Stærk stigning i intelligente trojanerværktøjer

De usikkerhedsprodukter, som man kan købe på nettet, er ikke kun blevet lettere at bruge, de er også blevet betydeligt smartere. Se nogle af dem her.

I øjeblikket florerer der omkring 250 dokumenterede trojanerværktøjer på nettet, hvilket ifølge sikkerhedsfirmaet Virus112 er en stigning på ti procent i forhold til samme periode sidste år.

Men ser man på udnyttelsen af tilgængelige hackerprodukter, så har Virus112 allerede på nuværende tidspunkt registreret en anvendelse, der er 40 procent af hele sidste års udbredelse.

»Antallet er ikke bare steget - trojanerværktøjerne er også blevet smartere. Flere af "de bedre" værktøjer giver eksempelvis den resulterende malware muligheden for at tjekke, om den afvikles i et virtuelt miljø eller i en sandbox. Er det tilfældet, forsøger den at selvdestruere,« siger it-sikkerhedseksperten Tonny Bjørn fra Virus112.

Værktøjerne er ifølge sikkerhedseksperten i mange tilfælde også i stand til at sætte de installerede antivirusprodukt ud af spillet, hvilket også gør sig gældende for den indbyggede firewall.

Men det er ikke så meget værktøjernes effektivitet, som overrasker sikkerhedseksperten som de avancerede brugergrænseflader, som mange af værktøjerne er udstyret med.

»Personerne bag værktøjerne har tydeligvis programmeringserfaring - samt har tid til at kredse for koden. Man fristes til at sige, at de ikke føler sig under nogen form for pres eller tidsfrist,« siger Tonny Bjørn.

Han er dog alligevel overrasket over, hvilke nye muligheder det er lykkedes hackerne at få plads til i produkterne. Eksempelvis er der hackerværktøjer, der ud over at kunne overvåge tastetryk, tage kopi af skærmen og overvåge de websteder, man besøger, også kan se billederne fra ens webcam og aflytte mikrofonen.

Tonny Bjørn gør opmærksom på, at det er afgørende at brugerne hele tiden sørger for at antivirusprodukterne er opdaterede, og det gør sig gældende for de tredjepartsprodukter, som måtte være installeret på brugerens computer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Deleted User

Gode brugergræseflader er ikke nødvendigvis samme som at virusserne er specielt intelligente. Jeg tror, at vi har meget at frygte. Det er stadig god grund til, at dem der udvikler operativsystemer, tænker sig om - for det er eneste måde, at komme problemet til livs.

Det som undrer, er at operativsystem udviklerne, specielt virksomheder som mikrosoft, der også økonomisk har midlerne, ikke gør noget for, at opnå operativsystemerne bliver sikre mod angreb. Til tider, er løsninger gjort så forkerte, at man skulle tro mikrosoft var inficeret.

Og det problem, er måske langt mere alvorligt, og langt mere "underligt", at skulle være muligt, end at nogle programmører har haft tid til overs, til en brugergrænseflade.

Som regel, får vi det indtryk, at hackere og virusprogrammører er terrorister, der arbejder selvstændigt, og ikke støttes af nogle lande, eller deres regeringer. Det er måske også rigtigt - men underligt. De virkelige virusser, er jeg stadig af den opfattelse, vi endnu ikke har opdaget - simpelthen fordi de er for advancerede. Og måske er de direkte placeret i det software vi får, når vi køber det, og gør at programmerne bliver større for hver udgave...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere