4 ud af 10 danske firma-bærbare sælges nu med SSD

SSD har endnu ikke skubbet harddisken af tronen i alle bærbare pc'er, men flere virksomheder vælger nu modeller med de hurtige drev.

De fleste nye pc'er, som bliver leveret til danske virksomheder, har stadig en konventionel harddisk. Men de flash-baserede SSD-drev er ikke længere en eksotisk sjældenhed.

Mellem 20 og 40 procent af de nye bærbare pc'er, der sælges til danske virksomheder, er nemlig udstyret med en SSD, oplyser Atea, HP og Dell til Version2.

»Omkring 40 procent af de bærbare, som Atea sælger, har SSD,« siger salgsdirektør Per Søgaard fra Atea til Version2.

Læs også: Pensionsmodne skole-pc'er genoplivet med SSD og Windows 8: Starter på 30 sekunder

HP oplyser, at det er cirka 20-25 procent af de bærbare til det professionelle marked, som sælges med SSD. Det gælder dog hovedsageligt til de private virksomheder.

Kunderne i den offentlige sektor køber nemlig ind gennem de fælles indkøbsordninger, hvor der ganske vist findes modeller med SSD-drev, men ifølge HP vælger de fleste offentlige kunder de billigere modeller uden SSD.

Det er også kun i de bærbare pc'er, at SSD'erne bliver valgt. I stationære pc'er, som stadig sælges i betydeligt omfang til både den private og offentlige sektor, er det stadig harddiskene, der dominerer.

Læs også: Kommune køber 4.000 pc'er med SSD - så holder de 2 år længere

Ifølge Dell er det også især modellerne i den dyrere ende af sortimentet, hvor kunderne vælger en model med SSD frem for en harddisk.

HP forventer dog at se andelen af SSD-drev i pc'erne stige de næste år. Både fordi tablets vil udgøre en større andel af salget, men også fordi hybriddiske kan være et overkommeligt kompromis.

»Flere maskiner leveres med en hybriddiskløsning. Det vil sige en mindre SSD til systemfiler og programmer og en traditionel disk til data og programmer,« skriver produktchef Henrik Johansson fra HP Danmark i en e-mail til Version2.

SSD-drev har en højere pris pr. gigabyte end konventionelle harddiske. Til gengæld har de typisk et lavere strømforbrug og væsentligt højere læse- og skrivehastigheder i mange tilfælde.

Det kan især mærkes i forhold til opstartstiden for både styresystemet og for applikationer, der ligger på selve SSD'en.

I Intels krav til den kategori af letvægtsbærbare pc'er, som ønsker at kalde sig for en Ultrabook, skal styresystemet således kunne starte på maksimalt syv sekunder. Det krav vil angiveligt blive strammet yderligere, når Intel lancerer nye processorer og chipsæt senere på året.

Læs også: Gartner: Alle får råd til SSD i 2012

Tidligere var det ikke ualmindeligt, at en bærbar pc med en harddisk og Windows XP var mere end to minutter om at fuldføre en opstart. Kombinationen af SSD og Windows 8 har gjort det muligt at få den tid ned på under 10 sekunder efter afslutningen af BIOS-opstarten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Cristian Ambæk

Så vidt jeg læste sidst, så slides en SSD hurtigere end en HDD gør. Ved at man kun kan skrive et vis antal gange til transistorerne, før området bliver utilgængeligt.

Hvis dette stadig er tilfældet, skal man jo medregne det i besparelsen.

Og så syntes jeg, at hvis man har en maskine med markant ventetid. På grund af ens HDD, så skulle man måske rydde op i stedet for at investerer i en SSD. Har en stationær pc med en 7.200 RPM HDD, der er gammel. Og efter POST tager det den 5-7 sekunder at boote til login skærmen.

Og hvis jeg købte en billig raid controller og en ekstra HDD til raid 0, så ville det gå markant hurtigere samtidig med at det koster 70% mindre end en 256 GB SSD. Samtidig med jeg ville have 4 gange så meget plads.

 • 0
 • 5
#3 Ove Andersen

Det er bare temmeligt besværligt at installere en raid constroller og en ekstra HDD i en bærbar PC, som der tales om her.

Men har du prøvet at bruge en SSD, eller har du bare set dig sur på dem? Ved normalt brug, og med lidt skrivestyring, så går der et stykke tid, før de første celler begynder at være slidte ved normal desktop brug.

 • 5
 • 0
#4 Christian Nobel

Og husk for guds skyld backup.

SSD er glimrende, har selv opnået en væsentlig performance forbedring, men har også set flere eksempler på at SSD'er er døde, helt uden varsel.

Hvor en almindelig HD som regel begynder at halte, og man kan redde data ud, så dør en SSD bare med et brag (uagtet hvad der ellers står på det glittede papir), så pas på.

 • 4
 • 0
#5 Jacob Gorm Hansen

De virker fint, indtil stroemmen gaar. Og de slides hurtigt, hvis man har et brugsmoenster som ikke er forudset af fabrikanten.

"Our experimental results reveal that thirteen out of the fifteen tested SSD devices exhibit surprising failure behaviors under power faults, including bit corruption, shorn writes, unserializable writes, metadata corruption, and total device failure." Se https://www.usenix.org/conference/fast13/understanding-robustness-ssds-u...

 • 0
 • 0
#8 Thorbjørn Anker Hansen

Konklusionen må være at man skal have sit system og applikationer på en SSD mountet RO og data og logs på en HDD

Igen en fin ide til en stationær, hvor der er plads til dette. Desuden er det billigere at nøjes med en mindre SSD til systemet og HDD til større data. Men nu er det jo bærbare der tales om - og her pladsen i mange tilfælde for lille. Men måske SSHD kunne være en ide til bærbare, med begrænset plads: http://www.anandtech.com/show/3734/seagates-momentus-xt-review-finally-a...

 • 0
 • 0
#10 Jan Vennike

Men måske SSHD kunne være en ide til bærbare, med begrænset plads: http://www.anandtech.com/show/3734/seagates-momentus-xt-review-finally-a...

Sådan nogen har vi smidt i alle vores bærbare i firmaet, da vi skal bruge 6-700 gb/mand og SSD'er i den størrelse er stadig temmelig dyre.

Men jeg må indrømme at godt nok er de hurtigere - men kan slet slet ikke måle sig med en "ægte" SSD'er - har en i min private PC derhjemme og et par stykker uden de store pladsbehov har dem også på firmaet.

Indtil store (>600 Gb) SSD'er kommer ned i en acceptabel pris, vil jeg nok foretrække at hive DVD drevet ud af den bærbare - hvem bruger lige så et i dag ?? - og erstatte det med en SSD drev med operativsystem/applikationer på og så lade en "gammeldags" hurtig harddisk have dataerne.

 • 1
 • 0
#11 Jarnis Bertelsen

En del af forklaringen på at tallet ikke er højere kunne være, at i hvert fald visse leverandører (læs Apple, jeg har ikke undersøgt andre) tager uhyrlige overpriser for deres SSD drev. Her kan det bedre betale sig at købe maskinen i en standard-konfiguration og selv eftermontere SSD. Prisen er lavere og man har tilmed en ekstra harddisk til backup, hvis man investerer i et billigt kabinet til den.

 • 2
 • 0
#12 Finn Christensen

Her kan det bedre betale sig at købe maskinen i en standard-konfiguration og selv eftermontere SSD. Prisen er lavere og man har tilmed en ekstra harddisk til backup, hvis man investerer i et billigt kabinet til den.

Sørg for at få en bærbar med USB-3, og så er det i det hele taget en god løsning at smide en mindre SSD i som systemdrev, og bruge USB-3 til en HD udenfor den bærebar. Køb hverken for dyr eller stor (kapasitet) SSD, da den jo skal skiftet til meget bedre model i løbet af et par år.

Konstruktionen koster ikke alverden i forhold til absolut hver gang proppe dyre og strømsvage stumper ind i maskinen. Samt ikke mindst at der er mindre varme samt mindre vægt i selve maskinen, og der kan anskaffes både billig og stor lagerkapacitet til data, tunge programmer og backup af SSD udenfor maskinen.

Eventuelt sammen med en Universal USB 3.0 Docking Station, kan man hurtigt hænge en god skærm, HD, mus, lydsystem mm. på maskinen efter behov, og dermed have en kombinationer af Desktop og Laptop at vælge mellem. Den gamle taltæsker i sin firkantede grå metalkasse afgår derved en stille død - RIP :)

Ja visionen er nok ikke lige spiloman-folket eller OC-folkets drøm, men det er også til vi andre (flertallet), der skal bruge dyret til noget fagligt og praktisk arbejde.

 • 0
 • 0
#13 Deleted User

Vi går nok alle og venter på memristor baserede diske. De skulle have længere levetid end NAND diske. Indtil da må vi leve med begrænset levetid på disken. En mekanisk disk er heller ikke særlig holdbar. De billige modeller er kun normeret til 16 timers arbejde om dagen, 5 dage om ugen i 5 år. Endda forudsat kun 20% duty cycle. Samme billige diske har endda en mindre god pålidelighed på kun 10 i 14. bits mellem fejl. En god SSD ligger på 10 i 16. bits, hvilket er ca. 100 gange bedre. Harddiske kan heller ikke tåle hårde stød og slag, hvilket er hovedårsagen til at konventionelle harddiske især fravælges i bærbare. En SSD kan klare et drop på et hårdt betongulv fra flere meters højde. Mht. SSD diske, så siger Intel at de kan tåle min. 20GB skrivninger pr. dag i 5 år. Det er endda forudsat en høj "write amplifikation" på ca. 20. Dvs. det er et meget konservativt estimat, når man typisk kun når en faktor på 1. Men jo, hvis man har masser af RAM i PC'en og hibernater ofte, så kan de 20GB om dagen hurtigt overskrides. Så findes der iøvrigt også Enterprise klasse SSD diske der kan tåle at overskrives flere gange om dagen i 5 år, men de er dyre.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere