Spyware truer danske politikere: Folketinget anskaffer scannings-værktøj mod Pegasus

27. maj kl. 09:1012
Folketingssalen.
Illustration: Christoffer Regild.
Folketinget har anskaffet sig software, der skal imødegå den berygtede Pegasus-spyware, efter spionage mod flere europæiske toppolitikere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Folketinget vil beskytte medlemmerne mod Pegasus-spywaren, der kan inficere de fleste telefoner for at overvåge brugeren, og derfor har administrationen skaffet sig software, der kan opdage ramte telefoner.

Det skriver Jyllands-Posten.

Læs også: KL lancerer ny digitaliseringspolitik: Dataetisk Råd peger på ældre, der »føler sig kørt over«

»Folketinget er bekendt med Pegasus, og vi har anskaffet software til at scanne for, om Pegasus har inficeret telefoner. Vi sikrer desuden, at vores telefoner løbende opdateres til nyeste version,« skriver it-chef i Folketingets Administration Johanne Albjerg i en mail til Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pegasus-spywarens overvågning foregår blandt andet ved at sende og modtage krypterede beskeder, downloade gemte billeder og video, optage samtaler og filme gennem telefonens kamera.

Læs også: Techkommission: Det offentliges anvendelse af algoritmer skal reguleres

Tidligere på måneden blev den spanske spionchef Paz Esteban fyret efter afsløringer om brug af Pegasus-spyware mod spanske og udenlandske politikere, ligesom EU-Kommissionen for nylig har været mål for spionage med den israelske spyware.

Folketinget ønsker overfor Jyllands-Posten ikke at oplyse, hvor mange politikere der får undersøgt deres telefoner, eller om der er blevet konstateret angreb.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
29. maj kl. 00:56

Det kan godt være sølvpapirshatten strammer - men: Hvem kan så have haft fingre i den software, der nu skal bruges til at skanne med? Det vil jo være forrygende effektivt at kunne liste en "Pegasus 2.0" med ved skanningen af alle vippernes telefoner.

12
30. maj kl. 11:39

Vi må håbe at det normalt gode norske Datatilsyn slår i bordet her, for ellers ved vi, hvad der vil være i pipelinen herhjemme snart:

Et godt og effektivt tiltag er at betale kontant!

10
29. maj kl. 22:36

Hvorfor skulle samfundet ikke have samme indsigt, som butikkerne allerede som oftest har lokket ud af dig?

Og tænk, hvad man kunne lave af analyser på butikkerne her! Omsætningsfordelinger, markedsandele mv. - helt anonymt for den enkelte butik, forstås, statistikken er kun på by og forretningskæde-niveau.

11
30. maj kl. 08:08

statistikken er kun på by og forretningskæde-niveau.

Brugsen i Pladderballe med 12 indbyggere...

8
29. maj kl. 14:35

Hvis de meldte ud at nu skulle Danmarks statistik have lov at få kvitteringer og kortdata så de kunne spore præ vist hvad jeg køber så skiftede jeg godt nok straks til kontanter.

4
27. maj kl. 20:25

Ret morsomt og ret sørgeligt. Danske politikere kæmper mod enhver begrænsning i overvågning af den danske befolkning, men er modstander af at de selv bliver overvåget.

Jeg har forstået at politikerne mener en stor del af den danske befolkning er terrorister (Hvorfor ellers alt den overvågning), men hvordan undgår de at disse kommer i folketinget? Jeg vil mene at det er meget vigtig med en meget tæt overvågning af politikere for at sikre at de ikke er en del af terroristerne.

5
27. maj kl. 22:00

Jeg har forstået at politikerne mener en stor del af den danske befolkning er terrorister (Hvorfor ellers alt den overvågning)

Nej, til gengæld ser det ud som om politi og efterretningstjenester har mangelfulde evner og dårligt organiserede organisationer. En del rapporter, der påpegede og dokumenterede dette, er gennem tiden fejet væk.

2
27. maj kl. 18:07

husk på, at mere overvågning er lig med mere sikkerhed ;-)

1
27. maj kl. 11:48

Det er snart helt morsomt (galgenhumor): Overvågning mod overvågningen....

Drop smartphones, gå tilbage til gammeldags usmarte phones. Så kan de bare komme an, de israelere (og alle deres kunder og medsammensvorne).

9
29. maj kl. 21:49

gå tilbage til gammeldags usmarte phones.

Min model af en bærbar telefon er så smart, at jeg faktisk er nødt til at slette sms'er. Der er ikke lager til ret mange.