Startup-land: Danske Tradeshift er blevet offer for sin egen succes

30. december 2014 kl. 06:291
»Det er svært at bevare den samme ånd i firmaet,« lyder det fra en af medstifterne. Den danske iværksættersucces må nu gå på kompromis med et af sine første idealer for at holde sammen på den hastigt voksende virksomhed.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Remote video URL

Det startede i en garage som et lille iværksætterfirma og er i dag vokset til en verdensomspændende e-faktureringsvirksomhed med omkring 200 medarbejdere. Tradeshift bliver ofte fremhævet som en af de største danske iværksættersucceser med over 500.000 virksomheder i sit kundenetværk og samlede investeringer for over 750 mio. kr.

Alt sammen er sket på under fem år, siden virksomheden blev grundlagt i foråret 2010, og mens mange vil se det som en drønende succes, så har det også haft sin pris for virksomheden, der er kendetegnet ved at være den lille frække, der udfordrede de store spillere på banen.

»Jeg synes, det er svært at bevare den samme ånd i firmaet,« siger Tradeshifts medstifter og tekniske direktør, Gert Sylvest, til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden har kontorer over hele verden, og mens de fleste udviklere stadig sidder i København i en sød sukkerduft fra bolchefabrikken Sømods tilstødende lokaler, så kan det alligevel ende surt, når udviklerne kommer til at lave dobbeltarbejde.

»Vi er så store nu, at alle ikke længere kan forstå kodebasen. Det giver mere kode og mere kaos, og folk begyndte at kopiere de samme ting forskellige steder,« siger Gert Sylvest og fortæller, at stifterne har måttet give afkald på lidt af »startup-følelsen« i firmaet, der startede med et fladt hierarki uden cheftitler, og hvor alle udviklerne havde frihed til at ændre i systemet, som det passede dem.

»Vi lavede et miljø, hvor alle var ansvarlige for at forstå hele systemet godt og så til gengæld havde carte blanche til at ændre i det. Alle kunne ændre noget, men så var det også deres ansvar, hvis det ikke virkede,« siger han.

Det fungerede fint, mens virksomheden var i sin spæde begyndelse, men i takt med at udviklerstaben voksede, begyndte det også at skabe flaskehalse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksempelvis kunne et udviklerhold i København arbejde på en funktion til at vælge valutaer i systemet samtidig med, at et andet hold på kontoret i San Francisco var i gang med at udvikle den samme funktion.

Ligeledes begyndte der også at opstå uenigheder om arkitekturen i systemet. Nogle mente, at man skulle udbygge det med moduler, mens andre hellere ville ændre i den eksisterende kode, når der skulle laves nye funktioner.

»Det ender hurtigt med at folk laver ting på lidt forskellige måder,« siger Gert Sylvest, der for første gang i Tradeshifts relativt unge historie netop har måttet indføre nogle lederstillinger og dermed give afkald på noget af den kultur, som virksomheden blev bygget på.

»Der er blevet introduceret lidt mere struktur, proces og koordination. Det giver nogle flere lag i virksomheden, som skaber inerti og tager lidt energi ud, så det har en pris,« siger Gert Sylvest og tilføjer at det er »megasvært at holde sammen på kontorer« på tværs af forskellige lande og tidszoner.

Medarbejderne spillede rollespil i skoven

Remote video URL

Selvom størrelsen på Tradeshift har ændret sig, så er visionen den samme ifølge Gert Sylvest: At forbinde alle virksomheder i verden og ændre rammerne for, hvordan de arbejder sammen.

Og det har været afgørende for, at de tre danske stiftere Christian Lanng, Mikkel Hippe Brun og Gert Sylvest stadig står ved roret i dag.

»Vi er stadig sammen, fordi vi har været enige om visionen hele vejen igennem. Det er enormt vigtigt for en startup, at der er en klar vej for grundlæggerne,« siger Gert Sylvest, der i dag kun programmerer i sin fritid. Arbejdstiden bruger han på at forsøge at samle tropperne om den fælles vision.

»I stedet for at designe et produkt, så er du lige pludselig en person, der designer en organisation, som kan designe et produkt til at nå din vision. Det bliver mere og mere abstrakt,« erkender Gert Sylvest.

En gang i mellem tager han og de andre stiftere medarbejderne med ud i skoven for at spille rollespil om virksomhedens fremtid, når den står over for store forandringer.
På den måde kan de prøve nye idéer af på hinanden, før de går i gang med at udvikle dem, og medarbejderne kan prøve sig selv af i nye roller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er en opskrift vi har brugt flere gange til at simulere næste generation af organisationen,« siger Gert Sylvest.

Tradeshift udfordrer bankernes forretning

Tradeshift startede som en platform for e-fakturaer, men har siden udviklet sig til at blive et form for »styresystem« for virksomheder med apps, der kan klare alt fra fakturering til ordrer. Næste skridt i udviklingen er at få eksterne udviklere til at lave apps til Tradeshifts app-store, der blandt andet kan konkurrere med bankerne om at tilbyde finansielle services til kunderne.

I samarbejde med fonden Capital Aid vil Tradeshift således kunne tilbyde mindre virksomheder at få deres fakturaer betalt på forskud. Traditionelt har disse virksomheder været tvunget til at trække over på kontoen, når deres kunder er lang tid om at betale, men fordi Tradeshift i kraft af sin platform allerede har en stor mængde information til selv at risikovurdere kunderne, så kan de overtage noget af bankernes arbejde. Med andre ord så har Tradeshift overblikket over, hvor lang tid de forskellige virksomheder er om at betale deres fakturaer, og om det derfor kan betale sig at låne penge ud som forskudsbetaling på deres regninger.

»Det er enormt dyrt for bankerne at låne penge til små virksomheder, fordi de ikke ved så meget om dem. Men vi ved til gengæld alt om dem,« siger Gert Sylvest og fortsætter:

»Det er total disruption af det, bankerne gør med de små virksomheder.«

Finansieringsmodellen har været i test i et halvt års tid og er nu langsomt ved at blive rullet ud.

Væksten får Tradeshift til at udvide de danske kontorer i det nye år, hvor virksomheden også står over for at skulle hyre flere nye udviklere.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
30. december 2014 kl. 16:34

Det mærkelige er så, at samtidig med tilførslen af en enorm finansiering blev API'et og de eksterne udviklere glemt.

Udviklersiderne hos Tradeshift skal man have lup for at finde. Lykkes det, findes kun oldgammel og nærmest ubrugelig kode. 3-legged authentication hos TS er forholdsvis kompliceret pga. de forståeligt høje sikkerhedskrav, så det mindste, man kunne forvente, var et fuldt funktionsdygtigt eksempel til C#.

Det er ærligt talt synd, for potentialet i TS, ikke mindst hvis betalingssystemet kommer i gear, er så voldsomt, at det er tankevækkende.