Startup-land: Overraskende Bluetooth-opdagelse blev til udbredt opfindelse

6. februar 2015 kl. 06:2914
Stik mod den gængse opfattelse lykkedes det for it-iværksætterne bag baby-alarmen Nabby at forlænge rækkevidden på Bluetooth med over 30 gange.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

[shareline:76725]Sådan lykkedes det for dansk it-iværksætter at forlænge Bluetooths rækkevide med over 30 gange[/shareline]

Remote video URL

Anders Vesterborg Larsen havde netop lagt sin nyfødte søn i seng og var gået ind i stuen. Han stod og kiggede på baby-alarmen, som lå side om side med hans smartphone, og pludselig slog det ham: Hvorfor egentlig bruge to devices?

»Jeg vidste ikke hvordan, det skulle gøres, men jeg kunne se, at behovet for at bruge en smartphone som baby-alarm var der,« siger stifteren og og den adm. direktør af Nabby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Behovet lå og ulmede i en års tid i iværksætterens baghoved, indtil han besluttede at gøre noget ved det og finde den rette teknologi. Han begyndte derfor at prøve nogle forskellige muligheder af, der endte med, at han sammen med kollegerne gjorde en nyopdagelse inden for Bluetooth-teknologien, der fik afgørende betydning for idéens fremtid.

Til at starte med gik iværksætterne ud på gaden og stoppede flere hundrede nybagte forældre med deres barnevogne og spurgte ind til behovet. Og her fandt de ud af, at iværksætterne ikke havde været alene om at tænke tanken.

»Teknologien inden for baby-alarmer havde ikke ændret sig de sidste 10 år - den bestod stadig af to radiosendere. Vi vidste det var outdated, og at løsningerne blev solgt af en række store firmaer, der ikke innoverede på området,« siger Anders Vesterborg Larsen til Version2.

Efter at have talt med børnefamilierne forhørte iværksættere sig omkring de forskellige teknologier, som kunne bruges til at forbinde en babyalarm-sender med en smartphone: Wifi, ZigBee, Bluetooth osv.

Det tog ikke lang tid for dem at blive enige om, at Bluetooth havde det største potentiale. Mange af børnefamilierne havde nemlig brokket sig over, at radiofrekvenserne på deres baby-alarmer overlappede med andet radioudstyr, så de for eksempel kom til at høre andre børns gråd igennem udstyret. Men det problem ville Bluetooth løse, fordi den har en frekvens, der springer mellem kanalerne.

»Det gør det umuligt, at man opfanger hinandens signaler,« siger Anders Vesterborg Larsen.
Samtidig opdagede iværksætterne også, at Bluetooth har et meget lavt strømforbrug, sålænge den kun streamer data engang imellem og ikke gør det konstant. Når holdet bag Nabby havde sat udstyret op til kun at lave et såkaldt »handshake« mellem sendeudstyret og smartphonen med faste intervaller, så fandt de også ud af, at strålingsniveauet lå mange gange under standarden for baby-alarmerne.

»Der kom en masse positive side-effekter med, som vi ikke havde tiltænkt i starten,« siger Anders Vesterborg Larsen.

Der var bare et problem: Bluetooth modtagerne på de fleste smartphones har kun en teoretisk rækkevidde på 10 meter. Og det kunne hurtigt blive katastrofalt, hvis et barn lå nede i en gård og sov, og sendeudstyret ikke ville kunne række op i lejligheden til forældrene.

»Forældrene er en no-bullshit målgruppe til baby-alarmer: De er ikke forlovet med nogen brands, så de vil sagtens skifte - men aldrig, hvis det ikke fungerer,« siger Anders Vesterborg Larsen.

En ting er dog, hvad der står i teorien. Noget andet er, hvordan teknologien fungerer i praksis, og det opdagede iværksætterne bag Nabby en skæbnesvanger dag.

De havde læst på nettet, hvor der var en, der påstod, at det var lykkedes ham at sende én km med Bluetooth. Derfor besluttede de sig for at teste teorien af og se, hvor langt de kunne presse rækkevidden på den trådløse forbindelse.

Teorien siger følgende: Der findes tre klasser af Bluetooth, hvor klasse 1 kan sende på en afstand op til 100 meter, klasse 2 rækker 10 meter, mens klasse 3 kan klare 1 meter. De fleste mobiltelefoner er dog kun i stand til at modtage Bluetooth i klasse 2 og har derfor begrænset rækkevidden til 10 meter. Langt fra nok til bruge dem til en baby-alarm. I teorien.

Det viste sig dog ikke at holde stik.

Nabby-iværksætterne bestilte et klasse 1 headset hjem på nettet og gik ud på en åben vej for at teste afstanden af til en smartphone. Overraskende nok lykkedes det at forbinde med smartphonen på trods af, at den officielt kun understøttede klasse 2.

»Vi snakkede konstant til hinanden over Bluetooth-forbindelsen, mens vi gik længere og længere væk fra hinanden,« siger Anders Vesterborg Larsen.

30, 40, 80 og 100 meter kom de op på, mens de snakkede videre mellem headset og telefon. Her regnede de med, at forbindelsen ville ryge, fordi de nu kom over den officielle rækkevidde, men helt op til 150 meter lykkedes det i første omgang at strække Bluetooth-forbindelsen.

»Det var en ret speciel følelse,« siger Anders Vesterborg Larsen og fortsætter:
»Fordi konstant tale kører med en bestemt båndbredde, så vidste vi, at vi kunne udnytte det mere og tweake på det.«

Iværksætterne købte nu forskellige Bluetooth moduler fra et udviklingshus og testede dem af i forhold til blandt andet sendestyrke, følsomhed og antennestørrelse for at finde den kombination, der gav den længste rækkevidde.

Resultatet var slående: Det lykkedes at strække Bluetooth-forbindelsen 340 meter på et åbent areal. I praksis var den teoretiske rækkevidde for telefonerne slået 34 gange.

Derefter var valget af teknologien oplagt.

»Vi har bestemt lært, at selvom folk siger ét, så skal vi selv teste det efter og ikke tage alt for gode varer,« siger Anders Vesterborg Larsen.

[shareline:76725]Derfor var Candy Crush skyld i, at dansk opfindelse til børnefamilier crashede på iPhone 4[/shareline]

Remote video URL

Bluetooth-babyalarmen Nabby er i dag udbredt til nogle af de største lande i Europa og solgt i over 10.000 eksemplarer.

Men selvom it-iværksætterne står over for at skulle udvide til USA, så giver opfindelsen stadig problemer tilbage i hjemlandet Danmark.

En overset fejl kort efter lanceringen gjorde nemlig, at Nabby fik en hård medfart på nettet.

Opfindelsen har kun fået 2 ud af 5 stjerner på test-sitet Babyalarm-test.dk og på Trustpilot.dk er virksomheden hæmmet af et middelmådigt gennemsnit på 6,2 ud af 10 stjerner.

De fleste negative anmeldelser går overraskende nok - Bluetooth-opdagelsen taget i betragtning - på stabiliteten og rækkevidden af babyalarmen.

»Mister konstant forbindelsen selv inden for kortere rækkevidde,« skriver en utilfreds bruger på Trustpilot.dk og tilføjer: »Idéen er god, men eksekveringen elendig.«

Kort sagt var problemet ifølge iværksætterne, at appen i flere tilfælde lukkede ned eller mistede forbindelsen til babyalarmen. Det skyldtes, at appen brugte for meget hukommelse på iPhonen, hvilket automatisk fik iOS-styresystemet til at lukke appen ned i baggrunden uden at fortælle brugeren om det.

Iværksætterne havde ganske vist testet appen på deres egne telefoner før brug, men det viste sig hurtigt, at virkeligheden adskiller sig fra et opstillet testmiljø med nye iPhones, der ikke var proppet op med spil og andre apps.

Ligeså snart appen Nabby kom ud til kunderne, slog det i nogle tilfælde ud på en helt anden måde end forudset.

Problemet opstod især på iPhone 4, der havde begrænset hukommelse, og når brugerne begyndte at spille Candy Crush og andre spil samtidig med, at Nabby kørte i baggrunden, var der simpelthen ikke plads nok til at holde forbindelsen til babyalarmen kørende.

»Vi kæmper og gør det stadig med iPhone 4. Vi siger ikke, der er noget galt med telefonen, men den kan begynde at skrante, og så går det ud over os,« siger Anders Vesterborg Larsen og tilføjer, at den vigtigste lektie af episoden er »test, test, test« og at forvente, at folk bruger produkterne anderledes, end man selv gør.

Omkring 14 pct. af iPhone 4 og 1 pct. af iPhones 4S fejler løbende ifølge it-iværksætterne bag Nabby. Og selvom det er en lille andel af de samlede brugere, så har det alligevel ramt iværksætterne hårdt.

»Det er farligt, det her med, at folk ikke giver det en chance - især på nettet. De negative kommentarer er ikke repræsentative, og det gør det svært,« siger Anders Vesterborg Larsen og fortsætter:

»Vi døjer stadig med det i Danmark, men vi har lært af det på de andre markeder.«

Lektien har ifølge iværksætteren været at forsøge at komme i tale med de kunder, der har fået de dårlige oplevelser så hurtigt som muligt og at være åben i kommunikationen. Det var for eksempel ikke nok bare at informere brugerne om fejlen på hjemmesiden, fortæller Anders Vesterborg Larsen.

»Vi måtte også lave videoer om det og udvide supporten.«

Nabby har samlet modtaget ca. 4,5 mio. kr. i investeringer. Omsætningen vil iværksætterne ikke ud med på anden måde end, at »vi tjener penge«.

»Vi udvider til nye markeder, ansætter nye og producerer hele tiden, og det koster alt sammen. Så det er ikke nogen guldgrube,« siger Anders Vesterborg Larsen.

Startup-land: Version2 stiller hver uge skarpt på de mest spændende danske it-iværksættere og fortæller historien om deres sejre og nederlag. Synes du, vi mangler nogen? Så skriv til ecl@version2.dk.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
7. februar 2015 kl. 10:36

Der er vel et dusin apps på Google play, som kan bruge en tablets eller telefons mikrofon og kamera til at holde øje med barnet. Tingene kan så sendes til ens telefon over Wi-Fi eller telefonnettet.

13
6. februar 2015 kl. 21:17

Vi har ejet indtil flere babyalarmer og fællesnævneren har været at deforme eller siden er røget på gulvet og sidenhen afgået ved døden..... Sidenhen har vi købt Nabby inkl. Ekstrafunktionerne, og den fungere fint - Men rækkevidde tja...... Det er en anden oplevelse. Rækkevidden er ikke imponerende, vi bor et nyere murstenshus, og den rækker ikke nødvendigvis fra ende. Til anden (26 m)... Men det overraskede mig nu ikke - Desværre. Men 10 meter rækker denne nok igennem huset...

11
6. februar 2015 kl. 17:06

Istedet for bluetooth skulle de have brugt WiFi istedet. Eller en kombination af WiFi og bluetooth. Wifi er godt indendørs i huse osv., mens bluetooth kan bruges udenfor, i parken eller andre steder med line-of-sight. WiFi kunne klares med det relativt billige ESP8266 modul som er blevet populært på det seneste: http://hackaday.com/tag/esp8266/

12
6. februar 2015 kl. 17:18

WiFi er rigeligt forurenet i forvejen, og protokollen er uintelligent i sammenligning med Bluetooth, så som så er Bluetooth absolut velegnet til formålet.

Og Bluetooth er også umiddelbart brugbart til streaming af lyd.

Herudover, hvis de havde skulle bruge ESP8266 havde det fordret at de var i stand til at se ind i fremtiden - så ville jeg nok hvis jeg havde sådan en tidsmaskine bare nøjes med at finde ud af hvad lottotallene blev på lørdag.

8
6. februar 2015 kl. 14:41

Alternativt kunne man have proppet en GSM-"telefon" i den. Jeg ved ikke hvor dyr den er, eller hvor besværligt det, men mobilnetværket er noget mere robust overfor tykke vægge. Så kunne den også sende sms'er med temperatur m.m. hvis det var det man var interesseret i. Taletidskort er vel ikke så dyre. Om barnets hjerne bliver stegt af bestrålingen fra devicen ved jeg så heller ikke så meget om, men den problemstilling er vel ligeså gyldigt for Bluetooth kommunikation

Jeg kører selv "vinduet-åben"-stilen

5
6. februar 2015 kl. 13:52

"Det er farligt, det her med, at folk ikke giver det en chance", nej, en baby-alarm som ikke virker, hvis man lige har spillet Candy Crush mens man var på lokum er da farligt, hvis man tror man kan høre baby og så alligevel ikke kan. Selvfølgelig skal man også holde øje selv, men hvis man ikke kan regne med alarmen, så bliver man jo nærmest mere stresset over alarmen end man ville over slet ikke at have den. En baby-alarm må da aldrig nogensinde bare stoppe med at virke uden at brugeren ved det. Det er nok derfor at de store etablerede producenter normalt laver dedikeret hardware, som ikke har andre formål end lige præcis at være baby-alarm.

16
8. februar 2015 kl. 11:29

"Det er farligt, det her med, at folk ikke giver det en chance", nej, en baby-alarm som ikke virker, hvis man lige har spillet Candy Crush mens man var på lokum er da farligt, hvis man tror man kan høre baby og så alligevel ikke kan.

Enig: En babyalarm skal virke, uanset om man spiller Candy Crush eller bare skriver en SMS mens man er på wc. Hvis den platform appen kører på kan finde på at lukke baggrundsprocessor uden advarsel (det kan både iPhone og Android) mener jeg den ikke er egnet.

Så vidt jeg kan se, giver Nabby at man kan nøjes med at bære sin telefon og undgå en ekstra modtager samt i meget tæt bebyggelse undgår man at flere alarmer er på samme kanal. Til gengæld risikerer man ikke at høre at éns barn græder og alarmen er faktisk ret dyr, selvom man ikke skal producere en sender.

Og babyalarmer er skam videreudviklet de seneste 10 år. De sender også kun hand shakes, har flere kanaler (ikke så "mange" som Bluetooth) og har rigtig lang rækkevidde.

Teknisk set er de langt simplere end en sender med Bluetooth, en ukendt smartphone og en app, men til gengæld er de også mere stabile og billigere. Jeg synes det er sådan noget der lyder meget smart, men giver det smarte ikke flere problemer end det løser?

Når man sælger en babyalarm til nogle smart phones hvor man ved der er problemer, må man forvente kritik. Vi forældre er meget hys med at børneting skal virke altid.

4
6. februar 2015 kl. 12:59

Det lyder jo fantastisk godt, men det er jo langt fra hvad de gjorde.

3
6. februar 2015 kl. 09:42

Qua mit tidligere arbejde i en virksomhed der fremstiller Bluetooth Headsets, så ved jeg at rækkevidde i line-of-sight på ingen måde er brugbar som målestok for rækkevidden i den virkelige verden..

Bluetooth er - i teorien - en rigtig fed teknologi, men i praksis er den ikke synderligt robust. Desværre.

2
6. februar 2015 kl. 09:04

.. at bluetooths rækkevidde er længere end 10m i praksis.

Jeg tror de fleste som har håndfri bilheadset til mobiltelefoner har oplevet at rækkevidden er irriterende lang, når man har glemt at slukke for den håndfri.

Jeg oplever i praksis at forbindelsen først mistes når jeg er 20-25 meter væk fra bilen, og der er mindst en tyk væg imellem - og væsentlig længere i fri luft.

Men ellers da en fin måde at udnytte teknologien på, på en mere elegant måde end traditionelt - god ide.

1
6. februar 2015 kl. 08:33

Super der er lang rækkevidde, det hjælper mig dog ikke når jeg sidder bag en murstensmur og det ikke er muligt at forbinde til Nabby.

I flere tilfælde mister den forbindelsen på trods af at det eneste der er mellem nabby og den enhed der er forbundet, er glas og barnevognens side.

Udover det, super produkt. Specielt temperatur måler, og de andre funktioner er super værdsat.