Staten købte kritiker af flådestyrings-udbud til tavshed

Illustration: MI Grafik
Virksomheden Frogne A/S fik dækket sine omkostninger til at klage over, at staten gav kontrakt til Terma. Nu er sagen mørklagt.

Efter ti års kamp lykkedes det for godt et år siden det lille firma Frogne A/S, der leverer flådestyringssystemer til cirka halvdelen af landets taxaer, at få medhold i en klage over staten. Men derefter købte Kammeradvokaten med et forlig firmaet til tavshed, så detaljerne i dag er hemmelige.

Frogne klagede i 2010, da det var mislykkedes for Terma at levere en forkromet softwareløsning til samtlige beredskaber i Danmark. Udbuddet af det forkromede system var Frogne afskåret fra at deltage i, fordi staten kravede en garanti på 60 millioner kroner, svarende til hele firmaets kapital.

Til gengæld kunne Frogne godt have leveret de radiodispatchsystemer og serverfarme, som staten i forbindelse med den første fiasko med kontrolrumssoftware endte med at købe af Terma. Det er en slags backend-system, som gør det muligt for brugerne af Motorolas beredskabsnet med Tetra-teknologi at administrere kommunikationen, f.eks. ved at opsætte talegrupper.

Problemet var blot, at Rigspolitiet ikke sendte ordren i nyt udbud. Det klagede Frogne over og tabte først i Klagenævnet for Udbud og senere i landsretten, men fortsatte helt til Højesteret. I 2016 indhentede Højeste­ret en vejledende dom fra EU-Domstolen. Den slog fast, at det var klart ulovligt, at ordren ikke kom i udbud.

Men i stedet for at vente på, at Højesteret gav staten en begmand ved at komme til samme konklusion, tilbød statens advokat Frogne et forlig, som virksomheden tog imod. Prisen var, at Frogne ikke må fortælle om forliget.

»Men vi er meget tilfredse. Vi fik dækket alle vores udgifter,« siger virksomhedens stifter, Finn Frogne, i dag.

Alligevel kan han ikke lade være med at ærgre sig lidt over at være blevet købt til tavshed.

»Det er svært at få ret i Danmark, når man har Kammeradvokaten imod sig, og vi var trætte af at kæmpe, da vi indgik det forlig,« siger Finn Frogne.

I dag har han svært ved at lære andet af sagen, end at man skal være godt klædt på for at hamle op med Kammeradvokaten. Og så er han ærgerlig på Danmarks vegne.

»Hvis ikke der var snydt med udbuddet, havde vi nok fået chancen for at levere et perfekt kontrol­system.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jørgen Elgaard Larsen

Det er desværre alt for ofte, at offentlige udbud kræver for store økonomiske garantier eller omsætning fra budgivere.

Det giver selvfølgelig mening at sætte en vis grænse for at undgå useriøse tilbud. Og der er også en større risiko for, at at lille firma går konkurs undervejs.

Men når man på forhånd udelukker alle andre end de allerstørste spillere, så er der til gengæld en alvorlig risiko for, at projektet går skævt og over budget.

  • 3
  • 0
#2 Mikael Ibsen

efter hvilke principper fastsættelsen af størrelsen af disse garantier finder sted. Og om der overhovedet findes faste spilleregler, så der ikke kan opstå tvivl om hensigten. Denne sag viser desværre, at spørgsmålet ikke er helt uden relevans

  • 3
  • 0
#4 Denny Christensen

Enig. Ærgerligt med krav til kapital.

Men jeg synes det er rimeligt nok endda. Det koster en del at lave et udbud efter gældende regler (har selv været der) og tager tid, hvis så leverancen fejler pga dårlig økonomi tager det igen tid og penge at genudbyde, samtidig er den gl. løsning måske utilgængelig (opsagt aftale med tidligere leverandør) eller af andre årsager ubrugelig.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere