommer til at fylde mere i beslutningsorganerne og dem, som arbejder i de to østlige regioner, vælger med sikkerhed ikke Sundhedsplatformen.

 • 0
 • 0
Michael Fjeldsted

af en eller anden grund er jeg bange for at det bliver Sunhedsplatformen som bliver valgt

Nu har du nogle politikkere eller måske endda en udpeget bestyrelse som kan fravælge Sunhedsplatformen uden at tabe ansigt - da de ikke selv har valgt platformen i første omgang. Det burde være nemmere at tage den beslutning nu end nogensinde før.

 • 0
 • 0
Maciej Szeliga

Nu har du nogle politikkere eller måske endda en udpeget bestyrelse som kan fravælge Sunhedsplatformen uden at tabe ansigt - da de ikke selv har valgt platformen i første omgang. Det burde være nemmere at tage den beslutning nu end nogensinde før.


Jeg er knap så optimistisk...
Vil Chr. borg tro på RegionH eller vil de tro på nogle jyder som jo aldrig er syge ?
Desuden koster det penge at komme ud af Sunhedsplatformen så alene derfor er der økonomisk incitament til at fortsætte...

 • 0
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Vil Chr. borg tro på RegionH eller vil de tro på nogle jyder som jo aldrig er syge ?
Desuden koster det penge at komme ud af Sunhedsplatformen så alene derfor er der økonomisk incitament til at fortsætte...


Man bør undersøge, om der er regeringsembedsmænd, ministeriefolk eller ministre, der har været på besøg i Verona (eks. UGM). Hvis de har det, er udfaldet givet - det bliver Epic.

 • 2
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere