Staten magtesløs over for nye NemID-forsinkelser - men »nu tror vi på tidsplanen«

Nye forsinkelser hos DanID gør ny medarbejdersignatur over halvandet år forsinket. Men staten kan ikke gøre noget, udover at fyre DanID og starte forfra.

En lang liste af forsinkelser har plaget NemID til erhvervsbrug, og endnu engang har DanID lagt en ny tidsplan, der nu skal føre frem til lancering i juni 2012. Det er over halvandet år efter den oprindelige plan, som den blev aftalt med DanID’s kontrakt med staten.

Læs også: DanID i ny forsinkelse: Nu bliver medarbejdersignatur skubbet til juni 2012

Men hos Digitaliseringsstyrelsen, hvor Center for digital signatur nu hører hjemme, har man ikke mange muligheder for at svinge pisken over Nets DanID. Firmaet har nemlig allerede for længe siden betalt de fire millioner i bod, som kontrakten gav mulighed for, hvis der opstod forsinkelser.

Hvad siger I til, at DanID nu igen må melde ud, at den nye medarbejdersignatur bliver forsinket?

»Vi har udtrykt en beklagelse, og så er der ikke meget mere at sige om det. Vi må nu sørge for at komme i land med den tidsplan, der ligger,« siger centerleder Palle H. Sørensen til Version2.

DanID har betalt maksimal bod for forsinkelserne, så I har ikke mulighed for at holde dem til ilden ved at true med mere bod. Kan I overhovedet gøre noget, hvis DanID til juni 2012 siger, at løsningen stadig ikke er klar?

»Vi kan jo opsige kontrakten - det er en reel mulighed. Men i praksis giver det ingen mening, og vi har fortsat fuld tillid til DanID.«

I juni måned sagde daværende videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen, at DanID’s ledelse kunne stå inde for den nye plan dengang, der lød på levering til november 2011.

»Ja, det kunne den så åbenbart ikke.«

Læs også: Nye NemID-forsinkelser rammer ikke DanID's ledelse

Mener du, at de nye forsinkelser bør få konsekvenser for DanID’s ledelse?

»Nu er den øverste direktør i Nets skiftet ud for cirka en måned siden. Om der er en direkte sammenhæng, ved jeg ikke.«

»Men det er klart, at vi igen vil sikre os, at der er støtte fra den øverste ledelse med en underskrift fra den fungerende CEO. Vi vil endvidere følge tæt op på fremdriften i forhold til planen. Jeg kan tilføje, at vi fortsat har et godt samarbejde med DanID , hvilket er en væsentlig forudsætning for at komme godt i mål.«

»Vi går meget i detaljer med, at testforløbet bliver gennemført på en fornuftig måde, og at kvaliteten bliver god. Vi vil hellere have, at det bliver en ordentlig løsning, end at den bliver klar tidligere med en række fejl. For der er jo ikke problemer med den nuværende medarbejdersignatur. Den bliver brugt hver dag og fungerer fint, og der er ikke nogen, der står og mangler den nye løsning.«

Nu har du efterhånden set et par tidsplaner for DanID. Virker denne her tidsplan mere realistisk end de andre?

»Ja, den virker langt mere realistisk, med tilstrækkelig luft og buffer undervejs til at håndtere det, der måtte opstå undervejs i testen. Jeg tror mere på denne plan, i forhold til hvad jeg tidligere har set.«

NemID til erhvervsbrug, der formelt bliver kaldt MOCES 2, bliver anderledes end NemID til private, og man kan for eksempel bruge signaturen uden papkortet med engangskoder.

Ved skiftet bliver løsningen flyttet over på DanID’s egen, nye infrastruktur, der også driver NemID, så den gamle TDC-udviklede løsning, der bliver brugt i dag, kan sendes på pension.

Forsinkelserne for medarbejdersignatur betyder også, at muligheden for at få NemID med den private nøgle på et stykke hardware bliver yderligere forsinket. Dette projekt ligger nemlig i kø efter medarbejdersignaturen, da det er de samme udviklere hos DanID, der skal bruges til de to løsninger.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jens Holm

Jeg forstår ikke at staten ikke statens IT til at udvikle en løsning, så den bliver i statsregi. Udbredelsen skal nok komme når skat, borger.dk og andre bruger den som eneste løsning. Kan godt være at den bliver forsinket, men så slipper man for kommercielle interesser i udviklingen.

 • 4
 • 0
#2 Jarnis Bertelsen

Bl.a. fordi at et projekt i Statens IT, der kørte så dårligt som dette, ville være et politisk problem, hvor politikerne ville kunne stilles til ansvar og være nødt til at handle. Nu kan man brokke sig lidt over DanID og derefter erklære at man stadig har tillid til dem og så er sagen parkeret endnu et halvt år, uden nogen politiske konsekvenser. Hvis man samtidig har lavet en konstruktion, hvor man ikke reelt kan vælge en anden leverandør, er det endnu nemmere at forsvare at man ikke fyrer dem.

 • 11
 • 0
#8 Nils Bøjden

@Jesper Kildebogaard

Prøv at spørge DanID om hvem der ejer kildeteksten til NemID. Det kunne være interessant at vide. Det ville være en af forudsætningerne for at staten overhovedet kunne fyre DanID.

 • 2
 • 0
#9 lArs hAnsen

Prøv at spørge DanID om hvem der ejer kildeteksten til NemID. Det kunne være interessant at vide. Det ville være en af forudsætningerne for at staten overhovedet kunne fyre DanID.

Hvad skal man dog med kildekoden. Hele projektet er jo helt forfejlet så det er da bare at smide det i skraldespanden hvor det hører til og så bruge en standard signaturløsning i stedet.

 • 2
 • 2
#12 Kenn Nielsen

Hvorfor det ?

Lad glemID være glemID, og start et parallelt projekt der skal være OS, og en sand digital signatur med afledte nøgler.

Denne skal være gratis for borgerne, og SKAL kunne bruges alle steder i det offentlige, samt de semi-private spinoffs, som det offentlige konstruerer for at kammuflere skattestigninger osv. F.eks. forsyningsvirksomheder, renovation etc.

Så kan man frit vælge mellem de to.

EDIT: Og naturligvis skal man -permanent- kunne fravælge den offentlige del af nemID.

K

 • 2
 • 1
#13 Anonym

Staten, DanID, TDC, og hvem der ellers kan være aktuelle, er informeret om at der findes en løsning, som er Patentanmeldt som en metode. Det er sket allerede i 2009 og bl.a. er Staten, altså de ansvarlige for området, er gjort opmærksom på dette.

Det forhindrer som sådan ikke at man kommer med en løsning, for Patentet er til salg.

Grunden til at man ikke vil løse problemet, kan være, at man med baggrund i almindelig Jantelov, ikke ønsker at respekterer Patentanmeldte løsninger. Hvis mangel på respekt for Patent er årsagen, kan det danne præcedens for alle andre, som så også har lov til at overtræde et hvilket som helst Patent.

Der er som sådan ikke noget i vejen for, at en privat aktør udfører IT-opgaver på Statens vegne, det gør man jo også i forbindelse med alle mulige andre opgaver. Her kan nævnes, at almindelig e-mail-systemer, som bredt anvendes i Statens regi, ligeledes er Patentanmeldte og leveres af en stor udenlandsk IT-leverandør. Aflønning af store dele af de ansatte i den offentlige sektor, foregår ligeledes gennem en virksomhed, der stort set har ejergrundlag i udenlandsk kapital. Rejsekortet, er grundlæggende en løsning, som eksisterer i Holland, og altså heller ikke en egentlig Dansk løsning, men kun perifert tilpasset Danmark. Praktisk taget, alt Hardware, er leveret af udenlandske aktører. Så uanset hvem der levere, er der tale om udenlandske aktører.

Det virker derfor påfaldende, at man fra Statens side, ikke ønsker at tilgodese en Patentanmeldt Dansk løsning. Som vil kunne danne eksempel for andre lande, og dermed blive en eksportvare. Det ser ud til at Digitaliseringsstyrelsen aktivt udøver sin magt, til hinder for en sådan eksport- og indtjeningsmulighed.

 • 0
 • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere