Startup-land: Danske it-iværksættere vil fjerne roaming på telefoni i hele verden

12. februar 2015 kl. 06:2910
Det skal være muligt at ringe på hjemmenetværket på mobilen lige meget hvor i verden, du befinder dig, hvis det står til danske Onomondo.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der bliver ikke sparet på ambitionerne hos it-iværksætterne bag virksomheden Onomodo.

Målet er at gøre det muligt for mobiltalende brugere over hele verden at tage til udlandet og bruge deres telefon, som om de var på hjemmenetværket. Med andre ord er det planen at afskaffe roaming, der i mange tilfælde får mobilen til at blive til noget, man slukker og lægger i skuffen, når ferien begynder for at undgå dyre telefonregninger. Eller som i andre tilfælde ender med, at det offentlige får sig en dyr overraskelse, når en borgmester downloader flere gigabyte data på telefonen under sin rejse til Tyrkiet.

Inspirationen til Onomondo kom dog ikke fra en mobilregning på en kvart million kroner. Det skete under mere rolige omstændigheder på en rejse til USA, hvor firmaets grundlæggere blev tvunget til at gå fra den ene Starbucks til den anden for at koble på kaffekædens trådløse netværk, hver de skulle i kontakt med omverdenen.

»Det irriterede os, at roaming-afgifterne var så dyre, og at man skulle lave alle de her workarounds med at finde særlige apps og wifi-punkter,« siger Michael Bak, der også er adm. direktør i Onomondo, som tidligere hed Hello World Mobile.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Onomondo er ved at bygge en softwareløsning til teleoperatørerne, som i øjeblikket er ved at blive testet i Norden. Løsningen integrerer med selskabernes routing-udstyr og sørger for, at alle udbydere, der er med på løsningen, kan bruge hinandens netværk, som om det var deres eget.

På den måde kan kunderne forblive på deres hjemmenetværk uden at skulle slå roaming til, når de rejser til udlandet. Dermed ringer man til de samme priser, som man gør derhjemme. Vel at mærke kun så længe, at teleselskabet i udlandet også benytter sig af Onomondos løsning.

Og det har indtil videre været en stor udfordring at få forklaret teleoperatørerne, at de helt kan afskaffe roaming.

»Det er ikke den nemme løsning. Vi forsøger at løse det, som industrien ikke selv har kunnet finde ud af,« siger Michael Bak og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er som udgangspunkt ingen direkte efterspørgsel efter vores løsning, fordi teleoperatørerne ikke ved, at det kan lade sig gøre at afskaffe roaming. Der har altid været roaming, så det er et paradigmeskifte, vi skal i gennem, hver gang vi snakker med en ny person.«
Artiklen fortsætter efter videoen...
[video:https://www.youtube.com/watch?v=W4eWyAsfneU]

Iværksætterne måtte sadle helt om

Oprindelig forsøgte it-iværksætterne bag Onomondo at løse roaming-problemerne med en helt anden forretningsmodel. Den gik ud på at oprette lokale tele-aftaler i hvert enkelt land, for så derefter at leje sig ind på de store teleoperatørers netværk og forbinde alle kunderne på tværs af landene i et netværk.

Det viste sig dog at være mere kompliceret end som så, da det hurtigt blev for dyrt for de danske iværksættere at købe sig til så mange lokale tele-aftaler. Og da teleselskaberne opdagede, hvad Onomondo havde gang i, ville de gerne selv få del i det ved at fjerne roaming på deres egne netværk. Iværksætterne valgte derfor at sadle helt om.

I stedet for at oprette tele-aftaler i hvert land, satser it-iværksætterne nu på at få overtalt teleoperatørerne til at installere deres løsning som en del af selskabernes nuværende setup. Hver gang en person ringer fra udlandet, vil opkaldet blive opfanget af de lokale master, blive sendt til Onomondos lokale server, som oversætter signalet og sender det retur tilbage til systemet. Derfra bliver det så sendt videre tilbage til hjemlandet, således at mobilbrugerne kommer til at opleve, at de forbinder til det samme netværk som i hjemlandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teleselskaberne beholder deres setup, kobler Onomondos oversætter på og smelter således netværkene sammen. For det enkelte teleselskab betyder det, at dets egne kunder bliver på eget netværk i udlandet, mens det ‘låner’ sine sendemaster ud til udlændinge, der er på besøg.

