Står din server også i kælderen?

4. juli 2011 kl. 13:5717
Weekendens skybrud har sat fokus på, at kombinationen af it-udstyr og store vandmasser ikke er god. Men hvorfor står så mange servere så stadig i kælderen?
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Vand har det med at flyde nedad.

Selvom ovenstående sætning er barnelærdom, er det efter weekendens skybrud påfaldende at kunne konstatere, hvor mange der ikke tager højde for netop det faktum, når de vælger placering af virksomhedens serverrum. Heriblandt hostingfirmaet Surftown og DMI, som begge havde it-kritisk udstyr i kælderniveau.

Allerede i maj 2010 kunne Apotekerforeningens it-chef efter en brand prise sig lykkelig over at have sørget for remote backup, da brandvæsenet havde sørget for et helt lokalt skybryd over serverrummet:

»De hælder unægtelig nogle kubikmeter vand på den bygning, og serverrummet er nederst, « sagde apotekerforeningens chef Niels Braae til Version2 oven på branden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også DFDS har i sagens natur masser af erfaring med vand. Med hovedkvarteret placeret direkte på Købehavns havnekaj var it-chefen højst utilfreds med at få udpeget kælderen som serverrum

»Det ville være rigtig alvorligt, hvis vi havde saltvand til at kortslutte alle vores systemer. Enkelte systemer kan ganske vist køre videre i nogle få dage manuelt, men på andre områder vil hver time koste dyrt,« sagde Dion Bekker til Version2 i november 2009. I dag står serverne derfor i stueetagen.

Også JP/Politikens it-chef Per Palmkvist har set skriften på væggen: »Serverne skal ud af kældrene! Selv de mest professionelle kan ikke klare ekstrem-vejr. Som vi får mere af i fremtiden,« skriver han på Twitter og linker til Version2's dækning af skybruddet.

Står dine servere i kælderniveau? Er de sikret mod et skybrud som det, der ramte København lørdag aften?

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
22. juli 2011 kl. 10:38

Hvem husker ikke Surftown som måtte flytte 300+ servere da deres serverrum i kælderen under kontoret i Nordhavnen trods fast installerede pumper og vandtætte døre måtte give op overfor 150 mm regn på 2 timer den 2. juli i år?

Jo, pumperne var så vidt jeg ved gode nok, men der trængte vand ind i el-installationerne og så forsvandt strømmen, også nødstrømmen fra dieselgeneratorerne, og uden pumper så steg vandet og til sidst røg de vandtætte døre på grund af vandets pres. I nabobygningens kælder stod der over 2 meter vand for de havde ingen pumper, men hos Surftown havde pumperne gjort et godt stykke arbejde inden de fejlede og der kom dog kun relativt lidt vand ind i selve serverrummet. De fleste servere stod i racks og var dermed ikke ikke blevet direkte våde, men der var ingen strøm og så måtte de flyttes, og de druknede genskabes fra backup... som naturligvis var placeret langt væk - i deres datacenter i Nærum, just in case.

Serverne står i dag i deres datacenter på Amager... ikke i en kælder men i stueplan med et hævet EDB-gulv og en stor kælder under som kan tage en masse vand hvis det skulle være nødvendigt... ;)

15
21. juli 2011 kl. 17:37

Har server og UPS stående i viktualierummet i stueplan og hævet 1 - 1½ meter over gulvet. Der er tørt og det er husets køligste rum. Godt nok steg temperaturen for løg og kartofler med ca. 3 grader, da serveren flyttede ind, men det er ofte ikke noget problem.

16
21. juli 2011 kl. 22:16

Nåeh, du har viktualiseret dine servere :-)

14
21. juli 2011 kl. 16:37

I "gamle" dage havde Kellogs i Svendborg alle servere i en container på hjul. Og en traktor ikke langt derfra.

Begrundelsen var at de ved brand eller oversvømmelse hurtigt kunne køre containeren væk, da den var komplet med UPS osv. og stik til/fra container var beregnet til at blive kørt af.

Jeg synes stadig det er en fornuftig løsning på mange af problemerne mht. vejr & brand - men forudsætter naturligvis en virksomhed som ikke er på 4 sal.

Men trods alt burde det være muligt i en passende skala at kunne indrette servere/serverrum så de hurtigt kan flyttes uden at skulle lukkes ned først.

Kernen i de kritiske situationer er at serverne skal væk hurtigt - men at det ikke giver mening at miste de mange transaktioner der er cached i RAM

13
21. juli 2011 kl. 15:48

Man kunne jo også lade være med, at bygge eller købe hus i områder, der i gamle dage var moser og våd områder.

Det er næsten altid de samme bygninger, der har vand i kælderen gentagne gange.

Hvis man sørger for, at ens hus eller kontor ligger højt ift. omgivelserne, så er det næppe sandsynligt, man får vand i kælderen.

12
21. juli 2011 kl. 13:53

Øverste til serverrum, Nederste til parkeringskælder. Eller bare til svømmepøl, kondirum og ukritisk opbevaring.

11
21. juli 2011 kl. 12:58

Bare at lave vandtætte kældre?

8
5. juli 2011 kl. 13:15

Jeg har også tit undret mig over placeringen af de ædlere dele i et netværk skulle være i kælderen.. Hvis der er brand i huset,- så sejler storage og servere rundt nede i kælderen, da vand jo som bekendt løber nedaf..

9
5. juli 2011 kl. 14:12

Til gengæld bevæger ild sig opad -- der er oftere udbrændte loftsetager end udbrændte kældre.

5
5. juli 2011 kl. 08:51

... så havde vi sikkert hørt skrækhistorier om serverrum, hvor vinduerne var blæst ind eller taget blæst af, og så kunne vi istedet stille spørgsmålet: "Hvorfor findes der stadig serverrum, der ikke er placeret i sikkerhed i kælderen?"

7
5. juli 2011 kl. 09:18

Det er rigtigt at det samme svar ikke kan gælde alle steder, bygger du i Nordafrika er der nok ikke så stor chance for at få vand i kælderen. Men jeg nu tror ikke en statistikker skal arbejde ret længe, for at fortælle dig, at i DK har installationer i kældre en dårligere mtbf end øvrige etager. Jeg arbejder på Kbh.Universitet på Amager, hvor vi også har serverrum i kælderen - vi slap for problemer denne gang. Men jeg er glad for det ikke er min beslutning at lægge rummet i kælderen.

6
5. juli 2011 kl. 09:02

Et server rum har ikke vinduer.

4
4. juli 2011 kl. 15:57

Har hørt det var efter bitre erfaringer fra mellemøsten, at politi og militær placerer server rum over stueplan. Så er der chance for at det overlever når en der køres en bil med sprængstof ind i stueetagen.

3
4. juli 2011 kl. 15:23

Men til gengæld bor jeg på Lolland, så kan være med den hersens globale opvarmning at stuen en dag står under vand ;)

2
4. juli 2011 kl. 15:07

Mange steder er der ikke så meget valg om, hvor serverne skal stå. Kælderlokaler kan i reglen ikke bruges som kontorareal uden at komme i konflikt med arbejdsmiljøtilsynet. Så hvis en virksomhed flytter ind i en bygning, der har kælder, så er det som regel serverne og papirlageret, der ryger derned. Ingen af delene har det specielt godt af at blive vådt.

Men man kan godt til en vis grad slippe af sted med at anbringe serverne i kælderen. Hvis bare de er hævet ca. en meter over gulvet, vil de kunne klare de fleste oversvømmelser. Det gælder selvfølgelig det hele: Der skal ikke være stik, kabler eller UPS'er under en meter fra gulvet. Det giver også bedre arbejdsstillinger for de folk, der skal vedligeholde serverparken.

Hvis installationen er kritisk bør der endvidere være fastinstallerede pumper (drevet af diesel eller lignende, så de virker selv når strømmen går) til at holde vandstanden under en meter, samt UPS'er og/eller generatorer, der kan holde serverne i drift under strømafbrydelser.

Lignende forbehold bør træffes for papirlagre. Hvor det i reglen kan lade sig gøre at genskabe digitale arkiver fra backup eller "døde" diskdrev, er der ikke meget at gøre for en kasse papir, der er blevet til papmache. Papir kan dog lettere pakkes vandtæt ind end servere.

10
6. juli 2011 kl. 23:05

@Torben Mogensen: "Men man kan godt til en vis grad slippe af sted med at anbringe serverne i kælderen. Hvis bare de er hævet ca. en meter over gulvet, vil de kunne klare de fleste oversvømmelser. Det gælder selvfølgelig det hele: Der skal ikke være stik, kabler eller UPS'er under en meter fra gulvet. Det giver også bedre arbejdsstillinger for de folk, der skal vedligeholde serverparken."

Sådan en gang vås. Selvom du placerer udstyret én meter over gulvet, så er der stadig den faktor der hedder luftfugtighed. Det er sjældent at noget IT udstyr kan klare en høj luftfugtighed....

Så væk med serverrummet fra kælderen. Op i stue niveau, eller endnu bedre op på første sal... Og ja, hvis man placerer serverrummet på første sal, så skal man selvfølgelig tage højde for om taget blæser af osv.

1
4. juli 2011 kl. 14:45

...men UPS i kælderen :-(