Startup-land: Vanvittigt uheld rammer danskudviklet smartlås

2. marts 2015 kl. 06:2919
Blot få dage før danske Sesame Labs skal lancere sin smartlås, bliver enhver iværksætters mareridt til virkelighed: En amerikansk startup slår dem i svinget og lancerer en lignende smartlås med et identisk navn.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Remote video URL

Nogle gange spiller skæbnen en et puds, som kan synes helt usandsynligt urimeligt.

»What are the odds?« fristes man til at spørge.

Og netop det spørger de danske it-iværksættere bag Sesame Labs også sig selv i øjeblikket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De havde ellers gjort deres arbejde grundigt for at sikre et brag af en lancering.

I løbet af de seneste to år har de udviklet smartlåsen Sesame Smart Lock, der kan monteres på hoveddøren og låses op ved hjælp af en smartphone.

De har den tidligere Skype-investor Morten Lund med på holdet og fik lokket en person med over 15 års erfaring i branchen til at blive administrerende direktør.

Samtidig har de fået det danske arkitektfirma Bjarke Ingels Group (BIG) til at designe smartlåsen. Et godt signal i teknologi-verdenen, da BIG netop har fået den prestigefulde opgave at bygge Googles nye hovedkvarter i Mountain View i Californien.

Men selv med de største navne i ryggen kunne de ikke forsikre sig mod det, som de fleste iværksættere frygter, men kun sjældent oplever.

Sesame Labs har netop lanceret sin smartlås på crowdfunding-platformen IndieGoGo, men blot få dage forinden dukkede der pludselig et produkt op på den rivaliserende crowdfunding-tjeneste Kickstarter, der for et øjeblik tog pusten fra iværksætterne.

Navnet er også Sesame, og der er også tale om en smartlås, der på enkel vis kan monteres på døren.

Rivalen Sesame har på få dage allerede skrabet 2,3 mio. kr. sammen på Kickstarter på trods af et mål om kun 650.000 kr. Og der er 56 dage tilbage af kampagnen.

»Det er simpelthen for skørt - et vanvittigt sammentræf,« siger projektleder hos Sesame Labs Dan Nielsen til Version2 og fortsætter:

»Først tænkte jeg, at det var meget uheldigt. Vi er ved at indgå en dialog med dem for at finde ud af, hvad vi gør herfra. Vi har et varemærke og er i gang med at undersøge, om vi har rettigheder før dem. Vi vil helst have en fredelig løsning.«

Usandsynligt tilfælde eller uundgåelig udvikling?

Selvom det ved første øjekast kan virke meget usandsynligt, at to startups lancerer et lignende produkt med samme navn på stort set samme tid, er der en vis logik i det.

Smartlåse har over de seneste år udviklet sig fra det, som man kalder første generation, der typisk appellerede til nørderne: en indviklet lås, der var svær at installere og ikke særlig pæn at se på.

Op til lanceringen af de to Sesame-smartlåse har der været relativt stille på markedet, men nu rammer anden generation så, og de lover at gøre det samme for smartlåse, som iPhone gjorde for smartphonen.

Hele humlen er, at de er lette at installere og samtidig så flot designet, at det kan blive til et mainstreamforbrugerprodukt.

Man installerer smartlåsen ved at sætte den oven på vrideren til den normale lås på indersiden af døren. Herefter forbinder låsen til ens telefon via enten lavenergi-bluetooth eller ved hjælp af wifi, og når man så nærmer sig døren, vil den automatisk dreje rundt og dermed låse døren op.

Navnet ‘Sesame’ hentyder til den magiske sætning 'Sesam, luk dig op' fra historien om 'Alibaba og de fyrretyve røvere', og selvom det var BIG, der fik ideen til navnet i Danmark, er det ikke utænkeligt, at andre skulle få samme association til den 'magiske lås'.

De danske iværksættere er stadig ved at finde ud af, hvordan de skal håndtere situationen, men de ser også nogle positive ting ved det:

»Det er en interessant mulighed, at vi nu har ‘Sesame mod Sesame’ på markedet. Det er fedt at se, at der også kommer low-cost-løsninger til. I vores tilfælde har vi mere funktionalitet og design, end man kan finde i deres produkt,« siger Dan Nielsen.

Den danske Sesame kommer i første omgang til det skandinaviske og amerikanske marked, hvor rivalen primært er bygget til sidstnævnte. Begge låse praler af at være nemme at installere, men amerikanernes løsning har brug for en ekstra wi-fi dongle for, at man kan forbinde til låsen på længere afstande. Den funktionalitet er allerede bygget ind i danskernes løsning, som også kommer i flere særlige materialer som blandt andet porcelæn, bronze, kobber og træ.

»Vores produkt er mere et designermøbel end en Internet of Things-device,« siger Dan Nielsen og uddyber:

»Sådan er det at være med i næste generation af smartlåse. Teknologien er ikke længere nok, produktet skal også være interessant i sig selv.«

Den danske opfindelse er dermed kun et eksempel på en større trend i markedet for forbrugerelektronik ifølge Dan Nielsen:

»Home automation er ved at bevæge sig ind i en ny tid, hvor du skal lave produkter, som skal være en mere integreret del af dit hjem,« siger han og nævner Apples Airport Express som et eksempel på, hvordan routere er gået fra at være store og klodsede til at blive en 'flot del af hjemmet'.

Bluetooth-innovation bag udvikling i smartlåse

Selvom den danske smartlås Sesame bruger batterier, satser iværksætterne på, at man kan bruge låsen i et års tid, før batterierne skal udskiftes.

Grunden til det er, at det ikke længere kræver så meget energi at kommunikere med låsen. Langt den største del af strømforbruget går til motoren, der skal dreje vrideren på låsen frem og tilbage.

»Motoren bruger kun meget strøm i kort tid, der peaker, lige når den starter op. Så vi har brugt nogle særlige lithium-batterier, der passer til det mønster,« siger Dan Nielsen.

Siden lavenergi-bluetooth blev til en fast standard i 2010, har det været muligt for elektronikken at være i konstant forbindelse via bluetooth uden at have behov for særlig meget energi.

»Det har været en kæmpe innovation inden for smartlåse,« siger Dan Nielsen.

Kombinationen af wifi og bluetooth giver nogle særlige muligheder for smartlåsen. Når man ‘parrer’ en telefon med låsen via bluetooth, vil låsen fremover kunne genkende den enkelte telefon og vide, om den er autoriseret til at åbne eller ej.

Det betyder, at man kan give venner og familie adgang til ens hjem, så de kun behøver at bruge deres egen smartphone for at komme ind. Samtidig er det også let at ‘trække invitationen tilbage’ uden at behøve at skifte hverken lås eller fysisk tage nøglen tilbage. Og når låsen er forbundet til internettet, kan man både åbne og lukke den og håndtere, hvem der skal have adgang til den, fra browseren eller en app, uden at man behøver at være i nærheden af låsen.

»Så hvis jeg har en ekskæreste, jeg ikke vil have ind, så kan jeg fjerne hendes adgang til låsen,« siger Dan Nielsen.

Det var netop funktion, der var den oprindelige inspiration til den danske Sesame-smartphone.

Skype-investoren og iværksætteren Morten Lund var i 2013 på jagt efter en løsning til nogle sommerhuse, han havde købt og gerne ville leje ud. Det skulle være muligt at give lejerne adgang i en begrænset periode, så han købte alle de daværende smartlåse ind for at finde ud af, om det kunne lade sig gøre. Men selv med en erfaren låsesmed til at installere dem lykkedes det ikke at få dem til at fungere som ønsket, og så var behovet for Sesame-smartlåsen indlysende.

Ikke alle låse kan blive ‘smarte’ - endnu

Motoren i Sesame-smartlåsen bruger en del energi på at dreje vrideren. Derfor er det indtil videre også kun nogle låse, der kan opgraderes med danskernes løsning.

»Skandinavien er et geografisk låseområde domineret af Ruko. Resten af Europa er på en anden standard, som er meget sværere at håndtere. Den kræver mere mekanisk arbejde,« siger Dan Nielsen.

Indtil videre kan Sesame håndtere omkring 95 pct. af de såkaldte dødbolt (dead bolt)-låse. Det er dem, der låser op og i med et klik, hvor man ikke behøver at holde på vrideren for at holde den åben.

Den ellers udbredte danske lås, hvor vrideren sidder på en sort metalkasse, kan låsen således ikke håndtere endnu. Og iværksætterne arbejder på en løsning til de såkaldte fjederlåse, hvor man skal holde vrideren fast, mens man åbner døren.

Hvis ens telefon løber tør for strøm, er det dog stadig muligt at bruge nøglen, da låsen udefra set er den samme.

Samtidig har iværksætterne bygget en række nye features ind i låsen, der skal gøre hjemmet mere sikkert.

Ligesom en smartphone kan mærke, når man ryster den, kan Sesame-smartlåsen mærke, når der bliver hamret hårdt på døren, eller når nogen måske ligefrem forsøger at bryde ind. Dermed kan den sende en advarsel til ejerens smartphone og alarmselskabet.

»Det handler om at levere mere værdi til kunden, end de havde før. Det er fint, at den er smart, men den skal gøre det bedre og mere sikkert end før,« siger Dan Nielsen og pointerer, at al information til og fra smartlåsen er krypteret.

Han kan ikke udelukke, at smartlåsen kan hackes, men mener dog, at der er tale om en 'urealistisk bekymring'. Blandt andet er det ikke muligt at se, at der sidder en smartlås på døren, når man kigger på den udefra.

»Min forståelse for teknologierne er, at de er ret sikre. Hvis du kan hacke en smart lock, har du betydeligt bedre ting at lave. Så er du så dygtig, at du vil bruge dine kræfter andre steder,« siger Dan Nielsen.

Den billigste version af Sesame-smartlåsen kommer til at koste lidt over 1.500 kr. i Danmark, hvis man forudbestiller den på IndieGoGo, mens den vil være omkring 350 kr. dyrere i butikkerne. Den amerikanske Sesame-rival er rundt regnet 350 kr. billigere end den danske smartlås.

Danske Sesame Labs regner med at sende de første færdige eksemplarer af smartlåsen ud til efteråret 2015.

Startup-land: Version2 stiller hver uge skarpt på de mest spændende danske it-iværksættere og fortæller historien om deres sejre og nederlag. Synes du, vi mangler nogen? Så skriv til ecl@version2.dk.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
8. marts 2015 kl. 01:45

Ser stadig med forundring på denne, ja galimatias, er det kun mig der kan gennemskue dette, eller er jeg moden til indlæggelse og ser snyd og bedrag alle steder ? Som vendelbo er man jo nød til at være lidt på vagt.

Hvis man så lige kunne få en halv million ind i crowdfunding, på et produkt der allerede er lavet. Produktet der så ikke kunne komme til marked, da der fantes noget med samme navn, så vi stopper her, men jeres indskud er væk.

" De valgte også at kalde deres system for en lås, så nu kan vi ikke komme videre." Bent Jensen

"lokket en person med over 15 års erfaring i branchen til at blive administrerende direktør" eller "ja den lokale låsesmed ville godt sætte sit navn og rygte overstyr for en god betaling "

At historien så komme til live her på V2, forstår man godt når de også mener at det er mere vigtigt med marketing, ind produktudvikling. Lidt sørgeligt når man tænker på hvor V2 udspringer fra. Man forstår heller ikke at artiklens forfatter, ikke har prøvet at google produkt eller firma inden udgivelse. Samt det mere virker som mikrofon holderi. Hvor er spørgsmålene, og kommer de nu ?

Når man er lidt ældre og selv kan se tilbage på den tid, hvor man var ung og dum nok til at hoppe på den her meget flade multi level marketing, hvor kun toppen af "Startup" vinder på unge naive håbefulde unge, uden indsigt og kunnen som står benovet og ser på, og håber at de hurtigt kan score kassen og flytte til Spanien og nyde solen. I stedet for at få deres uddannelse, og lidt viden og erfaring, også med den bagrund UDVIKLE, et PRODUKT, der kan sælges.

Når man selv tror på at man skal sælge skinnet før bjørnen er skudt.

Ville mene at et andet, rigtigt citere citat var bedre.

"Men han har jo ikke noget på," sagde et lille barn.

http://www.version2.dk/artikel/lave-den-naeste-facebook-maa-man-saelge-skindet-foer-bjoernen-er-skudt-76132

Vil gerne have kommentar, er det kun mig der sider har på sidelinjen og forundres ?

16
7. marts 2015 kl. 18:37

Hurtige søgninger viser at der også findes smartlåse tilbage fra 2013 der har brugt navnet Sesame ;) Så sandheden er nok at hverken produktidé eller navnet er særlig originalt. Så er der kun det tidsmæssige sammenfald i.f.t. crowdfunding tilbage, men da crowdfunding jo også er meget oppe i tiden, er det ikke så mærkeligt at der kan ske sammenfald på denne dimension også. Linksene nedenfor viser også at det at sætte "sesame" i forbindelse med døråbnere m.m. er helt normalt i alle mulige kontekster.

http://smartinteractionlab.com/open-sesame-locks-get-smart/https://www.sparkfun.com/news/1114http://www.opensesamedoor.com/

15
3. marts 2015 kl. 14:55

Smarte dårlåse er jo ikke helt nyt. Artiklen beskriver også at Morten Lund havde testet nogle stykker.

Men hvordan adskiller den nye lås sig fra eksisterende på det danske marked som Poly-Control's Danalock
http://www.danalock.com/

Vist samme som med lidt reducerede features er og jacob jcensen design er solgt som MyLock

http://www.imerco.dk/el/jacob-jensen-mylock-laas?id=100340414

Den blev der reklameret meget for sidste jul til 1000kr, og har nu været solgt ud som restlager til det halve. Så den var nok ikke nogen kommerciel succes

13
2. marts 2015 kl. 17:22

Ifølge deres varemærkeansøgning som Emil Stahl linkede til længere oppe, så er Sesame Labs et engelsk firma, hjemhørende i Sawbridgeworth tæt ved London Stansted Airport:

<strong>Ansøger 1</strong>
Firma: Sesame Labs Limited
CVR :
attention :
Adresse: First Floor, 30 London Road, Sawbridgeworth
Adresse: CM21 9JS Hertfordshire
Land: GB
Telefon:
Telefax:
E-mail:

Samme virksomhedsadresse fremgår også af dette britiske virsomhedsregister: http://www.endole.co.uk/company/09220981/sesame-labs-limited

Deres Indigogo side angiver også deres lokation som "London, United Kingdom".

11
2. marts 2015 kl. 14:25

Hvem skulle dog have troet at andre kunne finde paa saadan et genialt og unikt navn til en laas der kan aabne sig selv. Hvis andre kendte historien om Ali Baba ville der fx nok vaere en website som hed noget i retning af alibaba.com...

9
2. marts 2015 kl. 13:34

man skal nok ikke bruge internettet når man er udvikler , somebody is watching you...........billeder og tegninger smutter i "skyen" , der kunne sidde én der og sortere indholdet ?.

2
2. marts 2015 kl. 10:22

Lyder som et produkt der allerede findes i forskellige varianter.

Det ser så ud til deres produkt ikke er moden og færdigudviklet. Samtidig med at det ikke virker på deres hjemmemarked, og er dyre ind konkuranter som er kommet længere med noget som virker.

De har den tidligere Skype-investor Morten Lund med på holdet og fik lokket en person med over 15 års erfaring i branchen til at blive adm. direktør, OG hvem bliver rig af det ud over Morten Lund og direktøren

Morten Lund har nok ikke brændt fingeren ?

Er det her en af historier om at sælge skindet før bjørnen er skudt, og vi andre siger at de ikke har tøj på ?

Når man ikke er klar til marked, og ikke selv kan finde ud af at udvikle, kan det være svært. De skulle måske have brugt lidt penge på produktudvikling, så det virkede, istedet for at få det til at se pæn ud,


Off torp, hvor kom oplægget fra ?

"Skype-investoren og iværksætteren Morten Lund var i 2013 på jagt efter en løsning til nogle sommerhuse, han havde købt, og som han gerne ville leje ud. Det skulle være muligt at give lejerne adgang i en begrænset periode, så han købte alle de daværende smartlåse ind for at finde ud af, om det kunne lade sig gøre. Men selv med en erfaren låsesmed til at installere dem, lykkedes det ikke at få dem til at fungere som ønsket, og så var behovet for Sesame smartlåsen indlysende"

Hvis man sådan startren med noget nyt, så kunne det måske være enklere at skifte hele låsemekanismen, til en version hvor sådan noget virkedet. Det ser mere ud til at det Danske problem er at vi bruger "ukurante" dårligere låse i forhold til rasten af verden. Men det ved jeg ikke noget om ?

1
2. marts 2015 kl. 10:13

Sådan kan det jo fx gå hvis man ikke sikrer sin viden og kommunikaton seriøst mod overvågning og aflytning.

Har firmaet opbevaret sine data på amerikanske servere? Brugt cloudservices i stedet for at have data sikret på egne servere i eget hus? Brugt useriøs kryptering og -software? Kommunikeret hemmeligheder via usikker (ukrypteret) email? Osv.

7
2. marts 2015 kl. 13:22

"Add $70 for Shipping to Sweden, Denmark or Norway".. de kunne ikke bare sende fra Danmark.. og så meget kan momsen da ikke være?

"The price for our supporters in Scandinavia is higher due to increased shipping costs, and VAT."

3
2. marts 2015 kl. 10:25

Tvivler på vi er ude i et sådant scenarie.

Der er tale om et produkt som mange uafhængigt af hinanden vil tænke sig frem til, fordi den teknologiske udvikling nu er til det - den slags produkter er et first-to-market game.

Sesame navne-sammenfaldet er lidt pudsigt (omend associationen med teknologisk "magi" og en lås er ret oplagt), men hvis man vitterligt var ude i at have stjålet ideen, mon så ikke de fleste ville have valgt at undgå at benytte konkurrentens navn.

6
2. marts 2015 kl. 12:18

Tvivler på vi er ude i et sådant scenarie.</p>
<p>Der er tale om et produkt som mange uafhængigt af hinanden vil tænke sig frem til, fordi den teknologiske udvikling nu er til det - den slags produkter er et first-to-market game.

Jeg har i et stykke tid også rodet lidt med at lave sådan en ting, og har kendskab til endnu en som leger med en løsning, så "produktet" er der ikke noget nyt i. Så jeg ser på ingen måde mulgiheder for diverse konspirationer i at nogen har valgt at lancere et lignende projekt. Tværtimod.

Men at at navnet også et ens er lidt pudsigt ;-)

Så er spørgsmålet om der er lavet de nødvendige sikringer af varemærker.

Men sådan er livet.

14
3. marts 2015 kl. 12:37

Tidligere og i US fra de andre udviklere. Ser ud til nogen ikke har lavet deres forarbejde omkring Trademark ansøgning på deres antageligvist vigtigste marked.

Hvornår er 4. februar 2015 blevet før 14. januar 2015?

I følge min kalender er "danskerne" kommet først i det indbyrdes race, som artiklen beskriver. Og det er ligegyldigt i hvilket land den første varemærkeansøgning indgives, hvis blot den inden WIPO tidsfristen følges op af en international ansøgning.

Men problemet er nok snarere nogle af de hundredevis af bestående varemærker på SESAME, f.eks. Alibabas allerede omtalte i samme klasse.

4
2. marts 2015 kl. 11:05

Det ser så ud til deres produkt ikke er moden og færdigudviklet.
Samtidig med at det ikke virker på deres hjemmemarked,

Hvad mener du med at det ikke virker på hjemmemarkedet, artikel skriver følgende: "Den danske Sesame kommer i første omgang til det skandinaviske og amerikanske marked". Efterom Danmark sammen med Norge og Sverige udgør Skandinavien, så virker den vel også på hjemmemarkedet Danmark? De skriver også at det virker med Rukolåse, som sidder i næsten alle danske hjem.

Når det så er sagt, så hører "Den danske Sesame" hjemme i London, United Kingdom ifølge ders Indiegogo side: https://www.indiegogo.com/projects/sesame-smart-lockSå på den måde kan man jo have ret i at de ikke understøtter hjemmemarkedet, men hjemstedet i UK fremgår omvendt slet ikke af artiklen. Om det er af skattemæssige årsager at de har hjemsted i UK ved jeg ikke. eller måske er lokationen bare en fejl på Indiegogo?

5
2. marts 2015 kl. 11:39

"Motoren i Sesame smartlåsen bruger en del energi på at dreje vrideren. Derfor er det også kun nogle låse, der kan opgraderes med danskernes løsning indtil videre.

»Skandinavien er et geografisk låseområde domineret af Ruko. Resten af Europa er på en anden standard, som er meget sværere at håndtere. Den kræver mere mekanisk arbejde,« siger Dan Nielsen.

Indtil videre kan Sesame håndtere omkring 95 pct. af de såkaldte dødbolt (dead bolt)-låse. Det er dem, der låser op og i med et klik, hvor man ikke behøver at holde på vrideren, for at holde den åben.

Den ellers udbredte danske lås, hvor vrideren sidder på en sort metalkasse, kan låsen således ikke håndtere endnu. Og iværksætterne arbejder på en løsning til de såkaldte fjederlåse, hvor man skal holde vrideren fast, mens man åbner døren. "

Det var det her jeg forstod som at de ikke virker med den udbredte danske lås. Den type som den virker på er jo ældre systemer, som ikke bliver solgt så meget på grund af sikkerhed, og tæthed ? Formoder jeg.

Nu har de heller ikke oplyst prisen, men hvis man skal have sådan noget til at virke ordentligt, så ville jeg gå mere ind i systemet. Det er ikke vanskeligt at tage fat i cylinder. Samt måske enten et lille solpanel, eller 12 Volt, hvem gider at skifte dyre speciel batterier minimum en gang om året. Samt man alligevel skal slæbe sin nøgle med, for at være sikker på at komme ind ?

Bruger selv en simpel bolt lås, til en dør jeg går ind og ud af mange gange, men samtidig gerne vil have låst. Når strøm forsvinder er der godt nok åben, og der skal bores og andet, med det virker, og selv om det er lidt dyrt, har det sparet mig for de første frem og tilbage ture 20-30 gange om dagen Det kan så nem kombineres med alarm og andet. Men det er ikke en netværk løsning, og skal give at det ser smart og nemt ud.

Linker lige så man kan sammenligne, jeg køber selv ved denne importør, og får rabat som alle andre hvis man har volume nok. Deres direktør skulle man nok have ansat, han er meget behageligt og meget omhyggeligt med sit arbejde. Han ved også at ting som låse og ligende skal virke altid, lige som telefoner. Men han have måske stoppe projektet på grund af for meget "NEJ HAT" han smider meget hurtigt uduelig ting til siden. Kan anbefale, du får altid hjælp også som privat, og du må gerne købe der også.

Jeg vil mene at de skulle tage deres software og styring og koble til et relæ og en af disse boltlås. Problem med låsemekanisme og batteri løst. Og man spare den dyre udendørs enhed, hvor der skal bores. Bare en mulighed for løsning.

Denne kan undværeshttp://svane-el.dk/kodetastatur-54/

Så kan selv bestemme om man vil stå inde eller ude hvis strømme går

http://svane-el.dk/elektriske-laase-systemer-3/magnet-boltlaase-31/boltlaas-12vdc-laast-uden-stroem-169.html

http://svane-el.dk/elektriske-laase-systemer-3/magnet-boltlaase-31/boltlaas-til-glasdoere-12vdc-laast-med-stroem-172.html