»Teleoperatørerne sparer omkostninger, blandt andet fordi de ikke længere bliver afhængige af de tredjepartsvirksomheder, som håndterer transaktionerne og information omkring kundernes adfærd i udlandet. Det er som om, kunderne er i samme land stadig væk,« siger Michael Bak.

Tager skridtet videre end EU-lov mod roaming-afgifter

Onomondos kontroversielle forretningsmodel kan blive en smule mindre relevant for europæiske mobilbrugere, når EU’s forbud mod roaming-afgifter efter planen skal træde i kraft den 15. december 2015. Herefter vil det være forbudt for teleselskaberne at opkræve ekstra betaling fra mobilkunderne, når de ringer i udlandet inden for EU.

EU-loven vil dog ikke fjerne roaming som sådan, idet mobilkunderne stadig skal aktivere roaming på telefonen og forbinde til et af de udenlandske teleselskabers netværk. Og det gør stadig en forskel for mobilbrugerne ifølge Onomondos direktør:

»Med roaming bliver du altid nedprioriteret og får dårligere service. Eksempelvis kan der være problemer med email-opsætning og ekstra services som viderestilling, når du roamer,« siger Michael Bak.

Dobbelt op på telelogning

Det kan få betydning får mobilkundernes privatliv, hvis Onomondos løsning bliver implementeret hos teleoperatører i flere lande.

Den danske startup opbevarer og registrerer som udgangspunkt ikke selv brugernes data, da teleoperatørerne selv driver den.

»Vi har ikke adgang til data. Hvis operatørerne vil have os til at drifte løsningen kan vi gøre det, men vi lægger op til, at de selv kan klare det,« siger Michael Bak.

Til gengæld vil et setup som Onomondos, hvor man kører på hjemmenetværket i udlandet kunne få betydning for myndighedernes logning af mobiltrafikken. Flere myndigheder vil nemlig potentielt kunne overvåge brugernes mobiltrafik alt efter, hvordan teleselskaberne sætter løsningen op.

I Danmark blev sessionslogningen - den systematiske registrering af metadata om borgernes internetaktivitet - afskaffet i september 2014, men sidenhen er det kommet på tale at genoplive ordningen i en udvidet form. Ligeledes har Tysklands forbundskansler Angela Merkel meldt ud, at hun vil have logningen indført i EU igen i kølvandet på attentatet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

Logningen foregår normalt inden for de enkelte lande, men med en roamingfri løsning, vil mobiltrafikken for den enkelte bruger potentielt være åben for logning i både udlandet og hjemlandet på samme tid, såfremt myndighederne i begge lande har indført lognings-ordninger.

»Når du er i udlandet, så bliver det normalt kun logget i udlandet. Men hvis signalet kommer tilbage til hjemlandet, så du også er lokal her, så betyder det, at du også kan logges der. Der kan altså opstå dobbeltlogning, og i alle tilfælde skal løsningen jo blot følge lovgivningen i de markeder trafikken berører,« siger Michael Bak.

Onomondo har samlet rejst omkring 10 mio. kr. i investeringer og selskabet vil tjene penge på softwarelicenser til operatørerne.

Startup-land: Version2 stiller hver uge skarpt på de mest spændende danske it-iværksættere og fortæller historien om deres sejre og nederlag. Synes du, vi mangler nogen? Så skriv til ecl@version2.dk.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
13. februar 2015 kl. 14:33

Som jeg ser det er problemet (I hvert fald indenfor EU) ikke så meget tale roaming og SMS roaming, da priserne er ved at være så langt nede at de er lavere end prisen på mobiltelefoni var i Danmark til at starte med.

Problemet er primært data og da der jo efterhånden er ved at være mange former for app's og tjenester som har brug for data, er det her man bør sætte ind.

Personligt har jeg klaret problematikken med en ekstra telefon (Har købt en lille router nu) som jeg så har købt et lokalt data simkort og puttet i.

Dog ville det vel være mere rentabelt for operatørerne hvis de bare kunne putte mit kort i deres pulje så jeg ikke behøvede skifte og alligevel fik data til den aftalte pris.

Har indenfor det sidste år købt data pakker i både Frankrig og Italien og begge gange har jeg som turist kunnet købe en pakke med simkort og flere GB data for "kun" ca 150 Kr.

Prisen for dette måtte selvfølgelig gerne sættes ned og det er da der man bør arbejde på det og ikke om det koster 1 eller 2 Kr. i minuttet at samtale.

Var Telia ikke ude med at de ville begynde at tage minuttakst for Skype og voip samtaler ?

9
13. februar 2015 kl. 01:00

Sidst jeg var i Rusland købte jeg 3GB data for 120 rubler. (20Kr - før det seneste fald for rublen) Så havde jeg et lokalt nummer, og mit danske nummer registrerede jeg på en SIP klient. Android 4 har som regel SIP indbygget, ellers kan Zoiper downloades til de fleste.

Jeg kan umiddelbart ikke af artiklen se hvordan de vil løse problemet med data, og det er der udfordringen ligger i dag. Man kan som regel altid købe et lokalt kort og bruge det.

Ellers er den eneste brugbare løsning på roaming problemet, den at kunden kan købe en service direkte af et lokalt selskab. Man skal blot gå på det lokale selskabs hjemmeside og registrere sit IMEI og SIM nummer, Når deres udstyr så ser det nummer, så lader de telefonen tro at den roamer, men i virkeligheden så kobler selskabet telefonen på det lokale net og opkræver abonnenten for trafikken direkte. Ikke at jeg tror at nogen er interesserede i at tilbyde dette frivilligt.

Den løsning var faktisk på bordet hos EU, men blev overhalet af forbuddet mod roaming. I min optik brandærgerligt, fordi løsningen med at kunne lave en aftale med den lokale operatør via eget SIM kort, vil kunne laves uden at påtvinge kunderne ekstra omkostninger på grund af enkelte dyre operatører.

6
12. februar 2015 kl. 15:21

Er det ikke bare et spørgsmål om at vælge en udbyder som ikke tager ekstra for data i udlandet?

Det kan vel næppe vare længe før alle andre er nødt til at følge trop, hvis tilpas mange kunder vægter det højt nok til at skifte til en roaming-fri udbyder?

8
12. februar 2015 kl. 21:32

Er det ikke bare et spørgsmål om at vælge en udbyder som ikke tager ekstra for data i udlandet?

Mig bekendt er der da kun een operatør i Danmark som kører med "hjemmepriser" på eget netværk i udlandet.

3 mobile kan man så vidt jeg husker ringe og bruge sin datatrafik uden ekstra omkostninger i en del lande efterhånden, deriblandt f.eks Italien.

Desværre er de jo lidt i bad standing lige i øjeblikket fordi de ikke betaler mere i skat end de skal ifølge gældende lovgivning.

4
12. februar 2015 kl. 12:08

EU’s forbud mod roaming-afgifter efter planen skal træde i kraft den 15. december 2015

Den aftale skal jo vedtages af Rådet for Den Europæiske Union inden den får effekt. Det var meningen at vedtage den i slut-2014, men det skete aldrig. Så det er ret sikkert at roaming ikke bliver afskaffet til den oprindelige december 2015 deadline.

Der er stor uenighed om de præcise detaljer i forslaget. Specielt problemet med at man permanent kan bruge en teleoperatør fra et andet land, fordi det ville tvinge alle operatører i Europa til at sætte abonnementsprisen efter det dyreste netværk.

Det seneste forslag taler om at afskaffe roaming i midt-2018.

2
12. februar 2015 kl. 09:15

Og det har indtil videre været en stor udfordring at få forklaret teleoperatørerne, at de helt kan afskaffe roaming.

Det er nok næppe et forklaringsproblem, men mere at operatørerne ikke vil give slip på roaming - hvem slagter sin guldkalv frivilligt?

Så ikke underligt at det er svært for Onomondo at overbevise operatørerne, men da absolut et godt initiativ.

5
12. februar 2015 kl. 12:34

Måske skal man hellere glemme teleselskaberne, bygge Host Identity Protocol, HIP, http://datatracker.ietf.org/wg/hip/documents/ ind i telefonen og köre VOIP i stedet?

Jeg har set hand-over af video mellem forskellige IP-netvärk demonstreret allerede i 2006 uden "glitches" eller noget.

Teknologien findes, men teleselskaberne vil göre meget både for ikke at väre reduceret til simple "bit-pipes" og for fortsat at kunne sätte "toldboder" op rundt om deres netvärk hvor kunderne kan afkräves betaling.

Endeligt er der selvfölgelig det side-problem at mange billing-systemer er noget gammelt COBOL-skrammel med Java 1.4 applikationer klyttet rundt om, såeh ... det er meget svärt at ändre på forretningsgangen :)