Stadig brug for mange flere it-uddannede trods øget optag

It-uddannelserne har fået flere ansøgere og har kunnet optage flere studerende, med det er stadig ikke nok, lyder det fra it-brancheorganisationerne.

Flere unge har søgt ind på en videregående uddannelse inden for datalogi og it, men det er ikke nok til at imødekomme den efterspørgsel på arbejdskraft inden for faget, som it-brancheorganisationerne forventer.

»Det er helt afgørende for vores branche, at optaget på it-uddannelserne øges støt over de kommende år - ellers kommer det til at koste vækst og udvikling. Men det tegner godt. Det er især værd at glæde sig over, at de unge er tændte på softwareudvikling og datalogi. Det er kompetencer, som er super efterspurgte på arbejdsmarkedet, så de her unge kommer til at gå som varmt brød når de er færdige,« siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen i et skriftligt svar til Version2.

Alt efter hvilke uddannelser, man tæller med, er antallet af ansøgere vokset mellem 6 og 15 procent til it-uddannelserne. Ifølge Version2's optælling er cirka 3.500 blevet optaget på en it-uddannelse i år mod cirka 3.100 sidste år.

Læs også: Her er optagelsestallene for it-uddannelserne 2016

Dermed er der betydelig fremgang inden for it-området, men det nuværende niveau er stadig ikke tilstrækkeligt.

»Vi glæder os meget over at interessen for it-uddannelserne og optaget er øget de sidste år. Men det er langt fra nok. Selv med et støt øget optag de næste år kommer vi til at opleve en endda meget markant mangel på it-folk i fremtiden. Det er en bombe under it-branchen og under Danmarks digitalisering. Derfor må alle midler tages i brug. Både de der virker på kort sigt, som efteruddannelse og tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft, og de, der virker på langt sigt. Vi er nødt til at vække børn og unges interesse for teknologi og skabt en sammenhængende mulighed for at udvikle det som en faglighed - lige fra et kreativt it-fag i folkeskolen, til obligatorisk it på alle ungdomsuddannelser over til attraktive og relevante it-uddannelser,« siger Mette Lundberg.

Hos Dansk Industri er meldingen den samme: Glæde over det øgede optag, men understregning af, at der er brug for endnu flere.

»Vi er langt fra i mål i forhold til virksomhedernes behov. Der vil blive brug for at uddanne endnu flere i de kommende år, og det er vigtigt med andre initiativer,« udtaler underdirektør Charlotte Rønhof ifølge en pressemeddelelse.

Mens IT-Universitetet har øget antallet af pladser i forventning om flere ansøgere inden for softwareudvikling, så er det ikke på alle af de mere datalogiske uddannelser, at der er kapacitet til at optage mange nye studerende, selvom efterspørgslen er der.

»Vi havde gerne set et større optag på de 'hårde' it-uddannelser som datalogiuddannelsen,« udtaler Charlotte Rønhof.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Morten Toudahl

Når nu industrien efterspørger så mange it professionelle, så undre det mig at det er så svært at finde en praktikplads. Det tog mig omkring 8 måneder at finde en. På trods af gode karakterer, mere end en it uddannelse og en masse relevant arbejde.

Og at staten så også har dimisioneret mange it uddannelser, giver endnu mindre mening når de så gerne vil have at Danmark kan følge med

  • 1
  • 0
#3 Jonas Finnemann Jensen

Der er masser af praktik pladser, det er nærmere min erfaring at danske studerende ikke bruger mulighederne.. Det afhænger naturligvis af hvad man studere og hvilke erfaringer man har.

Men for datalogi og software engineering studerende er der ikke mange undskyldninger.. Det er forholdvist nemt at deltage i nogle open source projekter for at give CV'et lidt vægt..

Hvorefter er der masser af praktik muligheder ude i verden. Google Summer of Code er et nemt eksempel. Men store virksomheder som Google, Microsoft, Facebook, etc. har gode praktik programmer. De arrangere ofte også gerne midlertidigt visum og indkvartering (oven i en rimlig god løn).

Personligt havde jeg et internship på 2 måneder hos Mozilla i Toronto, der er nu ved at være et par år siden... Men den slags kan kraftigt anbefales. Det er desvære min opfattelse at det er de færreste studerende i Danmark der aktivt søger at bruge sommer ferien på et praktik ophold.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere