Startup-land: Danske it-iværksættere vil fjerne roaming på telefoni i hele verden
Der bliver ikke sparet på ambitionerne hos it-iværksætterne bag virksomheden Onomodo.
Målet er at gøre det muligt for mobiltalende brugere over hele verden at tage til udlandet og bruge deres telefon, som om de var på hjemmenetværket. Med andre ord er det planen at afskaffe roaming, der i mange tilfælde får mobilen til at blive til noget, man slukker og lægger i skuffen, når ferien begynder for at undgå dyre telefonregninger. Eller som i andre tilfælde ender med, at det offentlige får sig en dyr overraskelse, når en borgmester downloader flere gigabyte data på telefonen under sin rejse til Tyrkiet.
Inspirationen til Onomondo kom dog ikke fra en mobilregning på en kvart million kroner. Det skete under mere rolige omstændigheder på en rejse til USA, hvor firmaets grundlæggere blev tvunget til at gå fra den ene Starbucks til den anden for at koble på kaffekædens trådløse netværk, hver de skulle i kontakt med omverdenen.
»Det irriterede os, at roaming-afgifterne var så dyre, og at man skulle lave alle de her workarounds med at finde særlige apps og wifi-punkter,« siger Michael Bak, der også er adm. direktør i Onomondo, som tidligere hed Hello World Mobile.
Onomondo er ved at bygge en softwareløsning til teleoperatørerne, som i øjeblikket er ved at blive testet i Norden. Løsningen integrerer med selskabernes routing-udstyr og sørger for, at alle udbydere, der er med på løsningen, kan bruge hinandens netværk, som om det var deres eget.
På den måde kan kunderne forblive på deres hjemmenetværk uden at skulle slå roaming til, når de rejser til udlandet. Dermed ringer man til de samme priser, som man gør derhjemme. Vel at mærke kun så længe, at teleselskabet i udlandet også benytter sig af Onomondos løsning.
Og det har indtil videre været en stor udfordring at få forklaret teleoperatørerne, at de helt kan afskaffe roaming.
»Det er ikke den nemme løsning. Vi forsøger at løse det, som industrien ikke selv har kunnet finde ud af,« siger Michael Bak og fortsætter:
»Der er som udgangspunkt ingen direkte efterspørgsel efter vores løsning, fordi teleoperatørerne ikke ved, at det kan lade sig gøre at afskaffe roaming. Der har altid været roaming, så det er et paradigmeskifte, vi skal i gennem, hver gang vi snakker med en ny person.«
Artiklen fortsætter efter videoen...
[video:https://www.youtube.com/watch?v=W4eWyAsfneU]
Iværksætterne måtte sadle helt om
Oprindelig forsøgte it-iværksætterne bag Onomondo at løse roaming-problemerne med en helt anden forretningsmodel. Den gik ud på at oprette lokale tele-aftaler i hvert enkelt land, for så derefter at leje sig ind på de store teleoperatørers netværk og forbinde alle kunderne på tværs af landene i et netværk.
Det viste sig dog at være mere kompliceret end som så, da det hurtigt blev for dyrt for de danske iværksættere at købe sig til så mange lokale tele-aftaler. Og da teleselskaberne opdagede, hvad Onomondo havde gang i, ville de gerne selv få del i det ved at fjerne roaming på deres egne netværk. Iværksætterne valgte derfor at sadle helt om.
I stedet for at oprette tele-aftaler i hvert land, satser it-iværksætterne nu på at få overtalt teleoperatørerne til at installere deres løsning som en del af selskabernes nuværende setup. Hver gang en person ringer fra udlandet, vil opkaldet blive opfanget af de lokale master, blive sendt til Onomondos lokale server, som oversætter signalet og sender det retur tilbage til systemet. Derfra bliver det så sendt videre tilbage til hjemlandet, således at mobilbrugerne kommer til at opleve, at de forbinder til det samme netværk som i hjemlandet.
Teleselskaberne beholder deres setup, kobler Onomondos oversætter på og smelter således netværkene sammen. For det enkelte teleselskab betyder det, at dets egne kunder bliver på eget netværk i udlandet, mens det ‘låner’ sine sendemaster ud til udlændinge, der er på besøg.
»Teleoperatørerne sparer omkostninger, blandt andet fordi de ikke længere bliver afhængige af de tredjepartsvirksomheder, som håndterer transaktionerne og information omkring kundernes adfærd i udlandet. Det er som om, kunderne er i samme land stadig væk,« siger Michael Bak.
Tager skridtet videre end EU-lov mod roaming-afgifter
Onomondos kontroversielle forretningsmodel kan blive en smule mindre relevant for europæiske mobilbrugere, når EU’s forbud mod roaming-afgifter efter planen skal træde i kraft den 15. december 2015. Herefter vil det være forbudt for teleselskaberne at opkræve ekstra betaling fra mobilkunderne, når de ringer i udlandet inden for EU.
EU-loven vil dog ikke fjerne roaming som sådan, idet mobilkunderne stadig skal aktivere roaming på telefonen og forbinde til et af de udenlandske teleselskabers netværk. Og det gør stadig en forskel for mobilbrugerne ifølge Onomondos direktør:
»Med roaming bliver du altid nedprioriteret og får dårligere service. Eksempelvis kan der være problemer med email-opsætning og ekstra services som viderestilling, når du roamer,« siger Michael Bak.
Dobbelt op på telelogning
Det kan få betydning får mobilkundernes privatliv, hvis Onomondos løsning bliver implementeret hos teleoperatører i flere lande.
Den danske startup opbevarer og registrerer som udgangspunkt ikke selv brugernes data, da teleoperatørerne selv driver den.
»Vi har ikke adgang til data. Hvis operatørerne vil have os til at drifte løsningen kan vi gøre det, men vi lægger op til, at de selv kan klare det,« siger Michael Bak.
Til gengæld vil et setup som Onomondos, hvor man kører på hjemmenetværket i udlandet kunne få betydning for myndighedernes logning af mobiltrafikken. Flere myndigheder vil nemlig potentielt kunne overvåge brugernes mobiltrafik alt efter, hvordan teleselskaberne sætter løsningen op.
I Danmark blev sessionslogningen - den systematiske registrering af metadata om borgernes internetaktivitet - afskaffet i september 2014, men sidenhen er det kommet på tale at genoplive ordningen i en udvidet form. Ligeledes har Tysklands forbundskansler Angela Merkel meldt ud, at hun vil have logningen indført i EU igen i kølvandet på attentatet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo.
Logningen foregår normalt inden for de enkelte lande, men med en roamingfri løsning, vil mobiltrafikken for den enkelte bruger potentielt være åben for logning i både udlandet og hjemlandet på samme tid, såfremt myndighederne i begge lande har indført lognings-ordninger.
»Når du er i udlandet, så bliver det normalt kun logget i udlandet. Men hvis signalet kommer tilbage til hjemlandet, så du også er lokal her, så betyder det, at du også kan logges der. Der kan altså opstå dobbeltlogning, og i alle tilfælde skal løsningen jo blot følge lovgivningen i de markeder trafikken berører,« siger Michael Bak.
Onomondo har samlet rejst omkring 10 mio. kr. i investeringer og selskabet vil tjene penge på softwarelicenser til operatørerne.
Startup-land: Version2 stiller hver uge skarpt på de mest spændende danske it-iværksættere og fortæller historien om deres sejre og nederlag. Synes du, vi mangler nogen? Så skriv til ecl@version2.dk.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.