Startup look-alike: København opretter agil udvikler-gruppe

Continuous delivery, DevOps, Scrum og korte feedback loops er alle en del af Københavns Kommunes nyeste jobopslag til softwareudviklere. Det offentlige kan være legeplads for udviklere, mener konsulent.

Københavns Kommunes såkaldte PUMA-program har i lidt over et år udviklet en genanvendelig softwareplatform med eksterne udviklere. Nu ansætter de to softwareudviklere, der i bedste startup-stil skal arbejde med lean-principper og under DevOps-devisen: ‘you build it, you run it’.

Strategien skal dæmme op for nogle af de udfordringer, der ellers er med at udvikle it i det offentlige, fortæller Rolf Vibe Rønnow Foxby, der er digitaliseringskonsulent i Københavns Kommunes Miljø- og Teknikudvalg.

»Vi har prøvet standard-løsninger, og vi kan aldrig få det præcist, som vi vil have det. Der er arkitekturvalg, som begrænser, hvad man kan gøre,« siger han til Version2.

Læs også: Iværksætter: It-talenter skyr det offentlige

Holdningen til it står tydeligt frem i jobopslaget, som bemærker, at it-løsninger alt for ofte udvikler sig til ‘gigantiske monolitter’

‘De bliver umulige at vedligeholde og forbedre, og man kan ikke genbruge dele af monolitterne til nye løsninger,’ står der blandt andet i opslaget.

5000 minutter om dagen

Open source platformen PUMA er udarbejdet til vejvedligeholdelse, og skal danne digitalt bindeled mellem ansatte, der spotter huller i vejen, forvaltningen, som prioriterer de største problemer og arbejdsholdet, der skal lappe revnerne.

Men langt størstedelen af softwaren kan bruges til alle opgaver, hvor der er en kommunal medarbejder i felten, fortæller Rolf Vibe Rønnow Foxby.

»Det betyder, at næste gang vi skal udvikle et værktøj, så starter vi ved 80 procent frem for 0 procent,« siger konsulenten i Teknik- og Miljøforvaltningen, hvor der sidder omkring 1000 ugående ansatte.

Læs også: Er du obs på DevOps?

»Hvis man kan spare 5 minutter per mand per dag, så er der rigtig meget værdi at hente. Og med de praksisser vi ved eksisterer, hvor der for eksempel indberettes på papir, kan der være langt mere tid at spare,« forklarer digitaliseringskonsulenten.

Legeplads

Version2 kunne i sidste uge bring et interview med serieiværksætter Thomas Madsen Mygdal, som ikke mener, at Danmarks største it-talenter har meget tilovers for kontraktregimet i det offentlige.

Den udlægning kan Rolf Vibe Rønnow Foxby genkende fra sin egen tid som it-studerende på ITU.

Læs også: It-direktør: Udviklers personlighed slår nørdfaktor

»Det er stort og det er rigidt. Det er de kæmpe løsninger, hvor du skal specificere alt up front. Du skal prøve at gætte på det værst tænkelige tidspunkt, og det skær i hjertet på enhver it-udvikler,« siger han og medgiver, at der er indgroede udfordringer i at arbejde i en meget stor organisation.

Men der eksisterer også en spirende tendens, der gør offentlig udvikling til andet og mere end vandfaldsmodeller og kravspecifikationer. Og selvom et job i kommunen ikke var målet under studietiden, så er det gået hen og blevet drømmejobbet, fortæller Rolf Vibe Rønnow Foxby.

»Vi har ejerskab over infrastrukturen, og det giver os en kæmpe legeplads at udvikle løsninger i. Vi har mulighed for at opsætte sensorer og indsamle data, som man ikke kan i en virksomhed.«

Intern udvikling skal give uafhængighed

Forventningen er at den lille udviklingsgruppe med ekstern bistand skal lave 50 større og mindre projekter over de næste år. På tegnebrættet ligger blandt andet planer om at udnytte data fra droner, der flyver over byen. Og der er kort vej fra ide til produkt, siger Rolf Vibe Rønnow Foxby.

»Vi har direkte adgang til vores brugere, og vi ved, hvem de er. I stedet for at stole på alle mulige antagelser om brugere og brugssituationen, så kan vi går snakke med dem, som ender med at stå og bruge systemet hver dag.«

I sidste ende skal gruppen af interne udviklere udvides for at give kortere responstid og gøre kommunen mindre afhængig af eksterne leverandører.

»Jeg regner med - og håber på - at vi kan ansætte flere, når vi har bevist værdien af interne udvikling,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Claus Pedersen

Lyder som en virkelig god start.

Kommuner og stat burde have en udviklingsafdeling der stod for alle indkøb af software løsninger. Når løsningerne bliver store nok skal de fortsat i udbud, men i mindre bidder som selv små virksomheder kan byde ind på. Så kan produktejerens udviklingsafdeling stå for at definere kravene undervejs og få eksterne virksomheder til at udvikle de enkelte dele.

På den måde bliver det kommunen/staten der ejer koden og man skal ikke op i CSC/KMD niveau for at kunne byde på udvikling af delelementer.

  • 2
  • 0
#2 Kræn Hansen

Sikken en dejlig nyhed :)

Jeg håber inderligt at denne gruppes måde at arbejde på vil blive vist frem internt i kommunen og ændre ved opfattelsen af hvordan kommunen køber software. Jeg håber også at Rolf og hans co-developer tager fat i både kommunens Innovationshus i kødbyen, Copenhagen Solution Labs og endeligt OS2 samarbejdet. Jeg tror der er rigtig gode synergier på tværs af de initiativer.

God vind - jeg håber vi får mulighed for at arbejde sammen en dag :)

  • 1
  • 0
#4 Rolf Vibe Rønnow Foxby

Hej Kræn, tak for orderne! Det ligger indbygget i tilgangen, at alle erfaringer - gode som dårlige - skal deles så bredt som muligt.

Vi er i fast kontakt med Copenhagen Solution Lab (2/3 af de første medarbejdere i CSL kom faktisk fra vores Digitaliseringsafdeling); skal snart snakke med OS2; og skal klart have fat i Innovationshuset.

Der er ikke lagt noget kode ud som open source endnu, da primære fokus er at få løsninger, der virker. Platformen er dog ved at nå et stadie, hvor det giver mening at lægge den ud. Vi skal nok sige til :)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere